Home » Administratie » Prefectul Daniel Olteanu cinstește memoria eroilor români și organizează mâine manifestări

Prefectul Daniel Olteanu cinstește memoria eroilor români și organizează mâine manifestări

Instituția Prefectului – Județul Vaslui organizează vineri, cu sprijinul Consiliului Județean Vaslui, al Primăriei municipiului Vaslui și al Centrului Militar Județean Vaslui, manifestări omagiale, dedicate eroilor căzuți pentru Reȋntregirea Romȃniei, prilejuite de aniversarea Centenarului Primului Război Mondial.

Activitățile se vor desfășura, de la ora 10.00, la „Monumentul Eroilor căzuți la datorie în Primul Război Mondial”, amplasat în fața clădirii din Strada Ștefan cel Mare nr. 69 (fosta Casă a Armatei din municipiul Vaslui). În programul manifestărilor sunt incluse oficierea serviciului religios și păstrarea unui moment de reculegere ȋn memoria eroilor care au murit ȋn timpul Marelui Război, rostirea solemnă a numelor celor care s-au jertfit pentru Reȋntregirea Romȃniei, intonarea Imnului Eroilor, depuneri de flori și aprinderea de lumȃnări și candele la „Monumentul Eroilor”.

La eveniment sunt așteptați să participe reprezentanți ai autorităților locale și județene, reprezentanți ai unităților militare și ai Garnizoanei Vaslui, veterani de război și cadre militare ȋn rezervă și ȋn retragere, reprezentanți ai instituțiilor publice și ai organizațiilor non-guvernamentale, mass-media și populația civilă din municipiul Vaslui.

Festivitățile de la Vaslui se ȋnscriu ȋn Programul național al manifestărilor prilejuite de aniversarea Centenarului Primului Război Mondial, ȋn concordanță cu activitățile organizate de celelalte state europene, ȋn memoria tuturor celor care și-au pierdut viața pe front, ȋn perioada 1914 – 1916.

Avȃnd ȋn vedere importanța simbolică deosebită a Centenarului Marelui Război, Prefectul Județului Vaslui, Daniel Olteanu, a adresat tuturor reprezentanților administrației publice locale din județ rugămintea de a dispune luarea măsurilor care se impun pentru aducerea monumentelor, cimitirelor și parcelelor de onoare ale eroilor romȃni și străini la o stare de ȋntreținere corespunzătoare. „Marcăm, ȋn acest an, un secol de la intrarea Romȃniei ȋn Primul Război Mondial, prilej de cinstire a memoriei eroilor romȃni care au murit luptȃnd pentru libertate, credință, ȋntregirea neamului și a teritoriului național. Este datoria noastră, a urmașilor celor care s-au jertfit pentru țară, să respectăm atȃt actele istorice, cȃt și făptuitorii lor. Îngrijirea mormintelor ȋn care eroii Patriei ȋși dorm somnul de veci este gestul nostru firesc de recunoștință și, totodată, un act de educație pentru generațiile viitoare”, a afirmat Prefectul Județului Vaslui, Daniel Olteanu.

Mormintele și operele comemorative de război românești, precum și cele străine situate pe teritoriul României, sunt considerate așezăminte social – culturale, fiind supuse regimului juridic stabilit prin Legea nr. 379 / 2003 privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război, cu modificările și completările ulterioare. (G.P)

About Tehno Redactor