altex
Justitie

Vaslui, orașul tuturor posibilităților – Orbii pot fi șoferi

La Vaslui totul e posibil! Orbii, surzii, ciungii, ologii, cardiacii și psihopații din municipiul reședință puteau, până de curând, să obțină foarte ușor avizul medical pentru susținerea examenului de permis auto, chiar dacă afecțiunile lor sunt incompatibile cu calitatea de conducător.

Polițiștii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor Vaslui au ridicat mai multe documente de la Clinica New Central Med din municipiul Vaslui, după ce această instituție medicală ar fi eliberat fișe medicale de tip auto fără a-i examina pe solicitanți. Clinica cu pricina ar fi dezvoltat o adevărată afacere în acest sens, în care au fost cooptați și instructori auto. Aceștia din urmă își trimiteau cursanții la sediul clinicii, unde era achitată taxa de 155 de lei (pentru cei care doreau inclusiv aviz psihologic fără examinare!), după care fișa deja completată era ridicată direct de instructor, care primea, totodată, și “bonificația” aferentă. Surse din cadrul anchetei au confirmat pentru cotidianul Est News că există mai multe clinici vizate pentru astfel de practici.

Alex SAVA

Roxana NĂSTASĂ

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor au ridicat, la sfârșitul săptămânii trecute, documentele de la Clinca New Central Med din municipiul Vaslui, existând suspiciuni cu privire la modul de eliberare a fișelor medicale de tip auto. Concret, polițiștii aveau informații că solicitanții fișelor medicale de tip auto primesc aceste documente fără a fi efectiv examinați, existând riscul ca bolnavi cu afecțiuni incompatibile cu calitatea de conducător să ajungă să șofeze pe străzile Vasluiului, punând, astfel, în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.

test

“Au fost ridicate mai multe documente de la un punct de lucru al unei clinici medicale. Ancheta este în desfășurare și nu putem să vă oferim mai multe amănunte deocamdată”, a declarat subcomisar Mihaela Ștraub, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui.

Surse din cadrul anchetei au dezvăluit reporterilor Este News marea afacere pusă pe picioare de cei de la clinica New Center Med. O verigă foarte importantă o reprezentau instructorii auto, care primeau o anumită sumă de bani pentru fiecare client pe care îl îndrumau către clinică în vederea obținerii fișei medicale. Nimic greșit în stimularea instructorilor, numai că solicitanții nu erau examinați. Aceștia doar achitau 155 de lei, iar a doua zi instructorul mergea și ridica fișa medicală deja completată și, totodată, “bonificația”. Mai mult, se spune că au fost cazuri când în locul solicitantului a plătit instructorul, iar cei de la clinică habar nu aveau cum ar fi trebuit să arate cel pe numele căruia s-a eliberat fișa medicală, dar pe care, chipurile, l-au examinat.

Cei care și-au făcut recent fișe medicale la clinica menționată pot să-și ia gândul de la ele. Surse judiciare susțin că fișele vor rămâne în posesia celor de la Serviciul de Investigare a Fraudelor pentru cercetări.

O mai veche plângere

Acțiunea Serviciului de Investigare a Fraudelor ar avea la bază o mai veche plângere a reprezentanților Colegiului Medicilor Vaslui, care au constat, în luna aprilie a acestui an, că la New Central Med nu se respectă circuitul fișelor medicale. Conform procedurii standard, solicitantul trebuie să meargă în primă fază la medicul de familie pentru eliberarea unui aviz medical care atestă că nu este în evidență cu afecțiuni clinice incompatibile cu calitatea de conducător auto. Abia apoi intră în circuitul medicilor specialiști.

“Am avut cazuri, atât eu cât și foarte mulți colegi de-ai mei, de pacienți care au venit la noi după ce au fost la medicii specialiști să-și facă fișele medicale. În cinci minute, cât stă pacientul în cabinetul unui specialist, acesta din urmă nu are cum să-și dea seama dacă (pacientul – n.r.) are vreo boală clinică. Poate la mine e în evidență cu epilepsie, sau cu alte afecțiuni. În plus, am avut cazuri de pacienți care nici nu au fost văzuți de specialiști la cabinetele de acolo. Am avut o fată cu un sindrom… Nu putea să miște gâtul. De acolo a obținut fișa medicală, dar mama ei mi-a spus că nu a văzut-o niciun medic. Trebuie să-i vadă cineva, nu? Poate un om nu aude, poate nu vede… În fond, e vorba de siguranța noastră. Toți avem copii…”, a declarat dr. Mioara Dașcău, președintele Colegiului Medicilor din România.

Cine nu ar trebui să conducă

Cei care au acuitate vizuală scăzută, câmpul vizual îngustat, capacitate vizuală în condiții de luminozitate scăzută redusă, sensibilitate mare la lumină puternică și contraste, diplopie (imagine dublă) sau alte afecțiuni oculare grave nu sunt compatibili cu calitatea de conducător auto. Persoanele care solicită un permis de conducere sau reînnoirea acestui permis trebuie să aibă o acuitate vizuală binoculară, dacă este necesar, cu lentile de corecție, de cel puțin 0,5, când se utilizează ambii ochi. În plus, câmpul vizual orizontal trebuie să fie de cel puțin 120 de grade, extensia trebuie să fie de cel puțin 50 de grade la stânga și la dreapta și de 20 de grade ascendent și descendent. Nu trebuie să existe deficiențe pe o rază de 20 de grade față de axul central.

De asemenea, eliberarea sau reînnoirea permiselor de conducere candidaților ori conducătorilor auto cu handicap fizic este posibilă, cu anumite restricții, numai cu avizul unei unități de asistentă medicală autorizate, acordat în urma evaluării medicale a afecțiunii sau anomaliei respective și, în cazul în care este necesar, a efectuării unui test practic. De asemenea, avizul acordat trebuie să precizeze ce tip de modificare este necesară la vehicul și dacă respectivul conducător auto trebuie să poarte un dispozitiv ortopedic, în măsură în care probă de verificare a aptitudinilor și comportamentului demonstrează că, utilizând un astfel de dispozitiv, conducerea vehiculului nu ar fi periculoasă.

Permisele de conducere nu se eliberează și nu se reînnoiesc în situațiile în care solicitanții prezintă tulburări grave ale ritmului cardiac. Permisele de conducere pot fi eliberate sau reînnoite în cazul persoanelor care poartă stimulator cardiac numai cu avizul medical autorizat și cu condiția efectuării unor verificări medicale periodice. Eliberarea sau reînnoirea permiselor de conducere auto pentru candidații ori conducătorii auto care suferă de tensiune arterială anormală este condiționată de rezultatele altor examinări medicale, de eventuale complicații aferente și de pericolul potențial al acestora pentru siguranța rutieră. Permisele de conducere nu pot fi eliberate sau reînnoite, în general, persoanelor care prezintă angină pectorală de repaus sau la emoție. Eliberarea sau reînnoirea permiselor de conducere oricărui candidat ori conducător auto care prezintă în antecedentele personale patologice un infarct miocardic se face numai cu avizul medical autorizat și, în cazul în care este necesar, numai cu condiția efectuării unor controale medicale periodice.

Permisele de conducere pot fi eliberate sau reînnoite candidaților ori conducătorilor de autovehicule cu diabet zaharat. În cazul în care aceștia urmează un tratament medicamentos, eliberarea sau reînnoirea permiselor se face numai pe bază unui aviz medical autorizat și, după caz, pe baza unor controale medicale periodice. Intervalul dintre examinări nu trebuie să depășească cinci ani.

Nu se emit și nu se reînnoiesc permise de conducere pentru solicitanții sau conducătorii auto cu episoade repetate de hipoglicemie acută și/sau care nu sunt deplin conștienți de implicațiile acesteia. Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite candidaților ori conducătorilor auto care prezintă afecțiuni neurologice grave, în afară cazurilor în care solicitarea se bazează pe un aviz medical autorizat. Epilepsia este definită că atare dacă au avut loc două sau mai multe crize de epilepsie la un interval mai mic de 5 ani. Conducătorilor auto cu epilepsie din această grupă trebuie să li se monitorizeze capacitatea de a conduce până când trec cel puțin 5 ani fără nicio criză. Dacă persoana suferă de epilepsie, criteriile pentru acordarea/reînnoirea necondiționată a permisului nu sunt întrunite.

De asemenea, Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite în cazurile candidaților ori conducătorilor auto care prezintă: tulburări mintale grave, congenitale sau dobândite că urmare a unor afecțiuni, traume ori intervenții neurochirurgicale; retard psihic sever; probleme comportamentale grave datorite vârstei sau tulburări grave ale capacității de judecată, comportament ori adaptabilitate.

Pentru candidații și conducătorii auto din această grupă, permisele de conducere pot fi eliberate sau reînnoite în cazul persoanelor cu insuficiență renală gravă, numai pe bază unui aviz medical autorizat și cu condiția efectuării unor controale medicale periodice.

Permisele de conducere nu se eliberează sau nu se reînnoiesc în cazurile persoanelor care sunt dependente de alcool ori sunt incapabile să se abțină de la consumul de alcool atunci când conduc. Sunt exceptați de la obținerea/reînnoirea permisului cei care sunt dependenți de substanțe psihotrope sau care nu sunt dependenți de astfel de substanțe, dar fac abuz de ele în mod regulat, oricare ar fi categoria de permis care se solicită.

Related Articles

Back to top button