Mândra SA, amendată cu 8.000 de lei
Amenda a fost aplicată de Inspectoratul Teritorial de Muncă Vaslui pentru „nerespectarea măsurilor de protecție a muncilor”.
Multe semne de întrebare în cazul accidentului de muncă de la fabrica de ulei SC Mândra SA. În ciuda faptului că reprezentanții spitalului au comunicat în mod oficial că Mircea Panainte, angajatul care a căzut de la o înălțime de patru metri, a fost diagnosticat cu fractură de coloană lombară, fractură de calcaneu bilaterală și tasare de coloană dorsală, reprezentanții societății incearcă să ne prezinte situația mult mai roz.
Liviu Hrimiuc, directorul societății, susține că nu are prea multe informații, deoarece nu se află în țară: „Din ceea ce știu, angajatul ar avea doar o fisură la calcaneu și o aparentă tasare între două vertebre (probabil mai veche) care nu îi provoacă dureri. Dar nu știu cu certitudine, din cauză că responsabilul cu protecția muncii de la noi nu a reușit să vorbească nici cu persoana accidentată și nici cu doctorii, pentru că nu i s-a permis acest lucru la spital”.
Ceea ce a fost imposibil pentru reprezentanții fabricii, pentru reporterii ziarului nostru a fost chiar foarte simplu: nimeni de la spital nu ne-a interzis să discutăm cu bolnavul în timpul programului de vizită, care este chiar unul generos ( între 12 și 14 și între 18 și 20).
Hrimiuc bănuiește că cel vinovat de accident este chiar victima, pentru că nu a respectat indicațiile primite la instructajul de protecție a muncii care i-a fost făcut. Reprezentanții ITM, care au făcut propria anchetă cu privire la împrejurările în care s-a produs accidentul și au verificat dacă societatea a respectat regulile de protecția muncii, au fost însă de altă părere. „Verificările noastre au scos la iveală că angajatorul nu a luat măsurile necesare de protecție a muncii, drept pentru care a fost sancționat cu o amendă contravențională de 8.000 de lei. În plus, i-am solicitat să întreprindă o cercetare proprie a evenimentului și să ne comunice rezultatul”, ne-a declarat Gheorghe Chirvase, inspector- șef la ITM Vaslui.
Inspectorii așteaptă, acum, scrisoare medicală de la medici pentru a vedea dacă se impun alte măsuri.
Conform informațiilor furnizate de conducerea ITM, Mândra SA nu este la prima abatere de acest gen. Anul trecut, au fost înregistrate nici mai mult, nici mai puțin, de trei accidente de muncă: două cu incapacitate temporară de muncă și unul în urma căruia o persoană și-a pierdut viața. (Andrei ARSENE)
singura vina a omului este ca lucreaza pentru tine ma porcule , cum mortii tai ai tupeu sa spui ca avea o aparenta tasare de vertebre mai veche , tarane , macar stii ce e aia o vertebra ? tu ai blocat anusul de stat pe scaun , si in loc sa fii la omul ala sa il ajuti , tu mananci rahat de el mai microbule !
sigur ” totdeauna e de vina muncitorul „,ITM-ul trebuie sa faca controale mai dese ,la toate firmele sunt nereguli ,muncitorii sunt tinuti 10 ore si sunt angajati cu 4 ore