Home » National » Controlorii de trafic aerian, în GREVĂ DE AVERTISMENT. Care sunt revendicările și ce presupune protestul

Controlorii de trafic aerian, în GREVĂ DE AVERTISMENT. Care sunt revendicările și ce presupune protestul

Controlorii de trafic aerian de la ROMATSA intră, miercuri, în grevă de avertisment, între orele 11.00 și 13.00, fiind nemulțumiți din cauza neîncheierii contractului colectiv de muncă.

Sindicatului Controlorilor de Trafic Aerian ATCOR a anunțat în 9 iulie greva de avertisment.

„În momentul de față nu mai avem un contract colectiv de muncă. Începând cu data de 30 mai, patronatul a refuzat, după aproximativ 80 de zile de negocieri să mai continuăm aceste negocieri. Reprezentanții sindicali din toată țara nu au mai avut posibilitatea să stea aici (la București, n.r.) și au trebuit să plece acasă și în aceste condiții nu mai e nicio șansă, nu mai există nicio cale de dialog, refuzând practic negocierile. Singura soluție pe care o avem este aceasta, să declanșăm această grevă de avertisment, conform legii. Am ales acest lucru, deși legea mă obligă să o anunțăm cu 48 de ore înainte, noi am făcut acest anunț cu o săptămâna înainte, în speranța că organele competente ale statului vor interveni și vor găsi o cale să nu ajungem la acea grevă de avertisment”, a declarat atunci liderul sindicatului, Gabriel Tudorache.

Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA) are în prezent 1.530 angajați. Între 2.500 – 3.000 de aeronave tranzitează, în fiecare zi, teritoriul României.

„Greva la noi presupune că mergem la lucru, suntem obligați să asigurăm o treime din traficul aerian. Pe de altă parte, asigurăm toate zborurile umane, de căutare și salvare, zborurile cu președinți, monarhi, poliția aeriană. Am anunțat atât Ministerul Transporturilor, Consiliul de Administrație, prim- ministrul, președintele, Autoritatea Aeronautică Civilă Română și inclusiv forurile internaționale. Am trimis acum două-trei zile o scrisoare și am cerut și sprijinul prim-ministrului interimar, Gabriel Oprea. Din păcate, până acum nu am primit nicio veste, nicio chemare la dialog”, a spus Tudorache.

Sindicaliștii au 14 revendicări pe care le solicită în noul contract colectiv de muncă. Între acestea, ei cer pensionarea la 55 de ani și introducerea unui articol prin care, după această vârstă, un controlor de trafic să aibă posibilitatea să fie trecut pe un alt post în ROMATSA pe măsura pregătirii lui, în speță la o direcție operațională sau de siguranță.

Pe de altă parte, directorul general al ROMATSA, Ion-Aurel Stanciu, a spus că administrația și-a exprimat intenția de a accepta toate revendicările sindicale.

„În data de 26 iunie a fost ultima zi de negociere în vederea încheierii contractului colectiv de muncă, conform Protocolului de negociere, agreat de comun acord. Conducerea ROMATSA a comunicat încă de la tratative intenția fermă de a încheia contract colectiv de muncă pe perioada 2015-2016, în beneficiul întreprinderii și al tuturor angajaților. Tot atunci conducerea executivă a ROMATSA a anunțat în mod expres că renunță la toate propunerile avansate pe perioada negocierilor și își exprimă intenția de a accepta toate revendicările sindicale care au format obiectul conflictului colectiv de muncă și care au fost discutate în cadrul procedurii de conciliere în prezența reprezentanților Inspectorarului Teritorial de Muncă, cu precizarea că este de acord cu încheierea contractului colectiv de muncă 2015-2016, în forma propusă de Sindicatul ATSR, cu condiția legală de a fi adus la zi cu realitatea existentă la data negocierii, semnării și intrării în vigoare a hotărârilor Consiliului de Administrație al ROMATSA”, a declarat Stanciu.

Tot pe 9 iulie, ROMATSA a anunțat că vrea să atace în instanță decizia sindicatelor privind greva de avertisment.

„Comisia de Negociere a Patronatului intenționează să atace în justiție acțiunea de grevă și să ceară suspendarea acesteia motivul fiind că, prin adresa nr. 20.973 din 26.06.2015, Comisia Patronatului și-a arătat disponibilitatea de a renunța în mod expres la toate propunerile avansate pe perioada negocierilor și își exprimă intenția de a accepta toate revendicările sindicale care au format obiectul deschiderii conflictului colectiv de muncă și care au fost discutate în cadrul procedurii de conciliere, în prezența reprezentanților ITM cu precizarea că este de acord cu încheierea CCM 2015/2016 în forma propusă de sindicat, cu condiția legală de a fi adus la zi cu realitatea existentă la data negocierii, semnării și intrării în vigoare, conform Hotărârii Consiliului de Administrație al RA ROMATSA”, arăta ROMATSA, într-un comunicat.

Sursa: mediafax.ro

Controlorii de trafic aerian de la ROMATSA intră, miercuri, în grevă de avertisment, între orele 11.00 și 13.00, fiind nemulțumiți din cauza neîncheierii contractului colectiv de muncă. Sindicatului Controlorilor de Trafic Aerian ATCOR a anunțat în 9 iulie greva de avertisment. "În momentul de față nu mai avem un contract colectiv de muncă. Începând cu data de 30 mai, patronatul a refuzat, după aproximativ 80 de zile de negocieri să mai continuăm aceste negocieri. Reprezentanții sindicali din toată țara nu au mai avut posibilitatea să stea aici (la București, n.r.) și au trebuit să plece acasă și în aceste condiții…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile