Home » Administratie » Izolați de lume, la doar 16 km de centrul județului

Izolați de lume, la doar 16 km de centrul județului

Deși nu ar trebui, în iarna ficărui an, navetiștii din comuna Tanacu au mari probleme cu transportul în comun, din cauză că SC Drumuri și Poduri SA Vaslui știe doar să încaseze taxe pentru deszăpezire fără să presteze servicii de profil. Motivul este ușor de explicat, dar greu de înțeles. Potrivit oricăror norme de bun simț, dacă nu legale, o comună aflată la doar 16 kilometri de orașul reședință de județ nu ar trebui să rămână izolată de restul lumii, nici dacă ar fi cod portocaliu zile la rând. Primăria Tanacu a ajuns să închirieze utilaje pentru a face treaba salariațialor SC Drumuri și Poduri SA . Însă nici în aceste condiții, traficul spre Tanacu nu este ușor, căci antiderapantul nu se găsește decât foarte rar pe asfalt.

Bogdan RUSU

Drumul Județean (DJ) 244 K, ce asigură accestul tănăcenilor la civilizație este blocat zile la rând, în fiecare iarnă, indiferent dacă se anunță coduri meteorologice sau nu. Astfel că în timp ce autoturismele puternice și înalte pot circula pe drumul menționat, cei care asigură transportul în comun sunt nevoiți să nu-și îndeplinească obligațiile față de clienți. Potrivit legilor în vigoare, de drumurile județene din Vaslui ar trebui să se ocupe SC Lucrări Drumuri și Poduri SA. Situația este însă alta. În condițiile în care în județul Vaslui există doar 51 de drumuri județene, iar LPD dispune de peste 40 de autospeciale capabile să îndepărteze zăpada, în fiecare iarnă oamenii se trezesc izolați de restul lumii.

Un caz aparte este cel al locuitorilor comunei Tanacu, unitate adimistrativ-teritorială, care a ajuns în situația de a plăti particulari pentru a face ceea ce LDP ar trebui să facă. Chiar și așa, activitatea de curățare a zăpezii este foarte prost realizată. În mod normal, LDP ar trebui să curețe tot drumul DJ 244K și desigur, să arunce pe această cale rutieră nisip. Din păcate, LDP curăță cam două treimi din drum, iar restul este curățat de Primăria Tanacu, cu ajutorul unor utilaje închiriate. Ne-am întrebat desigur, de ce este nevoie că pe un drum județean, de care ar trebui să se ocupe LDP să intervină cu cheltuială “grea” o primărie săracă.

În acest sens, l-am contactat pe Adrian Cotigă, directorul SC LPD Vaslui. Acesta ne-a răspuns că pe drumurile județene, intervin și primăriile, nu doar LDP.

“Pe drumurile județene, intervin și primăriile și noi. Pe drumurile comunale, intervin și primăriile și noi”, a spus Cotigă.

Problema este că în Tanacu pe drumurile comunale nu prea au intervenit utilajele LPD.

De asemenea, l-am întrebat pe directorul Cotigă de ce a fost cazul ca pe DJ 244K să intervină un utilaj închiriat de primărie.

”Ce treabă aveți dumneavoastră cu asta? De unde știți care este înțelegerea cu primăria?”, ne-a răspuns directorul LDP Vaslui.

Menționăm că noi nu avem nici o treabă cu asta. Și nici cu înțelegerile avute între LDP și primării. Nici cu decontările nejsutificate de servicii și modul alandala de ținere a evidențelor contabile nu avem noi treabă, aceste lucruri fiind în atribuțiile altor organisme, pe care le somăm pe această cale să se sesizeze.

Pe nimeni nu interesează ce înțelegeri există între conducerea LPD și primării, însă vă reamintim că în urma unui control contabil făcut de Curtea de Conturi, s-a descoperit că, în 2013, LDP a încasat suma de 5.772.258,75 de lei fără documente corecte, fără facturi și fără a se cunoaște exact ce a lucrat și ce nu LDP. Aparent, cele peste 57 de miliarde de lei vechi reprezintă contravaloarea unor lucrări de întreținere a drumurilor județene, de îndepărtare a zăpezii și preîntâmpinare a formării poleiului, teoretic executate de LDP în anul 2012. Problema este că societatea nu a facturat nici una din lucrările plătite cu cele 57 de miliarde în anul respectiv și nici CJ Vaslui nu le-a înregistrat în contabilitate, ca datorii. Scriptic vorbind, aceste lucrări nu au existat în 2012 și nu exista o bază reală pentru a fi achitate un an mai târziu. Plățile s-au făcut însă, dar în baza unor note de constatare a cantității de lucrări prestate de LDP, întocmite de societate și semnate de directorul Direcției Tehnice a Consiliului Județean Vaslui și de subalternii săi.

Acesta nu este însă singurul caz de nereguli descoperite în jurul LDP. Curtea de Conturi a găsit mai multe probleme, însă până în prezent nimeni nu a luat atitudine. În orice stat normal, aceste evenimente nefericite ar fi trebuit să se soldeze cu demisii și destituiri din funcție. Nu mai precizăm faptul că LDP nu a prezentat publicității niciodată un raport financiar. Modul în care arăta DJ 244K a doua zi, după ninsorile de pe 29 ianuarie este foarte clar în clipurile următoare:

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=48v-rwHMcDA&w=420&h=315]

Deși nu ar trebui, în iarna ficărui an, navetiștii din comuna Tanacu au mari probleme cu transportul în comun, din cauză că SC Drumuri și Poduri SA Vaslui știe doar să încaseze taxe pentru deszăpezire fără să presteze servicii de profil. Motivul este ușor de explicat, dar greu de înțeles. Potrivit oricăror norme de bun simț, dacă nu legale, o comună aflată la doar 16 kilometri de orașul reședință de județ nu ar trebui să rămână izolată de restul lumii, nici dacă ar fi cod portocaliu zile la rând. Primăria Tanacu a ajuns să închirieze utilaje pentru a face treaba…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile