Home » Administratie » Facturile la apă, umflate de vecinii necinstiți

Facturile la apă, umflate de vecinii necinstiți

de Mihaela NICULESCU

Aquavas nu-și mai trimite angajații pe teren pentru citirea apometrelor. Practic, bârlădenii vor fi liberi să declare ce consum doresc, dar apa nu va rămâne neplătită, ci va fi achitată de vecinii buni plătitori. Situația ar putea genera un adevărat haos în sistem, dar dacă oamenii vor lua măsuri împotriva vecinilor care nu permit verificarea apometrelor de către asociație, lucrurile ar putea intra pe un făgaș normal.

Recent, Aquavas Bârlad a schimbat metoda de citire a apometrelor, dar și de expediere și încasare a facturilor. Angajații operatorului unic de apă nu vor mai veni nici să citească apometrele o dată la trei luni, cum teoretic se întâmpla până acum, dar nici să aducă factura ori să o încaseze. Factura va fi trimisă în plic și putea fi plătită la casierie sau la punctele Pay Point.
ungureanu_vasile„Așadar, responsabilitatea citirii apometrelor va cădea în grija fiecărui locatar și a responsabilului de scară, dacă nu a celor de la asociație”, a declarat Vasile Ungureanu, directorul Aquavas Bârlad.
Renunțarea la încasatorii care ne băteau la ușă țentru verificarea indexului va crea, cu siguranță mari probleme pentru consumatorii cinstiți. Chiar dacă cei care își păcălesc vecinii, declarând un consum mult mai mic decât cel real (apa neplătită de ei fiind achitată de vecinii bun-plătitori prin așa-numitul indice de corecție), nu le permiteau încasatorilor să le intre în casă, de acum nu vor mai avea absolut niciun stres.
„Ne întrebăm cine se va implica atunci când așa-zisele pierderi, pe care le regăsim pe factură sub titlul de «indice de corecție», care nu sunt altceva decât cantitatea de apă nedeclarată de unii locatari, vor fi împărțite la toți locatarii. Trebuie făcut ceva. Nimeni nu îi va urmări și vor declara cât vor, chiar mai puțin decât până acum, pe spinarea noastră a celor fraieri”, a declarat o locatară a asociației nr. 9 din Bârlad.
Conducerea Aquavas a lăsat să se înțeleagă că asociațiile de proprietari vor trebui să se implice în cazurile în care există diferențe mari între consumul indicat de apometrul de scară și suma consumurilor individuale. Dacă nu sunt pierderi la subsol, este clar că diferența de metri cubi de apă reprezintă cantitatea nedeclarată de unii locatari, adică furată. Probabil că, tot mai mulți bârlădeni vor intui atunci că singura modalitate de a scăpa de facturile încărcate de vecinii necinstiți este să accepte scoaterea apometrelor pe casa scării. Abia atunci, fiecare proprietar va plăti exact cât a consumat.
20.000 de facturi cu cod de bare au fost distribuite de angajații Aquavas încă din luna ianuarie.
„Este o factură mai aerisită și cu informații utile suplimentare. Abonații pot plăti contravaloarea serviciilor de apă la casieria societății noastre, dar și la cele 30 de puncte Pay Point din oraș. De luna viitoare, bârlădenii îți vor putea plăti facturile Aquavas și la bancomatele a două bănci din centrul orașului”, a mai spus directorul Vasile Ungureanu.

de Mihaela NICULESCU Aquavas nu-și mai trimite angajații pe teren pentru citirea apometrelor. Practic, bârlădenii vor fi liberi să declare ce consum doresc, dar apa nu va rămâne neplătită, ci va fi achitată de vecinii buni plătitori. Situația ar putea genera un adevărat haos în sistem, dar dacă oamenii vor lua măsuri împotriva vecinilor care nu permit verificarea apometrelor de către asociație, lucrurile ar putea intra pe un făgaș normal. Recent, Aquavas Bârlad a schimbat metoda de citire a apometrelor, dar și de expediere și încasare a facturilor. Angajații operatorului unic de apă nu vor mai veni nici să citească…

Review Overview

User Rating: 4.38 ( 2 votes)

About Simona Vasile

2 comments

  1. prostii cu furtul de apa prin nedeclararea corecta a citirii.daca eu decla permanent 2 metri si defapt consun 6 ,la verificarea apometrelor numi ia banii pe diferenta de pe ceas ,cu siguranta da.asta nu aneamna ca ceilanti vecini platesc mai putin an luna respectiva.cat despre apometre pe scara trebuie sa gaurim toata casa ,si ne garanteaza cineva ca nu mai platim pierderi +ca mai vor si bani de lucrari.

    • Se vede treaba că nu ești la curent cu șmecheria hoților care remontează apometrele (le întorc în sens invers) jucându-se cu indexul înainte și înapoi „cum vrea mușchii lor”.Dacă cei corecți nu vor obliga conducerile asociațiilor lor să acționeze prin comisii de control inopinat la consumatorii cu index mic declarat dar cu consum mare după nr. de persoane,atunci hoția va continua să cîștige,iar cei cinstiți vor continua să plătească șmecheriile hoților…