Invatamant

Bacalaureat de leșin

La Bârlad, un profesor a fost cât pe ce să leșine, iar o elevă a făcut un atac de panică din cauza emoțiilor. Poezia le-a dat cel mai mult de furcă elevilor vasluieni, care au sperat până în ultima clipă că le va „pica” ceva din proza românească.

Daniela PORUMB

Nu mai este nici o îndoială că bacalaureatul devine un examen tot mai tensionat, care le dă palpitații și dureri de cap celor implicați. Dovadă stă faptul că ieri, la Bârlad, în prima zi a probelor scrise, o persoană a leșinat și o alta a făcut un atac de panică, stârnind îngrijorare și agitație în rândul elevilor și profesorilor.

Ambele incidende s-au petrecut la Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu.” Prima persoană care a necesitat îngrijiri medicale a fost un profesor supraveghetor, căruia i s-a făcut rău, fiind pe punctul de a cădea din picioare. În sala de clasă au fost chemate imediat cadrele medicale care i-au administrat o tabletă de calciu.

La finalul celor trei ore de examen, o altă persoană a avut nevoie de îngrijiri medicale, de data aceasta fiind vorba de o elevă. Emoțiile i-au declanșat fetei un atac de panică și dureri puternice de cap. A ajuns pe picioarele ei la cabinet tocmai la timp. Asistentele i-au administrat o pastilă de paracetamol, iar eleva a putut părăsi singură liceul.

Se pare că starea de leșin și durerile de cap nu au fost chiar fără motiv, ținând cont de dificultatea subiectelor. Proba la limba și literatura română, care reprezintă și debutul probelor scrise ale bacalaureatului din acest an, i-a luat prin surprindere pe cei mai mulți dintre cei 2.934 de candidați înscriși în județul Vaslui.

Reamintim că există două variante de subiecte la aceasta probă. Una este pentru elevii care au absolvit profilul real și una pentru cei de la profilul uman.
Elevii de la real au avut de rezolvat un text la prima vedere din opera literară „Omul din vis” de Cezar Petrescu, prin care li s-a dat prilejul să-și demonstreze cunostințele literare și gramaticale.

Subiectul al doilea: un eseu argumentativ în care să-și exprime părerea despre rolul campaniilor de promovare a unui stil de viață sănătos.
La subiectul al treilea, elevii de clasa a XII-a au avut de redactat un eseu cu tema și viziunea despre lume într-un text poetic studiat de Mihai Eminescu.

La profilul uman, elevii au avut de rezolvat la subiectul întâi un fragment din Donna Alba, de Gib Mihaesc; la cel de-al doilea subiect, au avut de redactat un eseu argumentativ despre activitatea de îndrumare a lecturii, iar subiectul al treilea le-a indicat redactarea unui eseu de 2 -3 pagini cu tema si viziunea despre lume dintr-un text poetic studiat de Ion Barbu, Tudor Arghezi sau Nichita Stãnescu.

Dintre toate, subiectul numărul trei le-a creat cele mai mari bătăi de cap atât elevilor de la real, cât și celor de la uman. Cei mai mulți aveau mari speranțe că le va „pica” ceva din proză, recunocând că nu au acordat prea multă atenție poeziei.

Deși elevii vasluieni afirmă că au fost luați prin surprindere cu poezia, ei privesc totuși cu optimism și au speranța că vor absolvi examenul de maturitate.

„Nu prea am învățat, subiectele au fost ușoare cu excepția subiectului III, la care nu m-am așteptat. Când am învățat am pus accentul pe proză”, a precizat Daniel, elev la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Bârlad.

De asemenea, un elev dintr-o promoție anterioară, are mari speranțe că anul acesta va promova bac-ul: „Consider ca subiectele au fost accesibile, mă aștept să trec anul acesta, chiar dacă nu am tratat deloc subiectul al III-lea.”

Totodată, Angelica M., elevă la Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu”, apreciază că subiectele nu au fost foarte grele, dar nici ușoare: „Mă aștept să iau o notă destul de mare, am tratat toate subiectele”.

Din totalul elevilor înscriși, 400 provin din promoțiile anterioare.

Related Articles

Back to top button