altex
Justitie

Marii corupți vasluieni au ieșit de după gratii – Săptămâna eliberaților

Pentru mai mulți vasluieni acuzați în dosare răsunătoare de corupție, săptămâna trecută a fost una cu noroc, fiind eliberați, măsura de arest preventiv în care erau menținuți de luni bune fiind înlocuită cu alte măsuri, mai ușoare, respectiv arest la domiciliu sau control judiciar. Fostul procuror Vasile Șelaru, acuzat de luare de mită și trafic de influență, afaceristul bârlădean Marian Blembea, inculpat într-un dosar de dare de mită, ori polițiștii și vameșii din lotul Albița 3 au beneficiat de clemența judecătorilor.

 Marian MOCANU

 selaruProcurorul Vasile Șelaru a fost eliberat miercuri, 4 februarie, după mai bine de jumătate de an de detenție, urmare a deciziei definitive și irevocabile a magistraților de la Înalta Curte de Casație și Justiție, care au menținut decizia judecătorilor ieșeni și au respins contestația făcută de procurorii DNA, astfel că măsura de arest preventiv a fostului procuror, acum suspendat din funcție, a fost înlocuită cu cea a arestului la domiciliu.

Magistrații au ținut cont de cererea făcută de fostul procuror, de înlocuire a arestului preventiv cu o altă măsură mai ușoară, pe motiv că starea sa de sănătate s-a degradat încontinuu de la arestare, cu atât mai mult cu cât Șelaru suferă și de un handicap la unul din picioare. Măsura de arest la domiciliu a fost deja pusă în aplicare de polițiștii ieșeni, dar nu la locuința din Bârlad a procurorului, ci la locuința fiului său, din Iași.

În luna iulie a anului trecut, cu doar câteva luni înaintea ieșirii la pensie, Vasile Șelaru, unul dintre cei mai vechi și apreciați procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui, a fost arestat de procurorii DNA pentru luare de mită și trafic de influență. Practic, Șelaru a promis mai multor persoane că va interveni la ofițerii de caz din cadrul poliției Bârlad pentru a li se rezolva problemele, în schimbul acestor favoruri solicitând și primind diverse sume de bani, unele, chipurile „împrumut”. Dacă într-unul din cazuri, era vorba de o sumă de 13.000 lei, „împrumutată” de la Octavian Solomon, un afacerist bârlădean, pentru a interveni în vederea obținerii unei sentințe favorabile în cazul unui recurs, în alte cazuri a fost vorba fie de câteva sute de lei, fie de o cazare pe litoral, pentru a favoriza obținerea unei licențe pentru o firmă de pază din Bârlad. Trebuie spus că, după o carieră de aproape 30 ani în procuratură, procurorul Șelaru avea un salar de aproape 10.000 lei lunar, fiind scutit de impozite datorită certificatului de handicap. În plus, acesta se mai ocupa și cu alte mici afaceri, inclusiv de aducerea, în vederea vânzării, de mașini second-hand din Germania.

test

După arestarea preventivă a procurorului criminalist, pe fondul faptului că în fișetul lui au fost descoperite mai multe cartușe pentru care nu avea autorizație, acesta a fost suspendat din funcție, rămânând în arest preventiv mai bine de jumătate de an, toate cererile de până acum de preschimbare a acestei măsuri privative de libertate fiind respinse de judecători. Procesul pe fond a procurorului Șelaru va începe în curând la Curtea de Apel Iași, până atunci, acesta fiind consemnat în arest la domiciliu, neavând voie să ia legătura cu vreuna din persoanele parte în dosar.

 Afaceristul bârlădean Marian Blembea, arestat și el la domiciliu

Cam în același timp cu arestarea lui Vasile Șelaru, procurii DNA au mai arestat un afacerist bârlădean, acuzat pentru dare de mită unor inspectori de mediu veniți în control la firmele sale. Blembea a oferit 10.000 lei mită unor inspectori din cadrul Gărzii Naționale de Mediu, pentru a scăpa de o amendă de circa șase ori mai mare, care ar fi trebuit aplicată uneia dintre firmele sale, care se ocupa de preluarea și distrugerea de deșeuri.

Dosarul procurorilor DNA a fost „beton”, dat fiind că inspectorii care au organizat flagrantul erau dotați cu aparatură de înregistrare, iar afaceristul bârlădean nu s-a ferit deloc de inspectorul venit în control și căruia, în urmâ cu câțiva ani, îi mai dăduse o dată mită, tot pentru a scăpa de o amendă de circa un miliard lei vechi.

Chiar dacă audierile în acest caz la Tribunalul Vaslui au început deja, Marian Blembea făcând declarații complete în fața judecătorilor, abia după cea de-a șaptea cerere de înlocuire a măsurii arestării preventive cu o altă măsură neprivativă de libertate a avut succes. La sfârșitul săptămânii trecute, magistrații Curii de Apel Iași au admis contestația formulată de acuzat, împotriva sentinței Tribunalului Vaslui din data de 28 ianuarie, privind menținerea arestului preventiv, înlocuind această măsură cu arest la domiciliu pentru o perioadă de 60 zile.

 Acuzații din lotul Albița 3, în libertate

cortojan La sfârșitul anului trecut, procurori DIICOT au mai destructurat o grupare infracțională care se ocupa cu contrabanda de țigări, din cele opt persoane acuzate în dosar făcând parte și vameși ori polițiști de frontieră, lucrători la Punctul de Trecere a Frontierei Albița. Printre cei arestați se află și ospătarul – patron al unui restaurant din incinta Vămii, Dan Costin, acela fiind locul unde erau aduse țigările și păstrați banii încasați.

Ultimii inculpați din lotul Albița 3 rămași încă după gratii, vameșul Nicolae Cortojan, arestat la începutul lunii ianuarie a acestui an și polițistul de frontieră Constantin Constantiniu Bîrcă, reținut în luna decembrie 2014, au fost eliberați din arest joi, 5 februarie, cei doi fiind în continuare cercetați sub control judiciar pentru infracțiunile de constituire sau apartenență la un grup infracțional organizat și contrabandă.

Celorlalți doi arestați inițial în acest dosar, polițistul Sorin Codăescu și omul de afaceri Dan Costin, eliberați anterior, însă care erau în stare de arest la domiciliu, li s-a ridicat această măsură, urmând ca ei să fie cercetați și judecați sub control judiciar.

Alături de cei patru au mai fost trimiși în judecată polițistul de frontieră Lucian Dămăceanu, zis Zoro și inculpații Victor Branici, Narcis Postea și Oleg Antoci, care ar fi cumpărat țigări de contrabandă și care au fost cercetați în stare de libertate pe tot parcursul urmăririi penale.

În urma unor percheziții făcute în luna decembrie a anului trecut, procurorii DIICOT Vaslui au decis deschiderea unui dosar în care cele opt persoane (cei mai mulți din municipiul Huși, din care unii polițiti de frontieră sau vameși) sunt acuzate de contrabandă de țigări și constituirea de grup ingracțional organizat, pentru că ar fi introdus în România peste 200.000 pachete țigări netimbrate, provocând un prejudiciu total ce depășește 70.000 lei.

Related Articles

Back to top button