Home » Administratie » Cum rezolvă primarul „Pinocchio” problema spațiului locativ la Bârlad

Cum rezolvă primarul „Pinocchio” problema spațiului locativ la Bârlad

de Mihaela NICULESCU

 

Mințită și abandonată. Așa se simte familia Tofan din Bârlad (a cărei poveste tristă am prezentat-o  în urma cu o săptămână în ziarul Est News), după ce Primăria și-a luat mâna de pe ea într-un mod cât se poate de parșiv.

O funcționară de la Spațiul Locativ, șeful acestui serviciu și însuși primarul Boroș  i-au promis familiei cu trei copii că Primăria îi va repara acoperișul casei, repartizată în urma unui schimb de locuință, și că se va implica în racordarea imobilului, vechi din 1911, la rețeaua electrică. Autoritățile nu au făcut nimic până acum, nepăsându-le că oamenii stau în frig, pe întuneric, sau pe unde pot, pentru că au fost mințiți de reprezentanții Primăriei.

Tot ce a făcut Primăria pentru familia Tofan a fost să întocmească documentația cadastrală a casei, atât. Imediat după ce a primit schița, Luiza Mihaela Tofan a mers  la Cristi Codreanu, șeful Serviciului Spațiu Locativ, pentru a afla când va începe Primăria demersurile pentru racordarea casei la rețeaua de curent electric, pentru că timpul trece și familia nu mai poate sta risipită pe la vecini și rude. Răspunsul primit de la autoritățile locale a lăsat-o fără cuvinte.

Luiza Mihaela Tofan

„Imediat ce domnul Dascălu, de la Cadastru, mi-a dat schița casei, am mers la Primărie pentru a discuta cu domnul Cristi Codreanu, șeful de la Spațiu Locativ, cel care m-a asigurat în urmă cu câteva săptămâni că problema curentului se va rezolva, că își va folosi el cunoștințele de la E.On, să stau fără griji. Ei bine, când m-am întâlnit cu el săptămâna trecută mi-a zis că Primăria nu are 20.000 de lei să plătească racordarea casei care mi-a fost repartizată în chirie, și că va trebui să fac o cerere către stația CFR Bârlad, în care să solicit să primesc curent electric din rețeaua lor. Cererea a rămas la Primărie. Am vrut să aflu cât va dura până când voi avea energie electrică, în ce stadiu se găsește demersul meu. Am revenit la Serviciul de Spațiu Locativ, dar domnul Codreanu nu a mai fost de găsit. Eu nu știu ce să mai fac. Copiii nu au condiții unde să învețe (doi sunt la școală, unul la grădiniță), nu au unde să se spele ca lumea, se simt ai nimănui și mă întreabă de ce ni s-a repartizat o casă fără nici unele, când aveam, de bine de rău, o garsonieră cu toate utilitățile. Nu știu ce să le răspund. Știu însă că Legea locuinței, din 1996, stipulează clar că primăriile nu pot muta chiriașii în spații fără utilități.”, ne-a declarat Luiza Mihaela Tofan.

Femeia spune că ceea ce a făcut primarul cu familia ei este o batjocură la adresa copiilor săi în primul rând, care suferă cel mai mult. În plus, și-a bătut joc și de sora femeii (care locuia în aceeași garsonieră), persoană cu handicap locomotor. Și ea a rămas fără locuință și, din milă, a luat-o în gazdă fratele acesteia, care locuiește destul de înghesuit cu familia sa.

Cei cinci membri ai familiei Tofan stăteau împreună cu sora Luizei Mihaela Tofan într-o garsonieră mică, în blocul de locuințe sociale de pe strada Alexandru Vlahuță. Pentru că spațiul era total  insuficient, au solicitat pentru sora femeii o locuință. Întrucât Primăria nu are locuințe sociale și persoana cu handicap nu se afla pe primele poziții ale listei de priorități, i-a oferit acesteia o casă dărăpănată, peste linia ferată. Cum persoana nu putea locui singură, nu putea munci pentru a-și reabilita cât de cât imobilul primit în chirie, familia Tofan a considerat ca e mai bine să locuiască acolo, având acordul și încurajarea Primăriei. Convenția a fost ca să se mute cu acte în regulă, după ce va aduce unele îmbunătățiri casei, cu efort propriu dar și cu sprijinul Primăriei.

Primarul avocat Dumitru Boroș, cum îi place să i se spună, a asigurat-o pe femeie și pe familia ei că municipalitatea îi va repara acoperișul și îi va pune curent electric. În plus, reprezentanții Serviciului Spațiu Locativ au forțat-o să predea garsoniera mai devreme de 1 Martie, când expira contractul de închiriere, cu toate că Primăria nu se achitase de promisiunile făcute. Au mutat-o în câmp, pentru a mai elibera o locuință socială, care nici acum nu a fost repartizată.

Familia Tofan se întreabă de ce nu a fost lăsată să locuiască în garsonieră până când casa ar fi fost reparată și racordată la energie electrică. Tot ea și a dat și răspunsul.

„Ne-au mințit în cel mai ordinar mod, că ne ajută să ne reparăm acoperișul și să avem curent electric. Nici nu trebuia să le spunem noi, ei trebuiau să ne asigure aceste minime condiții. Primarul, care este avocat, nu știe legea? O știe, dar se face că plouă, e un mincinos. Și el și funcționarii de la Spațiu Locativ. Imaginați-vă că schimbul de locuință a fost aprobat în Consiliul Local, la sfârșitul lunii noiembrie. Până pe 29 ianuarie, când a fost semnat procesul verbal de primire a imobilului din câmp, pe strada Palerma nr. 4, era timp suficient ca Primăria să se țină de promisiuni, pentru a ne putea muta într-o casă de oameni, nu într-un staul. M-am trezit obligată să părăsesc garsoniera în toiul iernii, forțată de autorități. Până la 1 Martie era valabil contractul de închiriere, dar ne-au forțat pe motiv că până pe 31 decembrie trebuie să întocmească lista cu spații sociale disponibile. Ne-au dat afară din garsonieră cu japca, pentru a ne muta ca pe niște animale, într-un grajd. Astfel, au rezolvat ei problema noastră și le-a rămas liberă o locuință pe care să o dea la alți necăjiți și să pară că sunt interesați de oamenii fără casă.”, a mai povestit Luiza Mihaela Tofan.

Aceasta a ținut să precizeze ca pe 28 ianuarie a mers la Serviciul Spațiu Locativ pentru a cere autorităților să-i lase copiii în garsonieră până se va rezolva cu racordarea la rețeaua de electricitate a  casei de peste linia ferată. Femeia a avut un schimb de cuvinte, fără însă a întrece măsura, dar pentru ca nu aveau ce răspuns să-i dea, cei de la Spațiu Locativ au chemat Poliția Locală. Disperată, mama celor trei copii a mers să discute cu Cristi Codreanu, șeful Serviciului Spațiu Locativ, care a chemat-o ca să îi dea cheile garsonierei pentru a mai sta un timp acolo, până la rezolvarea problemei curentului electric. A revenit ulterior telefonic și a anunțat-o pe femeie că nu mai poate să o ajute pentru că la garsonieră s-a făcut repartiție.

Așa a ajuns familia Tofan să se pricopsească chiriași într-o casă nelocuibilă, care la un cutremur de 6 grade prezintă riscul de a se prăbuși, un imobil departe de oraș, fără apă curentă, fără lumină, cu vedere le cerul liber, întrucât acoperișul abia se mai ține. O casă pentru care va plăti chirie 49 de lei lunar.

Așa a rezolvat Primăria problema spațiului locativ al familiei Tofan. Pentru ca a mințit-o, lăsând-o pe drumuri cu trei copii care trec prin momente dificile, Luiza Mihaela Tofan a declarat reporterului Est News că va da în judecată Primăria Bârlad.

„Nu voi lăsa lucrurile așa. Sunt prea multe lucruri necurate la mijloc, modificare a datelor de pe documente, promisiuni spuse de dragul de a fi spuse, nerespectarea Legii locuințelor propuse spre închiriere, și încălcarea demnității umane. Mă voi reprezenta singură în instanță și voi spune adevărul și numai adevărul. Să știe toată lumea ce face primarul Boroș cu oamenii lui de la spațiul locativ.”, a concluzionat Luiza Mihaela Tofan.

About admin

%d blogeri au apreciat: