Home » Sanatate » De ce dispar medicamentele ieftine din farmaciile vasluiene? Explicația purtătorului de cuvânt al Agenției Naționale pentru Medicamente și Dispozitive Medicale

De ce dispar medicamentele ieftine din farmaciile vasluiene? Explicația purtătorului de cuvânt al Agenției Naționale pentru Medicamente și Dispozitive Medicale

Vasluieni sunt prea săraci, în general, pentru a-și procura medicamente chiar și cu rețete compensate. Sărăcia îi determină să aleagă medicamentele cele mai ieftine, generice, după cum sunt numite de specialiști. Din păcate, aceste medicamente generice au început să dispară încet, încet de pe rafturile farmaciilor din cauza prețurilor din ce în ce mai mici care îi nemulțumesc pe producători.

Tendința este de reducere drastică a producției de medicamente generice, lucru care îi alarmează pe pacienți, mai ales că aceste medicamente sunt bine tolerate și eficiente, în ciuda faptului că nu sunt originale.

medicamente_farmDiferența între medicamentele generice și cele originale o reprezuntă excipienții. Substanța activă este aceeași, dar cele originale au anumiti excipienți care sunt secreți. E normal. Producătorii de medicamente generice, inclusiv cei din România, fac cercetări pentru a imita cât mai bine medicamentul și excipienții rețetelor originale. La Târgu Mureș, de exemplu, nu întotdeauna se reușește obținerea de medicamente apropiate de cele originale. Când nu le iese formula, nu le mai produc”, a declarat pentru Est News, Anca Crupariu, purtătoarea de cuvânt a Agenției Naționale pentru Medicamente și Dispozitive Medicale (ANMDM).

Reprezentanta ANMDM spune că medicamentele generice sunt bune atâta vreme cât pacientul este mulțumit de efectul terapeutic obținut. Nu este nevoie să cumpere medicamente originale dacă cele generice, mult mai ieftine, sunt de folos. Dacă efectul genericelor nu este satisfăcător, atunci se recomandă formula originală a medicamentului.

Dacă ai început cu un medicament generic, este bine să continui cu el. Probleme întâmpină, de exemplu, transplantații când trec de la administrarea medicamentelor generice la cele originale, și invers. Populația bolnavă a României, care se tratează cu generice, este mulțumită de efectele lor și de faptul că este scutită de plata unor sume, uneori foarte mari, pe care le-ar putea plăti pe rețete, chiar compensate, pe care ar fi prescrise medicamente originale”, a declarat purtătorul de cuvânt al ANMDM.

Majoritatea vasluienilor alege medicamentele generice atunci când se prezintă la farmacie cu rețeta, din rațiuni economice. Uneori, spun specialiștii, administrarea medicamentelor originale nu are efectul celor generice, fiecare pacient având particularitățile sale.

Rămâne de văzut care va fi politica statului român vizavi de medicamentele generice. Prețul deosebit de mic îi va face pe producători să le retragă de pe piața românească, orientându-se către țările unde le pot vinde cu prețuri rezonabile pentru ei. (Mihaela NICULESCU)

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: