SUA acuză Rusia că a încălcat un tratat privind controlul armelor testând o rachetă de croazieră
Washingtonul a acuzat Moscova că a încălcat un tratat privind controlul armelor, încheiat din 1987, testând o rachetă de croazieră, a declarat luni seara un oficial american.
Acest oficial a subliniat că Statele Unite au abordat „această problemă foarte serios” în repetate rânduri în discuțiile cu Rusia. Washingtonul speră că Rusia se va conforma tratatului din 1987 și va elimina într-un mod verificabil toate armele interzise, a adăugat această sursă. Subliniind importanța pe care Statele Unite o acordă acestui subiect, președintele american Barack Obama i-a scris omologului său rus Vladimir Putină, pentru a evoca acest dosar.
Acest test de rachetă fusese efectuat în urmă cu câteva luni. În ianuarie, Washingtonul și-a exprimat deja îngrijorarea în legătură cu un test de rachetă realizat de Rusia, menționând că Moscova ar fi încălcat astfel un tratat bilateral.
Statele Unite au subliniat că există „posibilitatea unei încălcări” a Tratatului Rachetelor Nucleare cu Rază Medie de acțiune (INF), semnat la 8 decembrie 1987, de către Statele Unite și Uniunea Sovietică, a declarat în ianuarie purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Jennifer Psaki. Psaki fusese intervievată în legătură cu un articol al cotidianului The New York Times, care a anunțat, citând oficiali din cadrul serviciilor de spionaj americane, că Rusia a efectuat teste cu un nou tip de rachetă de croazieră încă din anul 2008. Acest tratat, semnat între Statele Unite și Rusia și întrat în vigoare la 1 iunie 1988, „obligă ambele părți să distrugă, la trei ani după intrarea în vigoare a documentului, toate rachetele lor balistice și de croazieră, care pot fi lansate de la sol cu o rază cuprinsă între 500 și 1.000 de kilometri, precum și rachetele cu raza între 1.000 și 5.500 de kilometri”, potrivit ONU. Washingtonul a subliniat, de asemenea, luni seara că este pregătit să inițieze cu Rusia un dialog bilateral la cel mai înalt nivel.
Sursa: mediafax.ro