Home » Sanatate » Educația sexuală, subiect tabu în casele bârlădenilor

Educația sexuală, subiect tabu în casele bârlădenilor

După părerea dascălilor, opționalul din licee „Educația pentru Sănătate” nu este de ajuns pentru a le oferi elevilor o imagine clară despre o viață sexuală normală, dar nici părinții nu le vorbesc copiilor pe acest subiect.

Andrei ARSENE

În ciuda faptului că școala își dorește ca educația sexuală a copiilor să-i preocupe pe părinți în mod foarte serios, dascălii au ajuns la concluzia că în familie acesta este un subiect tabu.

Gândirea rudimentară a celor mai mulți părinți în ceea ce privește cantitatea de informație pe care trebuie să le-o furnizeze copiilor despre sexualitate își face tot mai mult prezența în societate: prezența bolilor cu transmitere sexuală este tot mai accentuată în rândul tinerilor, numărul elevelor care rămân însărcinate crește de la an la an, iar frecvența traumelor psihice generate de aceste fenomene îi îngrijorează pe psihologi.

Educația sexuală, ca materie opțională, urmează să fie introdusă de anul viitor în școli, însă dascălii consideră că nu va fi suficient dacă părinții nu vor deschide, la rândul lor, canalele de comunicare pe acest subiect.

La Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad, acest lucru a devenit evident încă de pe acum, grație opționalului Educație pentru Sănătate, predat de profesorii de biologie și care cuprinde un capitol vast dedicat educației sexuale. Elevii au prilejul, în cadrul acestui opțional, să întâlnească medici dermatologi care le oferă informații despre cum să se protejeze și care sunt bolile cu transmitere sexuală.

„Noi încercăm să conștientizăm elevii, dar de cele mai multe ori nu putem trece de atitudinea obtuză care se regăsește în societatea românească”, ne-a declarat Gheorghe Pricop, directorul Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad.

„Aceste ore trebuie dublate de discuțiile din familie, pentru că noi, ca și școală nu putem să facem nimic dacă nu avem și susținerea părinților”, a fost de părere Veronica Huiban, directorul adjunct al liceului.

Roxana Giușcă, psiholog în cadrul aceleeași unități de învățământ, are întâlniri cu elevii școlii și încearcă se le dea sfaturi în privința unei vieți sănătoase, în care să-i conștientizeze de exact rolul pe care îl are sexualitatea în societate. În anul școlar 2013-2014 a suținut un curs destinat unui număr 25 de elevi din liceu, pe tema prevenirii bolilor cu transmitere sexuală HIV – SIDA.

„Am constatat că elevii nu discută cu părinții astfel de teme, iar cum școala nu poate să combată fenomenul de una singură, încerc să ajut toți elevii aflați în situații dificile. Aici implic și discuțiile individuale cu elevii care se lovesc de problemele grave aduse de o viață sexuală rău înțeleasă”, ne-a declarat Roxana Giușcă.

În cadrul săptămânii dedicate proiectului „Împreună facem Școala Altfel” din anul școlar anterior, elevii liceului au putut viziona un film despre avort. Ei au fost puși în situația de a conștientiza, pe lângă bolile cu transmitere sexuală, cât anume cântărește în viața unei femei (fete) renunțarea la un copil, fie el și nedorit.

Ar fi interesant de reamintit în acest context că, în timpul unei probe a bacalaureatului din acest an, o elevă de la „Eminescu” a intrat în travaliu. A fost transportată la spital și a născut un copil sănătos, însă a ratat șansa de a promova examenul de bac.

După părerea dascălilor, opționalul din licee „Educația pentru Sănătate” nu este de ajuns pentru a le oferi elevilor o imagine clară despre o viață sexuală normală, dar nici părinții nu le vorbesc copiilor pe acest subiect. Andrei ARSENE În ciuda faptului că școala își dorește ca educația sexuală a copiilor să-i preocupe pe părinți în mod foarte serios, dascălii au ajuns la concluzia că în familie acesta este un subiect tabu. Gândirea rudimentară a celor mai mulți părinți în ceea ce privește cantitatea de informație pe care trebuie să le-o furnizeze copiilor despre sexualitate își face tot mai mult prezența…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile