Home » Social » Creșterea pensiei minime la 704 lei îngroașă numărul pensionarilor cu indemnizație socială

Creșterea pensiei minime la 704 lei îngroașă numărul pensionarilor cu indemnizație socială

Începând cu data de 1 septembrie 2019, creșterea punctului de pensie la valoarea de 1.265 lei este dublată și de majorarea pensiei minime. Astfel, pensia minimă crește de la 640 lei la valoarea de 704 lei.

Potrivit datelor Casei Județene de Pensii (CJP) Vaslui, la începutul lunii iulie 2019 erau în plată un număr total de 30.376 beneficiari de indemnizație socială.

Odată cu creșterea pensiei minime, este de așteptat ca numărul pensionarilor vasluieni care încasează indemnizația socială să urce cu un procent de 10%. În toate aceste cazuri, statul completează diferența de la pensia calculată de drept și până la noul cuantum al pensiei minime de 704 lei.

Cauzele pentru care un număr mare de pensionari vasluieni primesc pensia minimă garantată de stat sunt multiple. În primul rând, pensiile din județul Vaslui sunt foarte mici și majorările succesive ale pensiei minime au depășit cunatumul pensiei primite în baza stagiului de cotizare. Spre exemplu, la o vechime în muncă de 30 ani în industria ușoară, persoana respectivă a ieșit din câmpul muncii cu pensie sub 600 lei, iar statul trebuie să cotizeze cu restul sumei până la 704 lei.

De asemenea, majoritatea lefurilor primite de muncitorii vasluieni au fost la nivelul salariului minim pe economie, ceea ce a condus la niște pensii extrem de mici. Astfel, sunt pensionari în plată care au pensia de bază de câteva zeci de lei, iar în prezent încasează aceeași pensie minimă, la fel cu o persoană care a cotizat zeci de ani la bugetul public de pensii.

Indemnizația socială pentru pensionari, așa cum e definită în OUG nr. 6/2009, se acordă pentru ca fiecare persoană căreia i se calculează o pensie sub un nivel minim garantat să primească cel puțin această valoare de pensie minimă garantată.  (Dănuț CIOBANU)

About Tehno Redactor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*