Atenție: escroci pe rețelele de socializare! Blasfemie în spațiul virtual
Mai multe femei credincioase din Vaslui, care doreau să ajute la repararea unei biserici din județul Giurgiu și să doneze haine unor copii necăjiți, au dat de urma unui țepar care se pretindea preot. Utilizând ca paravan jocul piramidal virtual „vivasms”, individul intenționa să facă bani în numele Domnului. „Noi, popii, luăm bani de la oameni, nu dăm. Noi golim cutia milei pe curve, alcool și minori“, a fost mesajul care i-a scos la iveală impostura.
De două zile, tânărul preot-paroh din localitatea Podul Doamnei, județul Giurgiu, nu mai are liniște, nu mănâncă și nu poate dormi, iar familia sa este distrusă. Numele său, Mihai Cristian Taraș, a fost folosit de un escroc drept acoperire pentru a face bani pe seama bisericii. Concret, individul a construit un site în care cere credincioșilor să sprijine financiar refacerea acoperișului lăcașului de cult, distrus acum doi ani de niște hoți. Pentru mai multă credibilitate, a clonat și contul de facebook al preotului, prin intermediul căruia făcea trimitere către site-ul cu pricina.
Pentru a încasa fără probleme banii, țeparul s-a gândit să se folosească de un joc piramidal la modă printre internauți – „vivasms” – și care are un un mecanism foarte simplu: îți faci un cont, iar dacă îți constitui o echipă, vei fi recompensat pentru fiecare membru care ți se alătură. Spre ghinionul său, a intrat în contact cu niște vasluience mai vigilente. Acestea l-au abordat pe facebook și au rămas stane de piatră când au primit răspunsul presupusului slujitor al bisericii la solicitarea lor de a organiza o colectă de haine second-hand pentru copiii necăjiți.
Iată-l, necenzurat: „Noi, popii, luăm bani de la oameni, nu dăm. Noi golim cutia milei pe curve, alcool și minori“.
„Când am citit ce ne-a scris, am înlemnit! Nu-mi venea să cred că un preot poate folosi astfel de cuvinte. Mi-am dat imediat seama că e un impostor“, ne-a spus una dintre vasluience.
Evident, adevăratul preot Mihai Cristian Taraș s-a declarat oripilat de ceea ce a putut să-i facă escrocul și a cerut ajutorul Poliției: „Sunt disperat! Nici nu știu ce să mai zic. Poate fi și un dușman personal al meu, dar mai degrabă este un țepar sadea, probabil din zona noastră, de vreme ce cunoaște atâtea lucruri. Trebuie să spun că problemele de la acoperișul bisericii sunt reale, pozele cu mine sunt reale, doar acel cont de facebook nu e real. Voi face plângere la Poliție pentru a ieși la iveală adevărul“.
Ce este „vivasms”?
Serviciul „vivasms” a apărut în luna iulie a acestui an și se bazează pe principiul „recomanzi și câștigi“. Prima condiție este să îți deschizi cont printr-un „link magic“ primit de la un „prieten”. Apoi, vei începe să primești bani, respectiv un bonus de 2 euro. După ce urmezi toți pașii din formularul de înregistrare, intri într-un program prin care recepționezi până la cinci sms-uri pe zi, pentru care ești plătit cu câte trei eurocenți. Dacă recomanzi „piramida” și prietenilor tăi prin intermediul aceluiași „link magic“, vei primi 10 eurocenți pentru fiecare înregistrare validă și un eurocent pentru fiecare sms primit de prietenii din echipa ta.
„Oricine își poate deschide acolo un cont gratis. Nu se știe cui aparține pagina. Deocamdată, tot ceea ce se poate face e ca acest abuz să fie raportat pe net“, ne-a declarat un profesor de informatică din Vaslui.