Home » Administratie » Tarife mai mari pentru străzi udate pe ploaie și câini tratați ca la pensiune – Culmea tupeului la directorul Goscom

Tarife mai mari pentru străzi udate pe ploaie și câini tratați ca la pensiune – Culmea tupeului la directorul Goscom

Ieri dimineață, deși afară picura destul de bine, iar pe timpul nopții chiar norii chiar au turnat câteva rafale, angajații de la Goscom au decis că e cazul să spele străzile. Acesta nu este primul episod semnalat de redactorii Est News în care cei de la societatea de gospodărire locală taie frunză la câini. În ultimile săptămâni, salariații Goscom parcă au ținut cu orice preț să-și adjudece titlul de campioni ai risipei: au udat până și betonul din jurul spațiilor verzi, iar în unele zone irigarea acestora s-a făcut inclusiv pe timp de ploaie. Iar ca tabloul să fie complet, Serviciul de ecarisaj din cadrul societății tratează patrupedele culese de pe străzile orașului ca-n raiul cățeilor, dacă e să ne luăm după informațiile publicate pe site-ul instituției, când de fapt aceștia urlă de foame. Culmea tupeului, șeful firmei de gospodărire, Cătălin Bîrleanu, cere mai mulți bani pentru toate aceste servicii. Consiliul Local (CL) Vaslui se va reuni astăzi pentru a mări din nou prețurile și tarifele pentru serviciile de salubrizare către cele 43.178 de persoane fizice și cei peste 860 de agenți economici de pe raza municipiului Vaslui.

Bogdan RUSU

Ieri dimineață, în jurul orei 6, o cisternă a Goscom uda strada Vasile Alecsandri cu apă, deși afară picura, iar județul Vaslui era sub cod de ploaie. Apa folosită, denumită apă industrială, costă puțin peste 2,3 lei metrul cub, cu un leu mai putin decât metrul cub de apă potabilă, iar „spălarea” pe vreme de ploaie a străzilor nu este doar inutilă, ci și un epuizant al bugetului local, mai ales dacă luăm în calcul și prețul motorinei consumate de utilajele societății…

Salariații Goscom nu sunt la prima abatere de acest gen. Reporterii Est News au mai surprins două situații asemănătoare, una în care băieții în salopete udau spațiul verde pe vreme – culmea! – tot de ploaie și o alta în care oamenii unității de gospodărire locală stropeau ca să crească betonul de lângă rondurile de flori.

Nimeni însă nu poate să vadă cât pierde lunar societatea, risipind resursele primite, mai ales că directorul acesteia, Cătălin Bîrleanu, nu discută decât cu miniștrii, după cum însuși ne-a mărturisit, și nu cu orice vasluian interesat de problemă.

Pentru ședința CL de astăzi, Cătălin Bârleanu, directorul Goscom, a redactat o expunere de motive prin care justifică creșterea taxelor pentru vasluieni ca urmare a creșterilor salariale din ultimii doi ani.

„Având în vedere faptul că aceste prețuri trebuiesc corelate cu prevederile Caietului de sarcini aprobat prin HCL nr.71/13.12.2012, precum și faptul că între timp s-a modificat și salariul minim brut pe tară începand cu luna februarie 2013 de la 750 lei la 800 lei, conform HG nr. 23/ianuarie 2013, începând cu luna ianuarie 2014 de la 800 lei la 850 lei și începand cu iulie 2014 salarul minim brut pe țară este de 900 lei, conform HG nr. 71/14.11.2013 se impune ajustarea acestor prețuri și tarife practicate de SC GOSCOM VASLUI SA”, se menționează în motivarea făcută de șeful Goscom.

Potrivit proiectului de hotărâre ce va fi discutat astăzi în ședința Consiliului Local Vaslui se vizează actualizarea prețurilor și tarifelor pentru lucrări manuale specifice serviciului de salubrizare, care se executa pe domeniul public. Cele mai scumpe servicii achitate de beneficiari, persoane fizice și agenți economici vor fi maturatul manual al străzilor și trotuarelor, ce va costa 20,0780 lei/1.000mp. De asemenea, în situația apropierii iernii, s-a ajustat și prețul la activitățile manuale specifice acestei perioade: cel mai mare preț ar putea fi stabilit pentru curățatul, încărcatul și transportul gheții (grosimea 0.07-0.1 m): la fiecare metru pătrat prelucrat, comunitatea va plăti 5,7942 lei. În același timp, pentru curațatul manual al gheții cu grosimea 0,07-0,10 m, suma va fi de 3,4938 lei/mp.

Manopera ce revine serviciului Salubrizare s-a stabilit la 10,46 lei/ora, Spații Verzi – la 11,23 lei/ora, a serviciului Auto la 12,62 lei/ora, a serviciului Service la 12,67 lei/ora, iar manopera pentru serviciul Ecarisaj la 10,43 lei/ora. Adică pentru o muncă făcută de multe ori inutil, denumită manoperă și muncă manuală, vasluienii vor plăti mai scump față de anul trecut.

Nu știm încă la ce preț vom plăti udatul străzilor pe vreme de ploaie, udatul betonului considerat verde și viu și nici udatul spațiilor verzi deja ude de la ploaie.

Menționăm că cei de la Goscom au beneficiat de o ultimă creștere substanțială a tarifelor la 1 ianuarie 2013, când serviciile de salubritate prestate de GOSCOM s-au scumpit rapid cu cu 20%: de la 6,20 lei/persoanã, la 7,90 lei.

Ieri dimineață, deși afară picura destul de bine, iar pe timpul nopții chiar norii chiar au turnat câteva rafale, angajații de la Goscom au decis că e cazul să spele străzile. Acesta nu este primul episod semnalat de redactorii Est News în care cei de la societatea de gospodărire locală taie frunză la câini. În ultimile săptămâni, salariații Goscom parcă au ținut cu orice preț să-și adjudece titlul de campioni ai risipei: au udat până și betonul din jurul spațiilor verzi, iar în unele zone irigarea acestora s-a făcut inclusiv pe timp de ploaie. Iar ca tabloul să fie complet,…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile