Cătălin Ursu își așteaptă verdictul
După aproape trei ani de procese, dosarul în care afaceristul vasluian Cătălin Ursu este acuzat de înșelăciune, spălare de bani, constituire de grup infracțional, fals în înscrisuri și evaziune fiscală de peste un milion de lei, a intrat în pronunțare. Ultima înfățișare în fața magistraților vasluieni a afaceristului a avut loc vineri, la Tribunalul Vaslui. Ursu și-a susținut din nou nevinovăția în fața judecătorilor, cerând ca, atât el, cât și celelalte persoane din dosar să fie achitate. Pe 12 decembrie, magistrații vor da verdictul.
Alexandru CROITORU
Afaceristul Cătălin Ursu, cercetat pentru înșelăciune în contracte cu consecințe grave, constituire de grup infracțional, fals în înscrisuri sub formă continuată, spălare de bani și evaziunea fiscală, a avut vineri ultimul termen la Tribunalul Vaslui. Acesta este acuzat de către procurorii DIICOT, printre altele, că ar fi țepuit o societate de asigurări cu aproximativ 11 miliarde de lei vechi.
Vineri, apărătorul omului de afaceri a susținut din nou nevinovăția clientului lui. Același lucru s-a întâmplat și în cazul celorlate persoane judecate în dosar, o angajată a lui Ursu, șoferul autocamionului care transporta marfa de la Timișoara spre Vaslui și care a fost implicat într-un accident în urma căruia marfa ar fi fost distrusă în totalitate. Un ultim acuzat care și-a susținut nevinovăția este reprezentantul firmei de asigurări care a întocmit procesul verbal de daune. Acesta din urmă și-a formulat apărarea motivând faptul că specialitatea lui este cea de inspector daune auto, iar speța pentru care este cercetat face parte din categoria daune non-auto.
“Am mers la locul accidentului la solicitarea colegilor de serviciu și nu am făcut altceva decât să-mi respect fișa postului. Am fotografiat autocamionul și marfa și am solicitat șefilor să vină la Vaslui pentru a discuta cu asiguratul”, a spus Ioan Mihăiuc, reprezentantul firmei de asigurări.
În pledoria sa, Cătălin Ursu a luat apărarea angajatei sale, cercetată, de asemenea, în acest dosar.
“Apreutesei a fost trimisă de mine la firma de asigurări pentru a completa contractul de asigurări după ce acesta fusese negociat în prealalabil de mine. Calitatea ei a fost aceea de delegată, trimisă pentru a finaliza niște acte deja discutate și negociate de mine, în calitate de administrator. Am susținut în repetate rânduri că nu mă fac vinovat de acuzele care mi se aduc. Asiguratorul reproșează faptul că valoarea reală a mărfii asigurate era de 304.000 de lei fără să spună că, de fapt, acea sumă reprezintă valoarea de achiziție a mărfii. Eu am asigurat-o la prețul de vânzare, iar adaosul comercial pentru acele sticle cu coniac și vodcă este treaba mea cât de mare îl pun. Am fost acuzat de spălare de bani și de evaziune fiscală. Și la aceste acuzații am răspuns prin faptul că banii folosiți proveniți din despăgubire erau primiți ca urmare a unei decizii judecătorești emise de Tribunalul Bacău. În momentul când s-au cheltuit acele sume de bani, nu aveam de unde să știu că DIICOT îmi va pune în cârcă asemenea acuzații. Același lucru l-am arătat și în cazul acuzației de evaziune fiscală. Pentru facturile ștornate nu trebuie să plătesc TVA”, a spus Cătălin Ursu.
Până la urmă, apărătorii celor din acest dosar au cerut achitarea la toate capetele de acuzare. De partea cealaltă, procurorii DIICOT îl consideră pe Ursu vinovat, iar juristul societății de asigurări consideră că firma pe care o reprezintă a fost țepuită și vrea banii înapoi.