Referendumul separatiștilor proruși din estul Ucrainei s-a încheiat. Peste 89% din votanții regiunii Donețk s-ar fi pronunțat pentru independența față de Ucraina
Mii de ucraineni s-au prezentat duminică pentru a vota în referendumurile organizate de separatiști proruși în Donețk și Lugansk și contestate de autoritățile de la Kiev și țări din Occident, relatează AFP.
UPDATE Peste 89 la sută din votanții regiunii Donețk s-ar fi pronunțat pentru independența față de Ucraina
„89,07% au votat pentru, iar 10,19% împotrivă. Acesta poate fi considerat rezultatul final”, a declarat Roman Liaghin, șeful Comisiei Electorale înființate de rebeli. Rata de participare la vot este de 74,87%, potrivit aceleiași surse. Peste șapte milioane de ucraineni din estul țării au fost chemați să voteze pentru a decide situația regiunilor Donețk și Lugansk, un lucru care ar putea să conducă la secesiunea acestei părți a țării.
La Kiev, Ministerul de Externe a anunțat că referendumurile organizate în estul țării sunt o „farsă” finanțată de Rusia. „Referendumul este nul din punct de vedere juridic și nu va avea nicio consecință pentru integritatea teritorială a Ucrainei”, potrivit ministerului.
Rezultatele vor fi cunoscute începând de luni, a anunțat Roman Liaghin, șeful Comisiei Electorale.
În bastionul rebel Slaviansk, rata de participare este de 80%, a declarat la rândul său primarul autoproclamat Viaceslav Ponomarev, care s-a declarat „satisfăcut”. Potrivit Irinei Markina, o membră a Comisiei Electorale Locale, „practic toate circumscripțiile” au votat masiv în favoarea independenței. Referendumurile au avut loc într-o atmosferă relativ calmă. La Mariupol, în sud-estul Ucrainei, sute de oameni au stat la coadă pentru a vota. În schimb, în orașul Svatove (20.000 de locuitori), situat în apropiere de Lugansk, primarul Evghen Rîbalko a refuzat să organizeze referendumul, în pofida faptului că zeci de bărbați înarmați l-au vizitat pentru a încerca să-l convingă să renunțe la decizia sa. „Datoria mea este să contribui la respectarea legii ucrainene. Populația trebuie să își exprime opinia într-un cadru legal, ceea ce nu este cazul pentru acest referendum”, a declarat el pentru AFP. Doar la Krasnoarmiisk, un oraș de 65.000 de locuitori situat la vest de Donețk, bărbați înarmați au intrat în clădiri oficiale și au întrerupt d esfășurarea referendumului.
Ministerul ucrainean de Externe a amintit duminică dimineață că, potrivit unui sondaj efectuat recent de institutul Pew Research Center, 70% dintre locuitorii din estul țării pledează pentru menținerea unității Ucrainei. „Rezultatele referendumurilor artificiale din estul Ucrainei vor fi probabil false. Nu există niciun mijloc pentru a verifica participarea” la vot, a afirmat ministrul suedez de Externe, Carl Bildt.
Marele puteri au adoptat deja sancțiuni împotriva Rusiei și amenință că le vor spori în cazul în care Moscova va împiedica organizarea alegerilor prezidențiale din Ucraina, programate să aibă loc la 25 mai.
„Pretinsele referendumuri sunt ilegale, iar noi nu le vom recunoaște rezultatele”, a anunțat duminică Maja Kocijancici, o purtătoare de cuvânt a Înaltului Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton.
Președintele francez François Hollande a denunțat la rândul său consultările „false”, „nule și neavenite” organizate de separatiști proruși la Donețk și Lugansk. „Ceea ce contează pentru mine, singurele alegeri care contează, sunt cele de la 25 mai, alegerile care vor permite desemnarea președintelui întregii Ucraine”, care „va fi singura autoritate legitimă”, a precizat șeful statului francez.
Potrivit secretarului american al Apărării, Chuck Hagel, Rusia nu și-a retras trupele mobilizate la frontiera cu Ucraina, în pofida unor promisiuni în acest sens.
Confruntările armate care au avut loc în ultimele două săptămâni în estul și sudul Ucrainei s-au soldat cu zeci de morți.
Washingtonul reafirmă ilegalitatea referendumului din estul Ucrainei
Statele Unite au reafirmat sâmbătă seara că nu vor recunoaște rezultatul votului organizat duminică de către separatiști proruși în estul Ucrainei, care ar putea conduce la secesiunea acestei părți a țării, relatează AFP.
Aceste scrutine sunt „ilegale în virtutea dreptului ucrainean și sunt o tentativă de creare a unor disensiuni și tulburări”, a declarat Jen Psaki, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, citată într-un comunicat. Peste șapte milioane de ucraineni din estul țării sunt așteptați la urne duminică, să decidă situația regiunii lor, controlate parțial de către separatiști proruși, în cadrul a două referendumuri. Pe buletine, imprimate în pripă de către rebeli proruși, sunt adresate întrebările „aprobați independența republicii populare Donețk?” sau „aprobați independența republicii populare Lugansk?”. „Dacă aceste referndumuri au loc, ele încalcă dreptul internațional și integritatea teritorială a Ucrainei. Statele Unite nu vor recunoaște rezultatele acestor referendumuri ilegale”, a subliniat Psaki.
Sursa: mediafax.ro