Justitie

Sancțiuni drastice pentru firma lui Porumboiu

de Marian Mocanu

Cea mai mare firmă agricolă din județ, Comcereal SA, a primit sancțiuni în valoare de circa 12 milioane euro, pentru nerespectarea cerințelor legale privind înregistrarea și identificarea bovinelor aflate în exploatația de la Târzii. Ieri, conducerea APIA Vaslui a arătat motivele care au stat la baza sancțiunilor date în urma unor controale a Curții Europene de Conturi, a Curții de Conturi din România și a ANSVSA. Sancțiunile au fost contestate de cel care deține Comcereal SA, Adrian Porumboiu.

Directorul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Vaslui, Răzvan Arteni, a răspuns acuzațiilor lui Adrian Porumboiu făcute în cadrul conferinței de presă susținute miercuri, în care acesta susținea că a fost penalizat fără motiv de APIA cu 12 milioane de euro, subvenții aferente anilor 2012 – 2015. Omul de afaceri vasluian a spus că sancțiunile dictate împotriva societătii sale, Comcereal SA, au fost date arbitrar, fără fundament legal, pentru simplul fapt că s-a omis, dintr-o greșeală omenească, înregistrarea în Registrul Național al Exploatațiilor a deceselor unor animale din exploatația de la Târzii, comuna Oltenești, respectiv a unor viței pentru care nici măcar nu se solicitaseră subvenții.

vitelConform datelor prezentate ieri de directorul APIA, Răzvan Arteni, într-o conferință de presă, în luna martie a anului trecut, la ferma Târzii au fost făcute o serie de controale ce au vizat activitatea din perioada 2012 – 2014. Astfel, o echipă a Curții Europene de Conturi și Agenției Naționale Sanitar Veterinare și pentru Protecția Animalelor (ANSVSA) a controlat activitatea pe anul 2012, inspectori ai Curții de Conturi a României și ANSVSA au verificat registrele aferente anului 2013, și o altă echipă de control a ANSVSA a verificat respectarea de către societatea Comcereal SA a cerințelor legate în materie de gestionare SMR7 – Înregistrarea și Identificarea Bovinelor, din cadrul cadrul angajamentului de Ecocondiționalitate asumat de societatea în cauză. În urma controalelor au fost descoperite nereguli, în sensul că, pentru anul 2012, dintr-un efectiv de 801 bovine, în 131 de cazuri, respectiv 16% din efectiv, existau nereguli privind înregistrarea, în anul 2013 s-a descoperit faptul că din 834 bovine care ar fi trebuit să existe în exploatație, 185 nu erau înregistrate și pentru anul 2014, în cazul controlului efectuat în prima parte a anului 3% din efectivul total de 547 bovine prezentau aceleași nereguli.

Practic, animalele au murit între 2012 și 2014, fără ca aceste decese să fie înscrise nici în Registrul fermei și nici în Registrul Național al Exploatațiilor, așa cum ar fi trebuit.

Comcereal, fiind exploatație comercială, avea obligația să aibă un operator propriu pentru înscrierea de mențiuni în Registrul fermei și în Registrul Național al Exploatațiilor, mențiuni care trebuiau făcute în maxim 24 de ore de la producerea evenimentelor. Societatea are un astfel de operator, în persoana medicului veterinar, care însă nu s-a achitat de obligații. Mai mult, din totalul total de 333 bovine care figurau în evidențele contabile ale firmei ca moarte, dar nu și în cele două registre, pentru un număr de 206 au fost solicitate și acordate subvenții. Practic, chiar dacă animalele moarte erau scoase din firmă, preluate de firma care se ocupa de distrugerea lor, pașapoartele animalelor și crotaliile rămâneau în cadrul societății, și ulterior se cereau subvenții de la APIA pentru animale moarte! Abia în luna martie 2014, la o săptămână după ce au fost notificați că vor fi efectuate controale, reprezentanții Comcereal au retras de la plata subvențiilor un număr de 112 (!?) bovine pentru care se solicitase anterior subvenții, cu toate că, de la începutul anului, numărul deceselor constatate scriptic de inspectorii ANSVSA era de 17!”, a declarat Răzvan Arteni.

Consecință a neregulile constatate în urma controalelor, s-a luat decizia sancționării Comcereal cu restituirea a 20% din subvențiile aferente anului 2012, respectiv a sumei de 796 mii euro, 50% din subvențiile primite în anul 2013, respectiv circa 2,1 milioane euro și sancționarea cu neacordarea de subvenții agricole aferente anilor 2014 și 2015, respectiv câte 4,356 milioane euro. În total aproximativ 12 milioane euro.

„Sancțiunile au fost acordate pentru anii 2012 și 2013 corespunzător procentelor de neregularități descoperit în urma controalelor, în schimb, pentru neregulile din anul 2014, ANSVSA a considerat că, deși numărul de nereguli descoperit este mic, de doar 3% din efectivul de animale, fapta constituie o repetare după o greșeală săvârșită cu intenție, lucru care duce la excluderea de la plata subvențiilor atât pentru anul respectiv, cât și pentru anul următor. Mai mult decât atât, dat fiind faptul că Comcereal SA a semnat un acord de EcoCondiționalitate pentru bunăstarea animalelor, sancțiunile se aplică nu doar pentru subvențiile în zootehnie primite, care însumează circa 100.000 euro la nivelul anului 2014, ci la toate subvențiile, inclusiv cele pentru suprafață, ori la schemele de ajutor financiar în agricultură”, a mai spus Arteni.

porumboiuAcesta a adăugat că din 2007, de când se acordă subvenții europene în agricultură și până în martie 2014, când, la insistența instituțiilor europene au fost făcute aceste controale, firma Comcereal SA nu a fost niciodată controlată de către APIA! Mai mult decât atât, toate sancțiunile au fost dictate de către ANSVSA, APIA Vaslui nefiind implicată în controalele făcute, la agenție ajungând doar deciziile de plată, conform cărora, în termen de 30 de zile de la comunicare, Comcereal SA trebuie să achite suma de aproape 3 milioane euro, subvenții primite ilegal, în caz contrar urmând ca banii să fie recuperați de Finanțele Publice.

„Luni, 23 martie, domnul Porumboiu a depus contestație împotriva deciziei de sancționare și a proceselor verbale de control, procese verbale care fuseseră însușite anterior de reprezentanții Comcereal. Noi am transmis această contestație la București, la Centrul APIA, singurul în măsură să dea un răspuns pe care ulterior noi îl vom pune în aplicare. Repet, sancțiunile au fost dictate de către ANSVSA, APIA Vaslui doar le pune în aplicare! În aceste condiții, prin acuzațiile formulate de domnul Porumboiu consider că se pune presiune asupra instituției, inclusiv prin apariția în presă de materiale denigratoare cu privire la persoana mea”, a mai declarat directorul Răzvan Arteni.

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button