Justitie

„Afaceriștii” țepari din Bârlad, pedepsiți de judecători

de Marian MOCANU

Timp de mai mulți ani, o rețea de „șmecheri” din Bârlad au înșelat zeci de societăți comerciale din întreaga țară, înființând firme în contul cărora au achiziționat marfă folosind cecuri fără acoperire. După ce principalii membri ai rețelei au fost condamnați, la sfârșitul anului trecut, la pedepse cuprinse între 5 și 13 ani de închisoare, alți participanți la escrocherii își așteaptă sentința. Printre ei se află și Vasile Marian Covalea, flat în prezent după gratii în Republica Ecuador, ispășind o pedeapsă pentru trafic de droguri. În cazul acestuia, nu mai puțin de 34 societăți comerciale înșelate s-au constituit parte civilă pentru sume de la câteva mii la câteva zeci de mii de lei.

La începutul lunii decembrie 2014, magistrații Tribunalului Vaslui au finalizat un dosar ce era pe rolul instanței de judecată de mai bine de trei ani, în cazul unor bârlădeni care au înșelat peste 60 de societăți comerciale din întreaga țară. Gheorghe Zlate, Ovidiu-Marian Zlate, Ciprian-Andrei Budui, Ion Gogiu, Gabriel-Dumitru Ghibirdic, Mihai Chirilă, Lică Poiană, Ionel Andrei, Nicolae Angheluță și Costică Toma au primit ani grei de închisoare, între 5 și 13 ani cu executarea pedepselor pentru înșelăciune și constituirea de grup infracțional organizat.

Metoda folosită de șmecherii bârlădeni, dintre care unii erau recidiviști, era simplă: aceștia înființau societăți comerciale cu acte în regulă pe numele unora dintre ei, luau diverse mărfuri de la furnizori, pe care în primă fază le achitau, ulterior sporind comenzile, pentru plata cărora lăsau cecuri fără acoperire, după care dispăreau, înființând alte societăți, cu care reluau ciclul infracțiunilor. Marfa astfel dobândită o vindeau chiar și la jumătate de preț, pentru a obține profituri imediate.

Atât ancheta procurorilor DIICOT, cât și cercetarea judecătorească au decurs foarte greu, dat fiind numărul mare de persoane implicate și de firme înființate de aceștia, dar și multitudinea de societăți comerciale înșelate de bârlădeni, procesul durând mai bine de trei ani de zile.

Având în vedere gravitatea faptelor comise și modul de operare, cei zece au fost condamnați, pe lângă infracțiunea de înșelăciune și pentru acuzatia de constituire a unui grup infracțional organizat, infracțiune care le-a adus un spor semnificativ de pedeapsă. În plus, șmecherii vor trebui să restituie societăților înșelate sumele pe care si le-au însușit fraudulos, plus cheltuielile de judecată, sume care se ridică la peste un milion lei.

Alți membri ai grupării au încercat să scape imediat după ce procurorii DIICOT au deschis ancheta, fugind în străinătate, acolo unde au continuat șirul activităților infracționale. Este cazul lui Vasile Marian Covalea, arestat în Republica Ecuador pentru trafic de droguri, după ce a fost depistat la un control în aeroport cu o cantitate importantă de cocaină asupra sa. Dosarul său de pe rolul Tribunalului Vaslui, în care este acuzat de înșelăciune și aderare la un grup infracțional organizat a primit o nouă amânare din același motiv pentru care procesul trenează de mai bine de jumătate de an, din lipsa relațiilor din Ecuador, respectiv a greutății citării inculpatului la locul de detenție din respectiva țară din America Latină. În cazul în care va fi găsit vinovat, după ce Covalea își va ispăși pedeapsa pentru trafic de droguri, va fi extrădat, urmând a continua șederea după gratii alți minim trei ani, de această dată în închisorile românești.

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button