Home » Sanatate » Spitalul „Beldiman”, pus în posesia pădurilor

Spitalul „Beldiman”, pus în posesia pădurilor

de Mihaela NICULESCU

Luna trecută, Spitalul de Urgență „Elena Beldiman” a fost pus în posesia celor 268 hectare de pădure, pe care instituția le-a primit ca donație de la o serie de boieri bârlădeni.

Suprafețele retrocedate se află pe raza comunelor Ciocani și Coroiești. Demersurile pentru redobândirea pădurii au fost intensificate din 2007.
„În 2007, Comisia Județeană Vaslui de stabilire a dreptului de proprietate privată asupra terenurilor a validat propunerea Comisiei Locale a Comunei Ciocani, privind atribuirea suprafeței de 268 hectare de teren agricol cu vegetație forestieră Spitalului Municipal de Adulți Bârlad, cu înscriere pe Anexa nr.40 pe raza Ocolului Silvic Bârlad.”, ne-a declarat juristul Spitalului „Elena Beldiman”.
După un blocaj în acordarea titlurilor de proprietate, cauzat de organizarea recensămintelor terenurilor agricole, s-a revenit la punerea în aplicare a legii retrocedărilor și la emiterea titlurilor de proprietate. Spitalul bârlădean a făcut, în ultimii opt ani, demersuri constante la toate instituțiile abilitate pentru punerea în posesie a terenurilor și emiterea titlului de proprietate.
Titlul de proprietate asupra pădurii nu a fost emis încă pentru spitalul din Bârlad, dar este o chestiune de câteva luni până la emiterea acestuia. Până atunci, Ocolul Silvic este cel care asigură igienizarea , toaletarea și paza gratuită a celor 268 hectare de pădure.
Rămâne de văzut ce decizie va lua actualul sau viitorul manager al spitalului, în privința valorificării fondului forestier reintrat în proprietatea instituției medicale, dacă va decide vânzarea sau arendarea acestuia.
Pădurile pe care Spitalul „Elena Beldiman” le-a revendicat sunt parte a unei donații făcute după 1866, adică după anul în care, la Bârlad, s-a constituit un comitet de inițiativă pentru construirea unui spital.
„Printre filantropii care au făcut diferite donații, s-a aflat doctorul Constantin Codrescu, primul director al spitalului din Bârlad. Punerea în posesia pădurilor a fost făcută în baza unor documente oficiale, care demonstrau calitatea de proprietar al spitalului asupra fondului forestier.”, a declarat prof. dr. Elena Monu, președinta Academiei Bârlădene.

de Mihaela NICULESCU Luna trecută, Spitalul de Urgență „Elena Beldiman” a fost pus în posesia celor 268 hectare de pădure, pe care instituția le-a primit ca donație de la o serie de boieri bârlădeni. Suprafețele retrocedate se află pe raza comunelor Ciocani și Coroiești. Demersurile pentru redobândirea pădurii au fost intensificate din 2007. „În 2007, Comisia Județeană Vaslui de stabilire a dreptului de proprietate privată asupra terenurilor a validat propunerea Comisiei Locale a Comunei Ciocani, privind atribuirea suprafeței de 268 hectare de teren agricol cu vegetație forestieră Spitalului Municipal de Adulți Bârlad, cu înscriere pe Anexa nr.40 pe raza Ocolului…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Simona Vasile