Home » Social » Teroriștii de la E-ON!

Teroriștii de la E-ON!

de Răzvan CĂLIN

O bătrână în vârstă de 90 din comuna Tutova s-a trezit cu locuința debranșată de la rețeaua de energie electrică pe motiv că ar fi improvizat o instalație prin care ”fenta” contorul. În realitate, este vorba despre un fir care alimenta o anexă din gospodăria femeii care nu trecea prin contorul locuinței. Femeia habar nu a avut de această improvizație făcută de foștii proprietari ai imobilului de la care bătrâna l-a cumpărat în urmă cu mai mulți ani.

Sunt de notorietate de acum gafele făcute de trupele speciale ale Poliției Române (celebrii mascați) când au năvălit fioroși peste niște bieți bătrâni a căror singură vină era că locuiau aproape de niscaiva interlopi și infractori. Că ulterior (dar numai după ce le făcuseră ușile țăndări), ”specialii” din poliție au realizat că trebuiau să se izbească cu capetele în cu totul altă ușă, asta e altă poveste. Însă cazul pe care sediu_e-on_barladvi-l supunem atenției este oarecum similar cu cel al ”nătăfleților” din Poliția Română, numai că în rolul trupelor speciale sunt echipe ale celor de la E-ON Energie România. Victima este tot o persoană în vârstă, mai exact o biată femeie în vârstă de 90 de ani, pe nume Nastasia Chiper, din comuna Tutova. Pe scurt, cei de la E-ON, într-un exces de zel mai mult decât dubios, au clamat fără echivoc că bătrâna în cauză fura curent. Acum, știm cu toții că prin popor circulă o vorbă care sună cam așa ”Băi, tu furi curent!” și al cărei înțeles denotă cam cât de mult pot abera unii indivizi. În cazul nostru, după cum vom vedea, pare-se că cei de la E-ON România fură curent, în sensul pur metaforic al expresiei.

Necazurile Nastasiei Chiper au început pe 16 martie, când în comună au descins ”trupele speciale” ale celor de la E-ON. Acțiunea acestora a fost axată tocmai pe combaterea furtului de energie electrică, așa că au fost luați la verificat toți abonații din localitate. Invariabil, au descins și în locuința Nastasiei Chiper, unde aveau să facă o descoperire ”tulburătoare”. La una dintre anexele gospodăriei, recte un soi de bucătărie de vară, au găsit că era alimentată cu energie electrică printr-un fir care nu trecea prin contorul locuinței. Altfel spus, consumul de energie electrică de la această dependință nu era înregistrat. Deși recunoaștem că nu am fost de față, totuși parcă vedem în fața ochilor mutrele rânjind satisfăcute ale celor de la E-ON, bucuroși că au prins în flagrant cu delictul în priză pe bătrâna ”infractoare” care fura curent cu nemiluita. Până aici, cel puțin la prima vedere, totul ar părea ”ok”: un fir care nu este conectat la contorul gospodăriei, în consecință consumul de curent electric este neînregistrat, deci ”gaură” mare pentru vistieria E-ON.

”Mătușa mea a cumpărat această casă undeva prin 1974, dacă țin eu bine minte. De atunci și până în prezent au trecut o grămadă de ani, timp în care cei de la E-ON au venit în repetate rânduri cu diverse ocazii la mătușa mea acasă și nu i-au spus niciodată nimic. Au schimbat chiar contorul în urmă cu ceva timp și nu a fost niciodată nici o problemă. Acest fir pe care ei l-au descoperit acum a fost tras acolo de foștii proprietari. În nici un caz mătușa mea nu a putut face așa ceva. Este o femeie serioasă, care toată viața ei a fost un om corect. Habar nu a avut că acel fir nu ar trece prin contor. Au pus-o să semneze un proces verbal, dar nici nu știu dacă ea are habar ce anume a semnat. Iar acum două zile, au venit din nou la ea acasă și i-au tăiat alimentarea cu energie electrică direct de la stâlpul din stradă. Acum, biata femeie este speriată și tremură de frică pentru că îi este foarte greu să se descurce de una singură pe întuneric, noaptea, fără energie electrică. Vă dați seama că este o fermeie singură, la 90 de ani, care nu are pe nimeni să stea acolo cu ea. Ea mai are nevoie să-și facă din când în când niște aerosoli, dar cum să pună aparatul în funcțiune dacă ea nu are energie electrică? Bun, i-au găsit acest fir ilegal (de care ea nu se face vinovată!), să-i stabilească o sancțiune, dar să-i reconecteze locuința la rețeaua electrică? Nu pot lăsa biata femeie așa pe întuneric, doar pentru atât. Au găsit ei, repede, marele hoț de curent electric!”, ne-a declarat vizibil iritată una dintre nepoatele Nastasiei Chiriac.

Femeia ne-a mai povestit că a depus o plângere telefonică la E-ON și a solicitat ca locuința mătușii sale să fie cât mai curând rebranșată la rețeaua de alimentare cu energie electrică. Însă, a avut parte de un clasic răspuns marca E-ON: că mai întâi trebuie analizat cazul de niște comitete și comiții, că trebuie să mai depună nu știm câte cereri și sesizări pe la ”n” birouri și departamente din cadrul firmei și abia apoi să vedem ce soluție i se dă. Un fel de purtat pe drumuri, de la Ana la Caiafa, în spiritul bunei tradiții birocratice românești pe care, după cum se vede, nemții de la E-ON au învățat-o și o aplică ca la carte!

Morala care se desprinde din această poveste ne arată cam cât de mult se umplu de penibil cei de la E-ON în dorința lor nemărginită de a-i prinde pe cei care le fură curentul electric. Nu vrem să fim acuzați că încurajăm furtul de energie electrică. Nici pe de parte nu poate fi vorba de așa ceva. Ne dorim însă ca în cazuri precum cel al bătrânei din Tutova, litera legii să fie aplicată respectându-se proporțiile faptei. Până la urmă în acest caz nu vorbim decât despre un exces de zel dus la extrem de către cei de la E-ON. Sunt aceeași oameni, aceeași firmă, care atunci când încerci să le arăți că au greșit. sfârșești prin a fi tu vinovatul. Nu de puține ori am semnalat că, cel puțin la Bârlad, serviciile furnizate de E-ON Energie România sunt execrabile, mai ales prin prisma deselor pene de curent. Aproape că nu există lună în care să nu avem măcar cîteva zile în care alimentarea cu energie electrică să fie sistată de cle puțin trei orr pe zi. Când ți-e lumea mai dragă, hop pică curentul! Nu puțini au fost cei care s-au ales cu aparatele elctronice și electrocasnice din casă ”prăjite” din cauza penelor de curent. Așa că nu trebuie să mai mire pe nimeni că pentru bârlădeni, cei de la E-ON sunt ”cei mai iubiți dintre pământeni”!

Iată și reacția celor de la E-ON, furnizată prin intermediul unui comunicat remis redacției noastre de către  Sorim Munteanu: ”În urma unei verificări a branșamentului electric de la imobilul la care faceți referire, a fost identificată intervenția neautorizată asupra acestuia prin improvizații ce facilitau neînregistrarea consumului de energie. În această situație a fost sistată alimentarea cu energie electrică, iar în cursul zilei de mâine, 2 aprilie, va fi realizată o nouă instalație de alimentare, conformă cu normativele tehnice în vigoare”. Abia așteptăm să vedem dacă, într-adevăr, echipele E-ON vor remedia problema atât de repede, însă este regratabil totuși că s-a ajuns într-o asemena situație mai mult decât jenantă!

de Răzvan CĂLIN O bătrână în vârstă de 90 din comuna Tutova s-a trezit cu locuința debranșată de la rețeaua de energie electrică pe motiv că ar fi improvizat o instalație prin care ”fenta” contorul. În realitate, este vorba despre un fir care alimenta o anexă din gospodăria femeii care nu trecea prin contorul locuinței. Femeia habar nu a avut de această improvizație făcută de foștii proprietari ai imobilului de la care bătrâna l-a cumpărat în urmă cu mai mulți ani. Sunt de notorietate de acum gafele făcute de trupele speciale ale Poliției Române (celebrii mascați) când au năvălit fioroși…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Razvan Calin

4 comments

  1. dar voi , aia , care furati curent , la propriu , de la e.on , ce parere aveti ?

    • titirez_cu_pedale

      Jegule care ai salariul de 5 ori mai mare decat minimul pe economie tu nu-l produci tu doar il revinzi si pui capac la pretul real.Dar va veni concurenta si adio.

  2. E-on este o rusine pentru Romania! iar angajatii nutrebuie tartait cu respect ! ci trebuie hulti si batuti ! luati cu japca ! niste cretini care se cred mari! de fapt sunt niste zoaie umane!

  3. Va multumim mult pentru articol,intr-adevar e-on este stat in stat,abuzurile fiind asezonate cu scumpiri nejustificate si adaugare de taxe cu caracter indoielnic s.a.m.d.Batrana in cauza nu este un caz singular,dar „mascatii electrificati” mizeaza pe cumintenia si naivitatea batranilor,care invatati sa fie cinstiti,platesc si ce nu au consumat.RUSINE E-ON!! MULTE MULTUMIRI ESTNEWS,CONTINUATI SA APARATI ROMANII ADEVARATI!!! BRAVO VOUA!!!