altex
Sanatate

Numărul bolnavilor de diabet este în continuă creștere

La nivelul județului Vaslui datele statistice arată că în primele 9 luni ale acestui an s-au înregistrat 858 cazuri noi de diabet zaharat, la sfârșitul lunii septembrie a acestui an aflându-se în evidența medicilor specialiști 18.276 bolnavi cu diabet zahat. La Bârlad, în acest moment sunt înregistrați 6000 de persoane care suferă de această boală iar medicii spun că se remarcă o creștere.

Roxana CUCU

Numărul persoanelor care suferă de diabet zaharat este din ce în ce mai mare atât la nivel național cât și la nivel mondial. Informațiile emise de Ministerul Sănătății arată că anul acesta, în România se aflau în evidența medicilor 875.370 de persoane diagnosticate cu diabet, dintre care peste 200 mii sunt tratate cu insulină. Printre aceștia se se numără și 3.014 copii insulinodependenți. Cât despre statisticile la nivel mondial, acestea ar trebui să dea oricui de gândit: 280 milioane de persoane sunt afectate de diabet și se estimează ca până în 2030 numărul acestora să se dubleze.

Referitor la acest aspect, Nicoleta-Sorina Manolache medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice în cadrul Spitalului de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad, ne-a declarat: „Întradevăr se remarcă o creștere a numărului celor care suferă de diabet, în special printre persoanele supraponderale. Boala se regăsește și la copii obezi, dar la Bârlad sunt mai puțini”.

Factorii de risc

test

Diabetul zaharat poate apărea la copii și adolescenți, însă cel mai frecvent, boala este întâlnită la grupele de vârstă superioare.

Factorul de risc principal pentru apariția diabetului de tip 2 este obezitatea, acest lucru făcând ca aproape 90% dintre persoanele care au această boală sunt supraponderale. Responsabile pentru apariția excesului ponderal în cele mai multe dintre cazuri sunt alimentația hipercalorică, bogată în carbohidrați, grăsimi și lipsa activității fizice. Sedentarismul se instalează la varste din ce in ce mai tinere, copii nu se mai joacă în aer liber și nu merg pe jos la școală. Orarul dezechilibrat al meselor și în special instituirea cinei ca masă principală a zilei favorizează îngrășarea.

La apariția diabetului zaharat pot duce: prezența unor anumite boli cum este boala Cushing, care presupune un nivel crescut de corticosteroizi sau sarcina (diabet gestațional).

Prevenirea, un aspect important

Pentru a preveni creșterea numărului diabeticilor, medicul Nicoleta-Sorina Manolache susține desfășurarea unor campanii de informare, care să-i vizeze în primul rând pe copii. De acest lucru se va ocupa zilele acesta Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui în parteneriat cu Consiliul Județean, Primăria Municipiului Vaslui , Inspectoratul Școlar Vaslui, Cabinete medicină de familie și farmacii, va derula Campania Națională intitulată „Controlul diabetului stă pe masa ta”. Această campanie are loc cu ocazia Zilei Mondiale de luptă împotriva diabetului zaharat, celebrată pe 14 noiembrie.

DSP Vaslui a anunțat că scopul campaniei este de conștientizare a populației cu privire la însușirea unui comportament alimentar sănătos în profilaxia și controlul diabetului. Obiectivele acestei acțiuni sunt: informarea populației asupra efectului benefic al alimentației sănătoase, conștientizarea populației cu privire la rolul pe care fiecare îl are în gestionarea propriei sănătăți, conturarea importanței micului dejun în contextul unui comportament alimentar sănătos. Toate acestea au ca mesaj: “Alimentația sănătoasă – cea mai bună alegere!” “Alimentația sănătoasă începe cu micul dejun!”.

În toată lumea activitățile care au ca scop prevenirea diabetului zaharat se vor desfășura sub sloganul „Alimentația sănătoasă și Diabetul”. Activitățile derulate de DSP Vaslui prin Compartimentul de Evaluare și Promovare a Sănătății vor fi de informare, educare, comunicare despre importanța alimentației sănătoase în prevenirea și controlul diabetului. Aceste acțiuni vor avea loc în diferite unități de învățământ dar și pe stradă, unde în anumite locuri, special amenajate, unde trecătorii se vor putea informa despre diabetul zaharat.

Cine nu are ocazia să ia parte la acțiunile campaniilor de informare, trebuie să știe că diabetul de tip 2 (zaharat) poate fi prevenit, la fel ca multe alte boli, printr-un stil de viață sănătos. Ce implică acest mult-discutat stil de viată? Nimic deosebit, doar revenirea la un stil de viață simplu. În primul rând o alimentație corectă alcătuită din cât mai multe fructe, legume și pește, înlăturarea produselor de fast-food, a alimentelor procesate și a dulciurilor, înlocuirea zahărului cu îndulcitori naturali și nu în ultimul rând cât mai multă mișcare și efectuarea unui set de analize anual.

Related Articles

Back to top button