Home » Sanatate » Gripa a ajuns la hotarul județului! Mai avem timp să ne vaccinăm!

Gripa a ajuns la hotarul județului! Mai avem timp să ne vaccinăm!

Vasluieni, fiți precauți, gripa se apropie de județ! Chiar dacă la aceasta oră nu a fost confirmat niciun caz de gripă în județ, veștile din țară nu sunt prea încurajatoare, la Iași fiind înregistrate șapte cazuri de gripă. În țară, două persoane au murit, doborâte de virusul gripal, iar 700 au fost diagnosticate cu gripă.

Chiar dacă nu s-a înregistrat niciun caz de gripă, în județ, săptămâna trecută, au fost raportate 910 cazuri de infecții respiratorii acute ale căilor respiratorii superioare și 215 cazuri de pneumonie, conform datelor centralizate de DSP Vaslui. În ușoară creștere față de săptămâna precedentă, când s-au înregistrat 849 infecții respiratorii acute și 174 pneumonii. În continuare, cea mai afectată grupă de vârstă este cea cuprinsă între 5 și 14 ani.  Urmează apoi categoria 15-49 de ani și copiii pana în 4 ani.

Medicii infecționiști și epidemiologi atrag atenția populației să respecte regulile de igienă și să se prezinte la spital sau la medicul de familie, la primele simptome de boală. Vaccinarea este modalitatea cea mai sigură de a ne feri de gripă și complicațiile acesteia.

În județul Vaslui au fost epuizate aproape toate dozele de vaccin distribuite de Ministerul Sănătății  prin Direcția de Sănătate Publică Vaslui. Din păcate, din cele 52.932 doze de vaccin cerute, Ministerul Sănătății a trimis în Vaslui, pâna acum, doar 37.880 doze.

Vaccinul se găsește și în farmaciile cu circuit deschis, la un preț piperat pentru majoritatea populației, aproximativ 55 de lei. Deocamdată, serul antigripal nu este prea căutat, dar dacă vor apărea cazuri de gripă, pacienții se vor grăbi la farmacie, așa cum s-a întâmplat și anul trecut, când stocurile de vaccin din farmacii au fost epuizate.

Pentru prevenirea îmbolnăvirilor, este de dorit ca persoanele aflate în categoriile de risc (gravidele, persoanele cu boli cronice, cele cu astm, diabet, boli cardiace, dar și copiii și vârstnicii peste 65 de ani) să se imunizeze, vaccinându-se. De asemenea, copiii și elevii care prezintă simptome compatibile cu gripa, trebuie să urmeze un tratament și să rămână în repaos, acasă, pentru a nu răspândi boala. Dacă nu vor fi respectate câteva reguli de bază în cadrul colectivităților, de copii în special, există riscul de apariție a epidemiei.

De la începutul sezonului 2019-2020, la nivel național au fost înregistrate două decese confirmate cu virus gripal, tip A, subtip (H1)pdm09. În sezonul precedent, în perioada similară, au fost înregistrate 12 decese confirmate cu virus gripal, la nivel național. (Mihaela NICULESCU)

About admin

%d blogeri au apreciat: