Home » Administratie » De la anul, statul ne dă cu o mână și ne ia cu două

De la anul, statul ne dă cu o mână și ne ia cu două

de Marian MOCANU

Anul 2016 începe cu introducerea unor noi dări la capitolul taxe și impozite locale. Dacă până acum plăteam doar clădirile erau impozitate, de anul care vine, vasluienii, ca toți românii, de altfel, vor plăti și impozit pe terenul de sub clădire. Acest nou bir a apărut odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal. Așadar, faptul că impozitul pe clădire a scăzut, nu ne va ajuta cu nimic, deoarece, per total, vom scoate mai mulți bani din buzunare pentru a-i da statului.

De exemplu, în cazul unui apartament cu două camere, cu o suprafață de 55 de metri pătrați, creșterea totală va fi de circa 18 lei/an. Mai mult, există posibilitatea ca, după intrarea în vigoare a Noului Cod Fiscal și estimarea efectelor acestuia asupra finanțelor publice locale, unele taxe și impozite locale să fie majorate cu până la 50%. În plus, tot noua legislație fiscală spune că amenzile neplătite vor avea prioritate față taxelor și impozitelor locale, lucru care ar putea duce la o scădere a veniturilor la bugetul local.

Scade sau nu prețul produselor?

Prima zi a anului 2016 va însemna și scăderea  TVA de la 24% la 20%, pentru produsele nealimentare, urmând să ajungă la valoarea de 19% de la 1 ianuarie 2017. Măsura are un impact major atât asupra agenților economici, cât mai ales asupra consumatorilor, beneficiari direcți al reducerii, cel puțin teoretic. Această scădere a cotei de TVA ar trebui, în mod normal, să se reflecte printr-o ieftinire reală de 3,2% a tuturor produselor și serviciilor. Este vorba inclusiv de prețul facturilor la gaze, energie electrică și termică, apă și canalizare, salubritate și chiar a accizelor la carburant, care vor fi mai mici începând din ianuarie 2016. Experiența anterioarei reduceri a cotei de TVA la produsele alimentare, arată însă că marea parte a comercianților au păstrat aceleași prețuri la raft pur și simplu prin mărirea adaosului comercial. Deja, în cazul serviciilor, unele societăți furnizoare de telecablu au introdus în factură o taxă de „mentenanță” care acoperă cu vârf și îndesat reducerea de TVA, chiar dacă, cu ceva ani în urmă, taxa respectivă fusese scoasă la cererea Protecției Consumatorului.

Tot de la 1 ianuarie, scade impozitul pe dividende, de la 16% la 5%, în ideea de a-i determina pe afaceriști să-și declare corect profiturile. O altă scădere benefică mediului de afaceri este scăderea impozitului pe venit pentru micile afaceri. Astfel, o societate care nu are angajați va plăti un impozit de 3% pe salarii, în timp ce micile societăți cu mai mulți angajați vor plăti un impozit pe venit de doar 1%.

O altă scădere importantă este cea a dobânzilor și penalităților de întârziere pentru creanțe neachitate la termenul stabilit. Începând din 2016, dobânzile vor fi de 0,02%/zi, față de 0,03%, cum este în prezent, în timp ce penalitățile de întârziere vor scădea la jumătate, respectiv la 0,01%/zi. Acest lucru este benefic pentru mediul de afaceri, multe societăți ajungând să datoreze dobânzi și penalități de întârziere cu mult mai mari decât datoria în sine, lucru care, în unele cazuri, a dus la intrarea în insolvență.

 

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: