Justitie

Vasluienii din „beciul domnesc”

de Marian MOCANU

Din ce în ce mai mulți politicieni de vază ai județului își fac „ucenicia” în penitenciare, condamnați pentru fapte de corupție. Printre hoți, ucigași sau violatorii de rând stau acum nume sonore, foști miniștri, deputați, directori sau subprefecți, alături de oameni de afaceri, iar alții se pregătesc să li se alăture

Ce au în comun Dragoș Iftime, fost deputat, Daniel Drăgan, fost ministru secretar de stat și președintele Agenției Domeniului Statului, Relu Fenechiu, fost ministru, Remus Mitrea, fost director al Agenției pentru Protecția Mediului Vaslui, Sergiu Marian, fost subprefect al județului Vaslui, Cristian David, fost senator și fost ministru de interne, ori procurorul Vasile Șelaru? Cu toții au simțit gustul traiului din spatele gratiilor după ce au fost acuzați și, unii dintre ei, condamnați, pentru fapte de corupție.

La rând stau și alte persoane de vază ale Vasluiului, Vasile Mihalachi, vicepreședintele Consiliului Județean Vaslui, ori Vasile Cătălin Cupșan, fost subprefect, fiind doar doi dintre cei care sunt în prezent judecați pentru tot pentru fapte de corupție. Alții au fost mai norocoși, cum este cazul lui Mitu Rusu, fostul edil de la Codăești, care a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei.

Daniel Drăgăn, fraudă cu domeniile statului

daniel-draganÎn octombrie 2010, Daniel Drăgan fostul președinte al Agențiilor Domeniilor Statului a fost condamnat defintiv la șase ani de închisoare cu executare de Curtea de Apel București, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecințe deosebit de grave.

În aprilie 2009, fostul președinte al Agenției Domeniilor Statului și al Consiliului de Administrație, Daniel Drăgan fusese trimis în judecată de procurorii DNA pentru că, în mod nelegal, a restituit 147 de hectare de teren de lângă localitatea Popești Leordeni, păgubind statul cu peste 88 de milioane de euro. Inițial, acesta fusese achitat de Tribunalul București, însă, în urma apelului, a fost condamnat definitiv la șase ani de închisoare.

Daniel Drăgan a fost eliberat condiționat din Penitenciarul Vaslui în iulie anul trecut, după ce a ispășit două treimi din pedeapsă. La eliberare, fostul ministru secretar de stat a anunțat că nu mai dorește să reintre în politică.

Remus Mitrea, condamnat pentru luare de mită

În luna aprilie a anului trecut, Remus Mitrea, fostul director al Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Vaslui a fost condamnat definitiv la opt ani de închisoare pentru comiterea a opt infracțiuni de luare de mită și cinci fapte de spălare de bani.

Practic, în doar doi ani de șefie la APM, între anii 2010 – 2012, Mitrea ajunsese să primească în total mită de peste 1,5 milioane lei. Acesta condiționa eliberarea sau reînoirea autorizațiilor de mediu unor investitori sau oameni de afaceri de diferite sume, care mergeau de la câteva sute de euro la milioane de lei. Administratorului unei firme, Mitrea i-a pretins subcontractarea unor lucrări de construire a unor parcuri eoliene, în valoare de 37.388.724,43 euro. În total, acesta a primit doar 1.486.642,87 lei și 12.000 euro atât în mod direct, în numerar, sau sub formă de contracte de lucrări. Banii primiți erau disimulați sub forma prețului unor contracte de consultanță încheiate între firmele beneficiare ale avizelor de mediu și unele societăți comerciale controlate de fostul director al APM Vaslui.

Dragoș Iftimie, condamnat pentru evaziune fiscală

Dragoș-Iftime-Tot în iunie anul trecut, fostul deputat PDL Dragoș Iftime a fost condamnat definitiv de judecătorii Curții de Apel Iași la șase ani de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de comiterea mai multor infracțiuni: asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni, aderare la grup infracțional organizat, spălare de bani și evaziune fiscală. Alături de el, au fost condamnați tot cu executare și tatăl său, Ionel Iftime directorul general al Koket, vărul său, Ionuț Atofanei Iftime, directorul comercial al firmei, dar și liderul romilor din comuna Grajduri- Iași, Nicușor Napoleon Stănescu, cel cu care familia Iftime a derulat afacerile ilegale.
Potrivit rechizitoriul procurorilor DIICOT Iași, cei trei „s-au asociat în vederea săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani, prin folosirea unor facturi prin care oglindeau operațiuni comerciale fictive cu reprezentanți ai Black Company (Grajduri, județul Iași), societate care în fapt nu avea nicio activitate reală”.

În fapt, romii de la Grajduri achiziționau animale vii din târgurile din județele Moldovei, pe care le livrau abatorului societății Koket, fără a fi înregistrate în evidențele contabile. La rândul lor, cei din conducerea KOKET au falsificat documente și registre contabile prin înregistrarea de operațiuni fictive.

Sergiu Marian, tartorul retrocedărilor ilegale de terenuri

sergiu marian-1În luna ianuarie a acestui an, Sergiu Marian, fostul subprefect al județului Vaslui a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu și luare de mită. Odată cu el, a fost condamnat la trei ani de închisoare fostul director al ADS, Mihai Hudum, dar și Daniel Prunilă, fostul director al OCPI Vaslui.

Fostul subprefect Sergiu Marian nu este la prima condamnare, acesta mai primind o pedeapsă anterioară, de doi ani de închisoare cu suspendare și este posibil să nu fie nici ultima, acesta mai fiind judecat într-un dosar asemănător.

Sergiu Marian, uzând de funcția sa, a intervenit în transferarea cererilor de retrocedare făcute de unii vasluieni de la despăgubiri bănești la despăgubiri în natură, ulterior facilitând unor apropiați, inclusiv fratelui său sau fostului prefect Ciprian Iftimoaie, achiziționarea terenurilor respective. Prejudicul adus statului în acest caz a fost estimat la 150.000 lei.

Relu Fenechiu, oaspete al penitenciarului Vaslui

Relu-FenechiuFostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu și fratele său, Lucian, condamnați la cinci ani de închisoare în dosarul „Transformatorul”, au fost transferați, la sfârșitul lunii februarie, de la Penitenciarul Iași la Penitenciarul Vaslui.

Fostul ministru și deputat PNL Relu Fenechiu a fost condamnat pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată, acesta având de executat cinci ani de închisoare. Prin firmele sale, a vândut transformatoare și întrerupătoare uzate și vechi la prețuri de produse noi către Sucursala de Întreținere si Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a instituției. În același dosar a mai fost condamnat la șase ani de închisoare cu executare pentru abuz în servicu și Ioan Turbatu, fostul director al RENEL Vaslui în perioada 1996 – 2001, ulterior ajuns director general la Electrică SA.

Vasile Șelaru, procuror ajuns în spatele gratiilor

selaruVasile Șelaru, procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui, a fost arestat în luna iulie a anului trecut pentru luare de mită, trafic de influență și influențarea declarațiilor. Alături de el, au fost trimiși în fața instanței și doi cunoscuți oameni de afaceri din Bârlad, Octavian Solomon și Liviu Rădescu, care i-au cumpărat favorurile procurorului vasluian.

Potrivit procurorilor DNA, la sfârșitul anului 2013, procurorul Vasile Șelaru i-a promis unei persoane că va face demersuri pentru soluționarea favorabilă a unei cereri de recurs, motivând că are influență asupra mai multor judecători și procurori ieșeni. Șelaru a cerut 13.000 de lei cu împrumut, din care a restituit doar 5.000 lei. Restul de 8.000 lei au fost păstrați de procuror drept plată pentru „serviciile făcute”.

În luna mai 2014, Vasile Șelaru a solicitat unei alte persoane 700 de lei, pentru soluționarea favorabilă a cererii de avizare a unei firme de pază, lăudându-se că are trecere pe lângă polițiștii care se ocupă cu astfel de cereri.

Șelaru și-a vândut serviciile și cu plata în natură, respectiv contra cazării într-o stațiune de pe Litoral. Pentru acest lucru, el a promis unei persoane cercetate pentru fapte penale că va interveni la procurorii bârlădeni, asupra cărora ar avea influență.

Pentru niște găinării, Vasile Șelaru nu doar că a dat cu piciorul unei cariere de 18 ani în magistratură, dar riscă și ani grei de închisoare.

Din fotoliul de ministru, în spatele gratiilor

cristian-davidCristian David, fost senator de Huși și fost ministru de interne, este inculpat într-un megadosar de corupție, tot în cazul unor retrocedări ilegale de terenuri. Acesta a stat aproape trei luni în arest preventiv, zilele trecute judecătorii admițând cererea sa de a fi judecat în libertate, sub control judiciar.

În perioada în care a avut pe mână unul dintre cele mai importante ministere, cel al Administrației și Internelor, David nu s-a zbătut pentru județul care l-a trimis în Senatul României. În schimb, a avut grijă să-și rotunjească veniturile. Potrivit DNA, Cristian David ar fi pretins și ulterior suma de 500.000 de euro în schimbul unor servicii, prin care stabilea unei persoane dreptul de proprietate asupra a 15 ha de teren în intravilanul municipiului Buzău.

Primarul penal

La sfârșitul lunii martie 2013, fostul primar al comunei Codăești, Mitu Rusu a fost condamnat, alături de fostul secretar al primăriei, Valeriu Raba, la trei ani și patru luni de închisoare cu executare, după ce au folosit documente false pentru a obține ilegal subvenții de la Comisia Europeană. Ulterior, în urma apelului, ei doi au scăpat doar cu o condamnare de doi ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei.

Potrivit rechizitorului depus în instanță de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), cei trei au întocmit și folosit mai multe documente false prin care au reușit să încaseze ilegal subvenții europene, în numele Asociației Crescătorilor de Animale (ACA) Codăești, fonduri derulate prin intermediul Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) Vaslui.

Pentru a intra în posesia subvențiilor de la CE, reprezentanții Primăriei Codăești au falsificat hotărâri ale Consiliului Local, procese-verbale și adeverințe care atestau efectuarea unor lucrări inexistente pentru întreținerea pajiștilor. În total, Mitu Rusu și compania a obținut fără drept peste trei miliarde lei vechi, bani pe care acum trebuie să-i dea înapoi.

Cine urmează?

Pe rolul instanțelor mai sunt dosare în care foști sau actuali demnitari ai județului Vaslui sunt cercetați pentru fapte de corupție. Printre ei, fostul subprefect Vasile Cătălin Cupșan, cercetat pentru abuz în serviciu alături de Sergiu Marian, riscă pedeapsa cu închisoarea pentru că a ajutat familia colegului său să pună mâna ilegal pe 80 ha de teren pe raza comunei Fălciu.

Un alt șef al județului, Vasile Mihalachi, este și el obiectul unui dosar de corupție care se judecă la Tribunalul Iași. Fostul președinte al CJ Vaslui, actual vicepreședinte, este acuzat de abuz în serviciu pentru că, împreună cu Liviu Butnaru, fostul director al ARR Vaslui și alți doi funcționari, a facilitat unor persoane sau firme obținerea de livcențe de transport de persoane intrajudețean în detrimentul altora.

Printre cei ajutați de Mihalachi se află consilierul PNL hușean Cătălin Dogaru. Acesta din urmă a fost ulterior cercetat pentru furt de gaz metan, după ce lucrătorii societății distribuitoare au descoperit că contoarele de gaz de la sediile mai multor firme ale alesului local erau dereglate astfel încât să nu indice adevăratul consum. Dogaru a scăpat de închisoare pentru că a achitat prejudiciul, fiind condamnat doar la plata cheltuielilor de judecată.

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button