America pierde suprematia. China va deveni in acest an cea mai mare putere economica a lumii
China va depasi Statele Unite in acest an, devenind cea mai mare economie la nivel global in functie de paritatea puterii de cumparare, in timp ce India s-a instalat deja pe locul al treilea, devansand Japonia, potrivit unui raport al Programului International de Comparatie al Bancii Mondiale.
Estimarile iau in considerare cursurile de schimb valutar si preturile, comparatia fiind efectuata la paritatea puterii de cumparare, care masoara „valoarea banului” in fiecare tara.La nivelul anului 2011, economia Chinei reprezenta deja 87% fata de cea americana, la paritatea puterii de cumparare, potrivit datelor Bancii Mondiale, scrie Financial Times, citat de Mediafax.Astfel, la paritatea puterii de cumparare, PIB-ul Chinei a fost echivalent cu 13.500 miliarde de dolari in 2011, fata de valoarea nominala de 7.300 miliarde de dolari calculata la ratele de schimb valutar din acel an. In 2011, PIB-ul SUA a fost de 15.500 miliarde de dolari, potrivit datelor Bancii Mondiale. In valoare nominala, Produsul Intern Brut al SUA este de aproximativ 16.200 miliarde de dolari, iar cel al Chinei de 8.200 miliarde de dolari.Metoda paritatii puterii de cumparare este utilizata pentru a masura puterea de cumparare a unei monede in raport cu o valuta de referinta internationala, de obicei dolarul SUA, calculand o rata de schimb alternativa intre cele doua monede, care sa reflecte diferentele de pret.SUA este cea mai mare economie a lumii incepand din 1872, cand a devansat Marea Britanie. Majoritatea economistilor estimau ca China va depasi SUA abia in anul 2019.
Concluziile apartin expertilor Programului International de Comparatie, gazduit sub umbrela Bancii Mondiale, care centralizeaza contributii de la cele mai importante agentii de statistica din lume, inclusiv din cadrul Organizatiei Natiunilor Unite. Programul este considerat prima autoritate la nivel global in privinta estimarilor privind puterea de cumparare, datele produse de institutie fiind utilizate de o gama larga de organizatii din sectorul public si sectorul privat, inclusiv Fondul Monetar International. Raportul pe 2011, prezentat miercuri, reprezinta prima actualizare a datelor incepand din 2005.
La nivelul anului 2005, Programul plasa economia chineza la mai putin de jumatate fata de cea a SUA, respectiv 43%, procentaj care a crescut astfel de peste doua ori pana in 2011. Avand in vedere ca FMI estimeaza pentru China o crestere economica de 24% in perioada 2011-2014, fata de numai 7,6% in cazul SUA, economia chineza o va depasi probabil in acest an pe cea americana.
Datele vor intensifica disputa privind distributia constrolului asupra unor organizatii financiare globale, precum Banca Mondiala si FMI, care reflecta in tot mai mica masura realitatea din economia globala. Cu 17% din populatia lumii, „tarile bogate” reprezinta 50% din PIB-ul global, in stagnare fata de 2005. Pe baza costului vietii, raportul releva ca cele mai scumpe tari sunt Elvetia, Novegia, Bermuda si Australia, la polul opus plasandu-se Egiptul, Pakistanul, Myanmar si Etiopia.
Sursa: incont.ro