Justitie

Polițistul-bancomat, condamnat pentru infracțiuni rutiere: «Eroul» infractor

Un polițist din Bârlad a fost transformat într-un adevărat model după ce a restituit unei bănci o sumă de bani uitată de un client în fanta unui bancomat. Agentul Iulian Alexandru Toma, care a transformat un act de normalitate într-unul de glorie, are însă o «mică» problemă: în urmă cu două săptămâni, a fost condamnat definitiv, de Curtea de Apel Iași, la un an de închisoare, cu suspendare, pentru infracțiuni la regimul circulației rutiere. Asta nu l-a împiedicat să îmbrace uniforma festivă și să se fandosească în fața camerelor de luat vederi.

Joia trecută, Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Vaslui a mediatizat gestul un cadru al Poliției municipiului Bârlad care, aflat în timpul liber, a predat reprezentanților unei unități bancare o sumă găsită în fanta unui bancomat. Un gest firesc, cu atât mai mult cu cât venea din partea unui “om al legii”.

“În jurul orei 13.00, agentul de poliție Toma Iulian Alexandru din cadrul Biroului de Ordine Publică Bârlad – Compartimentul Siguranță Publică, se afla în zona unei unități bancare din municipiul Bârlad. La un moment dat, a auzit un zgomot specific extragerii unei sume de la bancomat, dispozitivul fiind instalat în fața unității bancare. Ulterior, a constatat că pe fanta de eliberare a numerarului se află mai multe bancnote, însă în apropierea ATM-ului nu se găsea nicio persoană. Banii au fost predați imediat de polițist reprezentanților băncii respective”, se menționa în comunicatul IPJ Vaslui.

În realitate sau cel puțin așa ar fi legal să și se întâmple, agentul Iulian Alexandru Toma nu își desfășoară activitatea la Compartimentul de Siguranță Publică din cadrul Biroului de Ordine Publică Bârlad pentru simplu fapt că, din decembrie 2012, a fost pus la dispoziția inspectorului șef al IPJ Vaslui, fiind trimis în judecată pentru infracțiuni la regimul circulației rutiere. De altfel, în septembrie anul trecut, agentul a fost condamnat de Judecătoria Bârlad la un an de închisoare, cu suspendare, iar în urmă cu mai puțin de două săptămâni, mai exact pe 15 mai, a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Iași, care i-a respins recursul. Hotărârea instanței ieșene nu a fost încă înaintată IPJ Vaslui, acesta fiind motivul pentru care agentul mai îmbracă uniforma instituției.

Deși condamnat definitiv, Iulian Toma nici măcar în al 13-lea ceas nu a catadicsit să recurgă la un minim gest de onoare, al demisiei, “triumfând” în fața camerelor de luat vederi în uniforma festivă și relatând actul său de eroism: a restuit banii care cădeau dintr-un bancomat monitorizat video…

Minciunile sfruntate ale agentului Toma

Evenimentul care a dus la punerea sub acuzare a lui Alexandru Iulian Toma a avut loc pe 13 aprilie 2012. Aflat la Bârlad, polițistul s-a urcat băut la volanul autoturismul său Chevrolet Aveo, pe care tocmai îl achiziționase. Pe raza comunei Grivița, într-o curbă, a pierdut controlul volanului și a intrat cu autoturismul în podețul din fața unei curți, rămânând cu roata din stânga față suspendată. Auzind zgomotul motorului, pe care polițistul îl ambala în încercarea de a reveni pe suprafața carosabilului, proprietara casei a ieșit în drum pentru a vedea ce s-a întâmplat.

„Fiind alarmată de poziția nefirească a învinuitului (care stătea cu capul sprijinit de volan), martora C.G. l-a întrebat dacă se simte bine, acesta doar gemând. În consecință, crezând că este rănit, martora l-a încunoștiințat pe învinuit că va telefona la Serviciul Unic de Urgență 112 pentru a anunța evenimentul, însă învinuitul și-a manifestat dezacordul în acest sens, solicitându-i martorei să-l ajute să repună autoturismul pe carosabil”, se arată în rechizitoriu.

Speriată, femeia a sunat la 112, anunțând că pe podul din fața locuinței sale se află o mașină căzută pe jumătate în șanț, șoferul fiind într-o evidentă stare de ebrietate. La fața locului, s-a deplasat un echipaj al Biroului Rutier Bârlad. Încercând să scape basma curată, agentul Toma a declarat că autoturismul ar fi fost condus de tatăl său, Manole Toma. Polițiștii i-au solicitat lui Iulian Toma testarea cu etilotestul. Acesta s-a conformat, iar rezultatul a fost 1,02 la mie în aerul expirat. În urma prelevării probelor biologice, alcoolemia a fost stabilită la 1,75 la mie în sânge la prima probă, respectiv 1,60 la cea de-a doua.

În prima declarație dată anchetatorilor, agentul a afirmat că, în noaptea de 12/13 aprilie 2011, a mers acasă la tatăl său pentru a-i arăta mașina pe care o cumpărase, iar acesta s-a oferit să o „încerce”. Crezând că minciuna va prinde, tânărul a spus că, în timp ce tatăl său era la volan, el stătea pe scaunul din dreapta față și consuma whisky dintr-o sticlă, iar după ce au ajuns cu mașina în șanț, tatăl său ar fi plecat pe jos spre Bârlad, în timp ce el, înfrigurat, ar fi încercat să se încălzească cu whisky, până a adormit.

Toma s-a încurcat însă în propriile minciuni. Astfel, în timp ce polițiștilor de la Biroul Rutier le-a declarat că la volan se aflase o cunoștință al cărei nume nu îl știe, dar îl poate afla, iar șefului de post de la Grivița, trimis în zonă de dispecerul de la 112, i-a spus că mașina fusese condusă de un amic care plecase după ajutoare, în fața procurorilor a susținut că tatăl său este cel care a condus mașina. Ca tupeul să fie maxim, tânărul agent de poliție le-a declarat anchetatorilor că primele afirmații ar fi fost făcute într-o stare de șoc „provocată de temerea indusă de acul seringii cu care i-au fost recoltate probele de sânge”.

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button