Home » Sanatate » Weekend de foc pentru ambulanțierii vasluieni

Weekend de foc pentru ambulanțierii vasluieni

de Marian MOCANU

Sfârșitul canicular de săptămână a însemnat, pentru ambulanțierii vasluieni, o perioadă cu foarte multe solicitări. Aceștia au intervenit la aproape cinci sute de solicitări, de două ori mai multe decât într-o perioadă normală. În cele trei zile de weekend, Ambulanțele SMURD de Terapie Intensivă Mobilă, care sunt solicitate la cele mai grave cazuri, au avut mai multe intervenții decât într-o săptămână obișnuită.

Canicula din ultima perioadă a pus multe probleme medicale în special persoanelor cu afecțiuni cardiace. Mai grav este faptul că printre cei care apelează fie la ambulanță, fie direct la medici se află multe persoane tinere, care suferă fie de infarct, fie fac accidente cerebrale. În 72 de ore, la sfârșitul săptămânii trecute, echipele medicale de pe ambulanțele Serviciului de Ambulanță Județean Vaslui au intervenit în nu mai puțin de 412 cazuri, de aproape două ori mai multe decât într-o perioadă obișnuită. Cele mai multe solicitîri au fost făcute de persoane suferind de boli cronic, în special cu patologie cardiacă.

La rândul lor, echipajele SMURD din cadrul I.S.U.”Podul Înalt” Vaslui au intervenit, în weekendul trecut, pentru a acorda ajutor medical de urgență, la 79 solicitări. Dntre acestea, 16 solicitări au vizat ambulanțele de Terapie Intensivă Mobilă (TIM), care au intervenit atât în cazurile unor accidente rutiere petrecute pe raza județului Vaslui, dar și a unor persoane suferind de boli cronice aflate în criză. Interesant este că toate cazurile de intervenție ale TIM-ului au fost pe raza Detașamentului Vaslui. Cele mai multe solicitări au avut paramedicii bârladeni – 29 intervenții și vasluieni care au intervenit în 26 de cazuri, incluzînd aici și intervențiile ambulanței T.I.M.. Cele două echipaje SMURD de la secția Huși și Garda II Negrești au avut și ele de lucru, intervenind la 14, respectiv 10 solicitări. Pacienții au fost transportați la spital pentru tratament de specialitate. Perioada de foc a continuat și în dimineața de luni, la Bârlad de exemplu, elicopterul SMURD fiind solicitat în două rânduri pentru transportarea unor pacienți cronici la spitale de specialitate din Iași.

Printre cele mai semnificative cazuri ale paramedicilor vasluieni se numără o intervenție în cazul unui bărbat implicat într-un accident rutier pe raza localității Voinești. Echipajul de Terapie Intensivă Mobilă a acordat primul ajutor medical de urgență și a transportat la spital rbatul în vârstă de 59 de ani, care avea policontuzie și traumatism cranio-cerebral cu pierderea cunoștinței. Echipajul de la Secția Huși a acordat primul ajutor medical de urgență și a transportat la spital un bărbat de 42 de ani, din localitatea Gura Văii, comuna Stănilești. Bărbatul avea traumatism cranio-facial, fără pierderea stării de conștiență, multiple plăgi și contuzii în zona guri prin agresiune. Din câte se pare, acesta avusese un conflict spontan cu mai multe persoane, din care a ieșit șifonat bine, fiind nevoie de transportarea sa de urgență la spital. Până acum, individul nu a depus plângere la poliție.

Un alt caz în care un vasluian a avut nevoie de intervenția paramedicilor s-a întâmplat duminică seara, în localitatea Valea Siliștei, comuna Solești. Bărbatul, în vârstă de 40 de ani, înțepat de mai multe viespi, a intrat în șoc anafilactic. Acesta a scăpat cu viață doar printr-un mare noroc, dat fiind că o ambulanță care se întorcea de la Iași, după ce transportase un pacient, tocmai trecea prin zonă. Medicul șef al Serviciului de Ambulanță Județean Vaslui, dr. Daniel Ungureanu, aflat în ambulanță, i-a acordat pacientului primul ajutor, după care bărbatul a fost transportat de urgență la spitalul din Vaslui.

Au fost și mai multe cazuri cu final tragic, cum ar fi cel al unui biciclist neatent care a fost lovit sâmbătă de o autospecială pe raza localității Moara domnească, sau a unui tânăr în vârstă de 19 ani, din Oșești, care s-a spânzurat.

de Marian MOCANU Sfârșitul canicular de săptămână a însemnat, pentru ambulanțierii vasluieni, o perioadă cu foarte multe solicitări. Aceștia au intervenit la aproape cinci sute de solicitări, de două ori mai multe decât într-o perioadă normală. În cele trei zile de weekend, Ambulanțele SMURD de Terapie Intensivă Mobilă, care sunt solicitate la cele mai grave cazuri, au avut mai multe intervenții decât într-o săptămână obișnuită. Canicula din ultima perioadă a pus multe probleme medicale în special persoanelor cu afecțiuni cardiace. Mai grav este faptul că printre cei care apelează fie la ambulanță, fie direct la medici se află multe persoane…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Tehno Redactor