Justitie

Șeful mascaților vasluieni rămâne pe funcție

de Marian MOCANU

Magistrații Judecătoriei Vaslui au dat sentința în cazul celui mai înalt ofițer de poliție ajuns pe masa instanțelor vasluiene, Grișa Mititelu, șeful Serviciului de Protecție și Intervenție Rapidă din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui. Judecătorii au admis acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de ofițer cu procurori, condamnându-l pe acesta la doi ani de închisoare cu amânarea executării pedepsei. În aceste condiții, Grișa Mititelul va rămâne în continuare șeful mascaților vasluieni, cu atât mai mult cu cât condamnarea primită nu are nicio legătură cu calitatea sa de polițist. În plus, acesta își va primi înapoi permisul de conducere, suspendat în urma refuzului său de a sufla în etilotest.

Judecătorii vasluieni au dat sentința în cazul lui inspectorului șef Grișa Mititelu, acuzat de infracțiunea de refuz al recoltării de probe biologice în vederea alcoolemiei, după ce acesta a accidentat, în data de 9 decembrie 2014 o adolescentă chiar pe trecerea de pietoni de lângă IPJ Vaslui, victima sa, probabil nesuferind răni majore, plecând de la locul accidentului. Ulterior, Grișa Mititelul a părăsit locul presupusului accident, mergând în biroul său, unde a fost găsit de polițiștii din cadrul Serviciului Rutier. Aceștia i-au cerut ofițerului de poliție să se supună controlului cu etilotestul, în vederea stabilirii alcoolemiei, Grișa Mititelu refuzând nu doar să sufle în etilotest, dar și recoltarea de probe biologice.

Din câte se pare, șeful Servicului de Protecție și Intervenție Rapidă din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui era la acel moment băut, acesta fiind și motivul pentru care a refuzat să se supună examenului alcoolscopic. Dat fiind acest fapt, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui au întocmit pe numele lui dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de refuz al recoltării probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, fiind luată și măsura reținerii permisului de conducere până la finalizarea cercetărilor. Judecătorii au admis acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de Grișa Mititelu cu procurorii, miercuri 4 martie dând sentința: condamnare la o pedeapsă de doi ani de închisoare cu amânarea executăriii pe un termen de supraveghere de doi ani.

„Deocamdată, așteptăm să ne fie comunicată sentința Judecătoriei Vaslui și dacă aceasta va rămâne defnitivă, pentru a vedea dacă, pe lângă amănarea executării pedepsei, nu mai sunt și alte dispoziții date de judecător. Abia după aceea comandantul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui poate dispune eventualele măsuri împotriva ofițerului Grișa Mititelu”, a declarat Mihaela Ștraub, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui.

Dat fiind că judecătorii au decis amânarea executării pedepsei, șeful mascaților are șanse mari ca, odată comunicată hotărârea judecătorilor să-și reia atribuțiile de servici pe aceeași funcție, cea de șef al Serviciului de Protecție și Intervenție Rapidă, fără alte sancțiuni, el fiind deocamdată, de la trimiterea sa în judecată, la dispoziția comandantului IPJ Vaslui.

Spre deosebire de o pedeapsă cu suspendarea executării, amânarea pedepsei duce la faptul că, dacă pe timpul supravegherii, condamnatul nu mai face altă faptă de natură penală, această pedeapsă nu se trece în cazierul judiciar, condamnatul fiind absolvit de orice vină, fiind practic cea mai blândă formă legală de pedeapsă ce poate fi dată de judecători, în afara achitării. În aceste condiții, prin această sentință, cariera lui Grișa Mititelu nu doar că nu va avea de suferit, în cazul în care, timp de doi ani, nu va recidiva și nu va fi surprins băut la volan, dar, mai mult, acesta recuperându-și și permisul de conducere. Sentința judecătorilor a fost atât de blândă și datorită faptului că infracțiunea pentru care Grișa Mititelu a fost trimis în judecată nu avea legătură cu calitatea sa de ofițer de poliție.

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button