World

Ce inseamna sa fii sarac la greci

Aproape un sfert dintre greci (23,1%) au continuat să fie amenințați de sărăcie în 2013, procent ce nu s-a schimbat în raport cu 2012 și care este însoțit de un nivel de privațiune materială în creștere, potrivit cifrelor publicate luni de Institutul de statistică din Grecia (Elstat), informează AFP.

Această explozie a sărăciei a vizat 2,5 milioane de persoane cu câștiguri mai mici cu 60% decât venitul mediu pe economie, adică 418 euro pentru o persoană singură și 878 pentru o familie de patru persoane.

Grecia se află în recesiune din 2008. Chiar și în timpul anilor de creștere economică viguroasă, între 1997 și 2004, nivelul de sărăcie din Grecia a scăzut rareori sub 20%.

Însă în 2008, pragul de sărăcie însemna 540 de euro lunar pentru o persoană și 1.134 de euro pentru o familie de patru persoane. Riscul de sărăcie afecta la acea dată 20% din populația Greciei.

În 2012, Grecia era țara europeană în care acest nivel era cel mai ridicat, în condițiile în care pragul de sărăcie variază considerabil de la o țară la alta.

Din 2012 până în 2013, procentul populației afectate de privațiuni materiale a crescut în Grecia, ajungând de la 19,5% la 20,3%, potrivit Elstat. Acest procent era de 11,2% în 2008.

Acest indicator contabilizează privațiunile materiale ‘în cel puțin patru din nouă categorii de bunuri și servicii de bază’: capacitatea de a face față unei cheltuieli neprevăzute, de a-și permite un weekend în afara domiciliului, de a mânca o zi din două carte, de a-și încălzi locuința sau de a cumpăra un aparat electrocasnic.

De asemenea, aproape jumătate dintre greci (47,5%) nu pot să facă față unei cheltuieli neprevăzute în valoare de 550 de euro și o treime dintre greci nu-și pot încălzi convenabil locuințele.

Grecia va lansa săptămâna aceasta experimentarea timp de șase luni, în 13 comune, a unui venit minim garantat pentru cei mai defavorizați, în funcție de veniturile și de bunurile acestora.

Sursa: money.ro

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button