Home » Social » Teatrul „Victor Ion Popa” incheie anul cu o premiera. Poftiti la spectacol!

Teatrul „Victor Ion Popa” incheie anul cu o premiera. Poftiti la spectacol!

Sâmbătă, 17 decembrie, de la ora 18.30, va avea loc o nouă premieră a stagiunii Teatrului „Victor Ion Popa”. Spectacolul se numește „Valsul câinelui” și este scris de dramaturgii ucraineni Alexandr Mardan și Alexandr Tarasul. Regia noului spectacol este semnată de actorul Cristian Gheorghe, de la Teatrul „Fani Tardini” din Galați, care a mai regizat la Bârlad două spectacole: „Paparazzi sau Cronica unui răsărit de soare avortat” de Matei Vișniec și „Stele pe cerul dimineții” de Alexandr Galin.

Actorii care vor interpreta personajele piesei sunt Petronela Ene, Ramona Părpăliță – Ananie, Sorin Ghiorghe, Alexandru Savu, Cătălina Rusu, Lucian Arhire, Lily Popa Alexiu și Marcel Anghel.

Joi, 15 decembrie, tot de la 18.30, bârlădenii pot viziona avanpremiera spectacolului „Valsul câinelui”. În sală vor fi prezenți atât regizorul Cristian Gheorghe cât și Ananie Ivanov, traducătorul textului scris în ucraineană.

„Cu distinsul dramaturg ucrainean de limbă rusă, Alexandr Mardan, am onoarea să mă cunosc de câțiva ani, timp în care am tradus în limba română jumătate dintre lucrările sale teatrale. Primii pași ca traducător i-am făcut cu mulți ani în urmă cu dramaturgia lui I.L. Caragiale, întrucât am constatat că în Ucraina, ca și în Federația Rusă, de altfel, marile piese de teatru, scrise de Caragiale, sunt cu totul necunoscute de către publicul spectator. În prezent, pot afirma că în ”pachetul” meu de traduceri de teatru din limba română în limbile ucraineană și rusă se înscriu mari autori ai dramaturgiei clasice și moderne românești, iar traducerile din limba rusă în limba română s-au materializat, printre altele, și în volumul de teatru, apărut în anul 2012, la editura UNITEXT din București, cu titlul de ”Teatrul rusesc de azi”, a mărturisit Ananie Ivanov.

Piesele de teatru ale lui Mardan au fost traduse în mai multe limbi, au fost puse în scenă de 165 de ori în 90 de orașe din 16 țări.

„Cât despre spectacol, va fi o surpriză în care vom vedea cine este de fapt câinele, cine este cel mai bun prieten al omului sau dacă e doar o metaforă acest «Vals al câinelui»”, a declarat Teodora Spânu, secretar literar al Teatrului „Victor Ion Popa”. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: