Home » Social » Carte închinată eroilor din județul Vaslui!

Carte închinată eroilor din județul Vaslui!

Ieri, la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Bârlad a avut loc un eveniment unic la nivel național – lansarea unui volum dedicat eroilor din județul Vaslui.

Volumul, intitulat „Omagiu eroilor județului Vaslui”, este scris de colonelul în retragere Constantin Chiper, vicepreședinte al Asociației Naționale „Cultul Eroilor – Regina Maria”, în colaborare cu maiorul în retragere Mircea Fitcal și magistrat pensionar Nicolaie Mihai, președintele CARP Bârlad. Inițiativa aparține CARP Bârlad, care a și asigurat finanțarea volumului apărut la editura Sfera din Bârlad.

La eveniment au fost prezenți generalul de brigadă în retragere Grigore Buciu, redactorul șef al revistei „România Eroică”, cel care a realizat prefața cărții, colonelul în retragere Dumitru Roman, dar și autorul principal al cărții – colonelul în retragere Constantin Chiper.

„Ideea realizării acestui volum a apărut în 2014, când am avut o discuție cu reprezentanții CARP, la Bogdana, cu ocazia dezvelirii unui monument. Județul Vaslui este o zonă binecuvântată, de unde au plecat mulți generali și colonei ai armatei ronâne, care au devenit eroi dându-și viața pentru țară. În carte sunt prezentați eroi născuți la Bârlad, dar și eroi adoptați, care și-au desfășurat o parte din activitate la unitățile din județ, cum este, de pildă, cazul mareșalului Constantin Prezan, unul din cei cinci mareșali ai României”, a declarat col.(rtg.) Constantin Chiper.

Volumul, cu valoare de document, aduce în atenția cititorilor nume importante ale unor fii ai județului Vaslui, precum generalul de divizie Nicolae Arghirescu, generalul de divizie Traian Epure, generalul de divizie Ion Rășcanu (cel care a înființat parcul Copou din Vaslui) sau generalul de brigadă Gheorghe Naumescu.

Invitații de onoare au salutat evenimentul de ieri, cu atât mai mult cu cât un astfel de volum este unic în țară, județul Vaslui fiind, prin Bârlad, deschizător de drumuri în acest sens. Reprezentanții Asociației Cultul Eroilor, prezenți la lansare, au declarat că această inițiativă va fi promovată la nivel național, astfel încât fiecare județ să aibă un volum dedicat eroilor săi.

„Cartea lansată la CARP ieri, 14 iulie, este o carte de referință care poate ajuta chiar istoricii, pentru că ea cuprinde informații culese din arhivele militare din Pitești și Vaslui, date cu valoare de document”, a declarat col.(rtg.) Dumitru Roman.

Pe lângă alocuțiunile rostite de unii invitați, evenimentul deschis de Nicolaie Mihai, președintele CARP, a cuprins și un moment muzical susținut de corul Protopopiatului Bârlad.

Au fost prezenți în sală și comisarul șef Vasile Chelaru, șeful Poliției Municipiului Bârlad, comisarul șef Marinel Gâlcă, adjunctul șefului Poliției Municipiului Bârlad, preotul Vasile Lăiu, protopopul de Bârlad, profesori și oameni pasionați de istoria locală, membri ai CARP. (Mihaela NICULESCU)

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: