Home » Business » Italia, principalul partener comercial al Vasluiului, a intrat în carantină. Criza coronavirusului riscă să pună pe butuci economia județului

Italia, principalul partener comercial al Vasluiului, a intrat în carantină. Criza coronavirusului riscă să pună pe butuci economia județului

de Dănuț CIOBANU 

Italia este, în prezent, cel mai important partener comercial al firmelor din județul Vaslui. În contextul extinderii epidemiei de coronavirus și instituirea carantinei în Italia, IMM-urile vor fi primele lovite de blocarea transporturilor. Pentru depășirea crizei, întreprinzătorii cer relansarea investițiilor pentru a asigura firmelor capital de lucru și lichidități. Pe lângă flexibilizarea legislației muncii, patronatul cere imperios Fiscului să nu execute silit operatorii economici care nu își pot plăti la timp taxele și impozitele.

Conform datelor publicate de Direcția Județeană de Statistică Vaslui, la sfârșitul anului 2019, principalul partener comercial al județului Vaslui era Italia. Astfel, în perioada ianuarie – septembrie 2019, exporturile realizate de firmele din județul Vaslui în Italia se ridică la suma de 45.168 mii euro, iar importurile sunt de 40.223 mii euro.

În contextul extinderii epidemiei de coronavirus, Guvernul Italiei a anunțat, luni seara, ca măsurile de carantină care se aplica deja în Lombardia sunt extinse la nivelul întregii țări. Măsurile intra în vigoare de marți dimineața și se vor aplica până în 3 aprilie.

Ovidiu Copacinschi, președintele Asociație Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii Vaslui, a precizat că IMM-urile vor fi primele entități economice care vor fi afectate de criza coronavirusului, iar Guvernul trebuie să adopte măsuri de urgență pentru sprijinirea mediului privat.

În acest context, Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România a cerut autorităților să adopte rapid măsuri prin care să îi ajute pe micii întreprinzători să facă față efectelor economice produse de impactul coronavirusului.

”Prin acest document înaintat Guvernului de structurile noastre de la nivel național, am cerut mai multe facilități pentru IMM-uri. În primul rând, să se dea prioritate proiectelor privind acordarea unor ajutoare de minimis, deoarece firmele au nevoie de lichidități pentru a scăpa de unele blocaje care pot să fie create de epidemia de COVID 19. În această perioadă transporturile sunt blocate, și simțim la noi inclusiv blocarea mișcării de mărfuri la nivel intern și extern. Unele țări precum Italia, Germania, China au întrerupt exporturile către România, ceea ce înseamnă că o serie de IMM-uri vor avea probleme. Pe lângă aceste consecințe economice, mulți vasluieni care munceau în Italia au revenit acasă”, a spus Ovidiu Copacinschi.

Apel către Fisc!

O altă măsură care se impune pentru sprijinirea IMM-urilor este identificarea de soluții simple pentru alocarea de fonduri europene din exercițiul financiar 2014-2020, fonduri care nu au fsost cheltuite până la această dată. Este nevoie de a sprijini puternic IMM-urile cu proiecte, pentru ca firmele să aibă capital de lucru și lichidități, pentru a trece mai ușor această perioadă complicată. O altă propunere venită din partea întreprinzătorilor vizează acordarea de asistență tehnică firmelor care sunt în dificultate.

”În cazul unei crize primele lovite vor fi IMM-urile, din cauza vulnerabilității acestora foarte mare. În același timp, IMM-urile reprezintă veriga cea mai importantă pentru depășirea cu succes a acestei perioade de dificultate economică și socială. Guvernul trebuie să intervină din bugetul țării cu investiții imediate în economie, pentru a dinamiza zona IMM-urilor”, a mai precizat Copacinschi.

La fel de importante pentru oamenii de afaceri sunt modificarea legislației privind achizițiile publice, precum și modificarea legislației muncii, urmând să fie introduse munca de acasă, munca temporară etc.

”Cerem Guvernului României prelungirea termenului de plată a impozitelor și contribuțiilor sociale. Dacă un întreprinzător nu își poate plăti impozitul până la data de 31 martie, nu-i tăia capul! Dăi o prelungire de două săptămâni, pentru ca în final statul să poată încasa banii”, a mai spus Ovidiu Copacinschi.

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*