Home » Administratie » Goscom, rețeta de a face avere din frunze uscate – Frunze la preț de jambon

Goscom, rețeta de a face avere din frunze uscate – Frunze la preț de jambon

Deși are la îndemână o forță de muncă pe care nu trebuie să o remunereze, respectiv 112 beneficiari ai venitului minim garantat, conducerea SC Goscom Vaslui SA adună frunzele uscate din municipiu la prețuri demne de invidiat. Concret, frunzele adunate de pe 1.000 de metri pătrați de teren costă cât un kilogram din cea mai bună carne. Nimeni nu știe însă de ce „recoltarea” acestor frunze costă atât de mult, deoarece de mai bine de 23 de ani societatea de salubrizare din municipiul Vaslui nu a dat publicității principiile care au stat la baza stabilirii taxelor pentru serviciile de salubritate.

Bogdan RUSU

Pentru societatea de gospodărire a spațiilor publice din municipiul Vaslui, toamna reprezintă un adevărat Moș Crăciun. SC Goscom Vaslui SA a inventat rețeta sigură de a face bani buni din frunze uscate. După ultima ajustare a prețurilor la serviciile de salubrizare, vasluienii vor plăti facturi cu 20 % mai mari față de anul trecut. Pentru a curăța frunzele de pe 1.000 de metri pătrați de teren public, Goscom percepe o taxă de 29,0773 lei, din care 20,0780 lei reprezintă taxa pentru măturatul manual al străzilor și trotuarelor, iar restul de 8,9993 lei reprezintă o altă taxă, defintă ca „Întreținerea curățeniei pe străzi, trotuare, spații verzi”. Mai mult, oamenii în verde care lucrează la Goscom (formația Salubrizare) beneficiază de manoperă – 10,46 de lei ora. Asta în situația în care conducerea Goscom dispune de peste 100 de beneficiari ai Legii 416/2001, care ar trebui să presteze servicii de profil în cadrul societății fără a fi remunerați din bugetul propriu.

În prezent, toate taxele impuse de Goscom sunt doar niște cifre despre care nu știm nimic. Fenomenul acesta se întâmplă de peste 23 de ani, deoarece niciodată societatea de igienizare nu a prezentat public o justificare clară, detaliată, a motivelor care stau la baza stabilirii taxelor pe care oamenii sunt nevoiți să le achite lunar. Asta în ciuda faptului că orice vasluian ar dori să știe de ce s-au impus aceste taxe și de ce sunt atât de mari, mai ales că în cadrul societății lucrează, în prezent, 112 beneficiari ai venitului minim garantat, care nu sunt remunerați cu salarii din bugetul Goscom, ci din fonduri alocate de Ministerul Muncii. În plus, Goscom are și un parteneriat cu Serviciul de Probațiune din cadrul Tribunalului Vaslui, în baza căruia deținuții pot și chiar prestează sarcini în folosul comunității.

În concluzie, de ce este atât de scumpă salubrizarea din moment ce firma de resort nici nu achită salariile la peste 100 de măturători?

Mult spațiu, multe frunze, bani pe măsură

Din moment ce discutăm de taxe la suprafața de teren igienizată, nu putem să nu luăm în considerare suprafața de teren aflată în „păstorirea” conducerii Goscom. Doar din activitatea de curățare a frunzelor din parcurile publice, bugetul societății crește substanțial.

frunze goscom (1)La nivelul municipiului Vaslui, măturătorii de frunze de la Goscom dispun de o suprafață de 247.731 de metri pătrați doar în parcurile publice (Parcul Copou – 110.000 mp, Parcul Tineretului 30.000 mp, Parcul Movas 30.000 mp) la care se adaugă și terenurile de sport și terenurile de joacă din cartierele vasluiene: 77.731 de metri pătrați. Raportând taxele specifice de 29,0773 lei la mia de metri pătrați doar la suprafața parcurilor din municipiul Vaslui, ar rezulta că în urma unei simple activități de măturare a frunzelor uscate (într-o singură zi), Goscom ar încasa 7.203,34 de lei, iar în 30 de zile suma de 216.100,45 de lei (2,161 miliarde de lei). Asta în condițiile în care din bugetul Goscom se pierd câteva sute de litri de motorină necesare transportului frunzelor și plata șoferilor care conduc aceste autovehicule. Căci Gocom nu are de ce să plătească forța de muncă a măturătorilor, căci în municipiu, după cum menționam, există peste 100 de beneficiari ai unor drepturi financiare achitate de Ministerul Muncii.

Nu mai includem aici și celelalte spații publice pe care cad frunze, cum ar fi trotuarele din zonele fără parcuri, șoselele și altele. Se știe, că în orașul Vaslui sunt 106.222 m de străzi și cel puțin 212.440 mp de trotuare (106.220 m x 2 trotuare x 1 metru fiecare). Dacă cei de la Goscom ar aduna frunzele de pe toate trotuarele, venitul obținut într-o singură zi de societate ar fi de 6.177,18 lei, iar într-o lună de 185.315,44 de lei (1.85 miliarde de lei vechi), fără ca instituția să remunereze forța de muncă. Ne întrebăm din nou, de ce?

Deși are la îndemână o forță de muncă pe care nu trebuie să o remunereze, respectiv 112 beneficiari ai venitului minim garantat, conducerea SC Goscom Vaslui SA adună frunzele uscate din municipiu la prețuri demne de invidiat. Concret, frunzele adunate de pe 1.000 de metri pătrați de teren costă cât un kilogram din cea mai bună carne. Nimeni nu știe însă de ce "recoltarea" acestor frunze costă atât de mult, deoarece de mai bine de 23 de ani societatea de salubrizare din municipiul Vaslui nu a dat publicității principiile care au stat la baza stabilirii taxelor pentru serviciile de salubritate.…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile