Home » Social » Nu avem industrie, dar exportăm produse industriale

Nu avem industrie, dar exportăm produse industriale

Comparativ cu luna octombrie 2013, în aceeași perioadă din anul 2014, economia județului Vaslui a suferit un eșec. A scăzut numărul de mărfuri produse, au scăzut exporturile și au crescut importurile de bunuri. La export, firmele din Vaslui trimit textile, mașini și aparate electrice și importă de peste hotare produse din aceleași categorii. În mod surprinzător, produsele agricole nu se află în topul articolelor exportate.

Bogdan RUSU

De la an la an, activitatea industrială din județul Vaslui scade. Scad exporturile și cresc importurile de mărfuri. Ultimul studiu ce vizeză acest fenomen s-a realizat recent de către Institutul Național de Statistică și vizează, printre altele, indicatorii economici ai județului Vaslui din luna octombrie 2014. Conform documentului, în luna octombrie a lui 2014 s-a observat o scădere cu 10% a producției de bunuri, față de acceași perioadă a anului 2013.

Producția de bunuri în cantitate mai mică a avut un efect previzibil și asupra exporturilor. Cu mult înainte de momentul scăderii producției de mărfuri în județ, statisticienii au observat o diminuare a exporturilor cu 1% față de august 2013. În aceeași lună din 2014, societățile vasluiene au exportat produse în valoare de 12,650 milioane euro, față de 12,772 milioane euro în august 2013.

Majoritatea produselor exportate au fost materialele textile și articolele realizate din acestea, în valoare de 4,891 milioane euro, cu 11,4% mai puțin ca în august 2013. De asemenea, companiile din județul Vaslui au mai exportat mașini, aparate și echipamente electrice în valoare de 3,032 milioane euro.

În timp ce exporturile au scăzut, în august 2014 s-a constatat o creștere cu 11,7% a valorii importurilor realizate de companiile din județ, față de aceeași perioadă a anului 2013. Importurile din luna august 2014 au fost în valoare de 7.876 mii euro (7.052 mii euro în august 2013) și au constat în materii și articole textile, cu 2.103 mii euro și mașini, aparate și echipamente electrice, cu o valoare de import de 1.452 mii euro.

Se observă practic că județul Vaslui importă în principal bunuri din aceeleași categorii pe care le exportă. Exportă textile de 4.891 mii de euro și importă de 2.103 mii de euro. De asemenea, exportă mașini și aparate electrice în valoare de 3.032 mii euro, dar importă produse din aceeași categorie în valoare de 1.452 mii euro.

Principalii parteneri economici ai firmelor din județul Vaslui, de peste hotare, care importă bunuri produse în județ sunt din Italia, Germania,Franța, Ungaria și S.U.A. De asemenea, persoanele juridice din Vaslui importă produse din Italia, Germania, Franța, Bulgaria și Moldova. Din analizele făcute de specialiștii în statistică, se observă că din Italia s-a importat cel mai mult în județul Vaslui (36.299 mii euro în primele 8 luni ale anului 2014). Urmează Germania cu importuri de 17.216 mii de euro (ianuarie-august 2014) și Franța (13.075 mii euro). Italia a exportat în Vaslui produse în valoare de 29.603 mii de euro în primele 8 luni ale anului trecut, fiind urmată de Germania (12.192 mii euro) și Franța (5.686 mii euro).

Comparativ cu luna octombrie 2013, în aceeași perioadă din anul 2014, economia județului Vaslui a suferit un eșec. A scăzut numărul de mărfuri produse, au scăzut exporturile și au crescut importurile de bunuri. La export, firmele din Vaslui trimit textile, mașini și aparate electrice și importă de peste hotare produse din aceleași categorii. În mod surprinzător, produsele agricole nu se află în topul articolelor exportate. Bogdan RUSU De la an la an, activitatea industrială din județul Vaslui scade. Scad exporturile și cresc importurile de mărfuri. Ultimul studiu ce vizeză acest fenomen s-a realizat recent de către Institutul Național de Statistică…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile