Home / Social / Udatul culturilor este prea scump în județul Vaslui

Udatul culturilor este prea scump în județul Vaslui

Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură a Județului Vaslui, ne-a declarat că din informațiile pe care le are, la începutul acestei săptâmâni, pe întreg județul, se irigau 1.512 ha, din care 1.297 ha în zona Drâncen-Fălciu și 215 ha în zona Mânjești-Crasna.

Menționăm că în anul 2012, suprafața care se putea uda prin conectarea la sistemul de irigații era de 12.000 ha. În ciuda investițiilor uriașe pe care le-a făcut filiala Vaslui a Administrației Naționale pentru Îmbunătățiri Funciare, de peste 140 de milioane de euro în reabilitatea sistemelor de irigații (stații de pompare a apei, decolmatarea și dimensionarea canalelor de irigații etc.), fermierii nu se arată încă interesați de această facilitate. Membrii organizațiilor utilizatorilor de apă pentru irigații nu își pot permite să-și ude culturile.

Potrivit strategiei de dezvoltare socio-econimică a județului pentru anii 2013-2020 reiese foarte clar că singura șansă de dezvoltare a Vasluiului este agricultura. Cu toate acestea, principala resursă a județului este prost gestionată și se fac foarte puține lucruri pentru a-i sprijini pe fermieri.

Din analiza resurselor județului reiese că cea mai importantă resursă pe care se poate baza dezvoltarea economică viitoare a județului Vaslui este agricultura. Conform Institutului Național de Statistică, județul Vaslui este județul cu cea mai ridicată pondere a terenurilor agricole din totalul fondului funciar din Regiunea Nord-Est, clasându-se pe poziția 12 la nivel național. De altfel, Vasluiul este unul dintre singurele județe din țară în cadrul cărora ponderea terenurilor agricole și a terenurilor arabile din totalul fondului funciar a avut o evoluție pozitivă în anul 2008, față de 1990”, se precizează în Strategia de dezvoltare economică a județului Vaslui, pentru orizontul 2013-2020.

În condiții de caniculă, de lipsă a ploilor și de neutilizare/lipsă a sistemelor de irigații, este de prisos a mai spune ce se va înâmpla cu „cea mai importantă resursă” a județului. (Bogdan RUSU)

About Mihai Vasile

x

Check Also

Angajatorii vasluieni și Inspecția Muncii au făcut pace la Comisia de Dialog Social

Ieri, în cadrul Comisiei de Dialog Social de la ...

Cum rezolvă primarul „Pinocchio” problema spațiului locativ la Bârlad

de Mihaela NICULESCU   Mințită și abandonată. Așa se ...

Expoziție dedicată luptei polonezilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui și Consiliul Județean ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: