Home » Administratie » Bârlădeni, pentru a păstra orașul curat, Poliția Locală are nevoie de ajutorul vostru!

Bârlădeni, pentru a păstra orașul curat, Poliția Locală are nevoie de ajutorul vostru!

Igienizare! Saci întregi de gunoaie și PET- uri aruncate la întâmplare au fost strânse în zona numită Puișor, la intrarea în cartierul Munteni din Bârlad, atât de pe spațiul verde cât și din canalul deschis din apropiere.

Pe un frig de crăpau pietrele, timp de două zile, o echipă de asistați social, coordonată de reprezentanți ai Primăriei, a acționat în zona amintită pentru a curăța (pentru a zecea oară în acest an) perimetrul invadat permanent de gunoaie. Proprietarii de case din zonă se arată revoltați, deși cei care depun gunoaiele provin mai ales din rândul lor.

Aici n-a fost niciodată curățenie! Câteva zile după ce mai strâng cei de la Primărie gunoiul, atât este curat. În rest, mormane de gunoaie risipite peste tot. Acum e frig, dar vara miroase de nu poți trece pe aici. La noi nu merge decât prin constrângere, prin sancțiuni. Aș vrea să știu dacă nu pot fi amendați acești indivizi care murdăresc zona și întrețin un focar de infecție!? Ce face Poliția Locală? Câte amenzi a dat până acum? A dat vreuna?”, se întreabă revoltat Vasile Cartas, locatar al unui bloc din zonă.

În ciuda faptului că asistații social sunt nevoiți să igienizeze zona destul de des, deși ar fi nevoie de ei în alte sectoare, rezultatul muncii lor este nul. Aruncarea gunoiului în canal și pe malurile acestuia a devenit o obișnuință pe care nimeni nu o sancționează. Poliția Locală este singura care poate amenda cetățenii certați cu civilizația, dar, după cum se prezintă lucrurile, polițiștii locali ori nu prea trec prin zonă, ori au nevoie de ochelari de vedere.

În timp ce Primăria, care a delegat mai multe competențe polițiștilor locali, dar și cetățenii, așteaptă mai multă implicare din partea polițiștilor locali, Vasile Rădoi, directorul executiv al Poliției Locale, se justifică.

Din păcate, nu ne permitem să facem investigații sau să stăm la pândă pentru a surprinde în fapt cetățenii care aruncă la întâmplare gunoiul. Bârlădenii au impresia că polițiștii locali sunt paznici. Greșit! În condițiile actuale nu se poate așa ceva! Nu putem decât să acționăm pe baza sesizărilor, din cauza lipsei acute de personal. Gândiți-vă că, pe un schimb, avem disponibili în tot orașul doar zece polițiști locali. Cunoașteți foarte bine că numărul personalului a scăzut în ultimii ani de la 150 la 50 de agenți. Bugetul local nu permite mai mult, așa că încercăm să facem față cu personalul disponibil”, ne-a declarat Vasile Rădoi.

Cu alte cuvinte, șeful Poliției Locale lasă să se înțeleagă că foarte multe probleme nu au cum să fie rezolvate, în ciuda nemulțumirii generale a bârlădenilor. Aceștia s-au săturat să li se invoce lipsa de personal, de vreme ce municipalitatea cheltuiește sume importante din buget pentru Poliția Locală. În aceste condiții, nu le mai rămâne bârlădenilor decât să pozeze, filmeze, surprindă cetățenii certați cu bunul simț, adică să fie un fel de colaboratori voluntari ai Poliției Locale, dacă vor ca în zona în care locuiesc să fie curățenie. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor