Home » Administratie » Încă un primar vasluian, declarat incompatibil de ANI

Încă un primar vasluian, declarat incompatibil de ANI

de Marian MOCANU

Petrică Simiuc, primarul comunei Todirești, a fost declarat incompatibil de Agenția Națională de Integritate (ANI). Conform instituției, Simiuc ar fi fost, în perioada 2012 – 2014, și primar și om de afaceri, conducând în acest timp două societăți comerciale. Primarul Simiuc neagă acuzațiile, spunând că s-ar fi retras de la cele două societăți ale sale încă de când și-a depus candidatura, în iunie 2012.

Conform unui comunicat de presă postat vineri, 28 august, pe site-ul Agenției Naționale de Integritate, Petrică Simiuc, primarul comunei Todirești, s-ar afla în incompatibilitate cu funcția publică deținută. Funcționarii ANI au descoperit că acesta ar fi deținut, pe lângă funcția de edil, și funcția de comerciant persoană fizică la societatea Simiuc Petru, PFA, dar și, până în luna iunie 2014, la o altă societate administrată de primar, SC Masimpet SRL. În aceste condiții, Petrică Simiuc se află în stare de incompatibilitate, deoarece a încălcat prevderile legale, susține ANI.

Primarul Simiuc neagă aceste acuzații, și declară că, cel puțin până acum, nu a primit încă decizia ANi cu privire la pretinsa sa incompatibilitate. „Este adevărat, am fost anunțat că sunt în evaluarea celor de la ANI, iar eu le-am trimis documente prin care arăt că am renunțat la calitățile mele în cadrul celor două societăți, Simiuc Petrică PFA și Masimbet SRL. Mai mult, eu am renunțat la a conduce cele două firme încă înainte să fiu confirmat în funcția de primar, odată cu depunerea candidaturii. Aștept și eu hârtia oficială și voi contesta în instanță această decizie. Nu aș fi nici primul, nici ultimul primar care este declarat incompatibil pentru ca, în instanță, să se infirme acest lucru”, ne-a declarat Petrică Simiuc, primarul comunei Todirești.

Trebuie spus faptul că, potrivit legii, persoana față de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau demnitate publică timp de trei ani. În plus, dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, ea nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului.

În județul Vaslui sunt mai multe cazuri de primari sau consilieri locali declarați incompatibili de către Agenția Națională de Integritate, aceștia contestând în instanță aceste decizii. În cele mai multe cazuri, procesele sunt pe rol la diverse instanțe din țară, cu excepția primarului comunei Stănilești, Găbișor Tofan. Acesta a fost eliberat din funcție prin ordin al prefectului Județului Vaslui după ce, pe data de 10 iunie 2015, Înalta Curte de Casație și Justiție a emis o decizie definitivă prin care a respins ca nefondat recursul declarat de Găbișor Tofan împotriva sentinței nr. 49 din 17 februarie 2015 a Curții de Apel Iași.

de Marian MOCANU Petrică Simiuc, primarul comunei Todirești, a fost declarat incompatibil de Agenția Națională de Integritate (ANI). Conform instituției, Simiuc ar fi fost, în perioada 2012 - 2014, și primar și om de afaceri, conducând în acest timp două societăți comerciale. Primarul Simiuc neagă acuzațiile, spunând că s-ar fi retras de la cele două societăți ale sale încă de când și-a depus candidatura, în iunie 2012. Conform unui comunicat de presă postat vineri, 28 august, pe site-ul Agenției Naționale de Integritate, Petrică Simiuc, primarul comunei Todirești, s-ar afla în incompatibilitate cu funcția publică deținută. Funcționarii ANI au descoperit că acesta…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile