Justitie

Dezastru la Puiești

de Mihaela NICULESCU

Mii de familii de albine din comuna Puiești au fost otrăvite după ce firma Deratcos din Bîrlad a făcut dezinsecție în comună cu un insecticid interzis de Uniunea Europeană, din cauză că este extrem de toxic. Substanța nu a afectat doar albinele, ci și solul, care reține otrava timp de un an de zile. Cum va fi posibil ca animalele să pască pe un teren imbibat de otravă și ce se va întîmpla cu cei care vor consuma produsele provenite de la aceste animale, nu se știe. Responsabilii de la Mediu nu răspund la telefon, iar oamenilor din comună le-au spus că nu e treaba lor. Secretara Direcției Sanitar Veterinare Vaslui este soția patronului de la Deratcos. În mod stupefiant, acesta a declarat senin ca nu a citit prospectul pînă la capăt.

Vom urmări cum va răspunde acesta în fața legii mai ales că, în cursul zilei de vineri, crescătorii de albine din Puiești au primit de la București confirmarea faptului că insecticidul folosit cu atîta incoștiență este otravă curată pentru mediu.

Crescătorii de albine din comuna Puiești au înregistrat o pagubă fără precedent. Cu bani europeni și-au pus pe picioare o afacere care a fost „otrăvită” din cauza folosirii unui insecticid extrem de puternic și toxic pentru albine.

albineÎn urmă cu mai bine de trei săptămâni, peste 1.350 de familii de albine au fost afectate și au început să moară rând pe rând, în urma lucrărilor de dezinsecție și deratizare a imașurilor din comună, efectuate de S.C. Deratcos din Bârlad, angajată de Asociația Crescătorilor de Animale din Puiești.

Apicultori din satele Lălești, Cristești, Călimănești, Cetățuia și Puiești au constatat că, în câteva săptămâni, afacerea lor se duce pe apa sâmbetei.

Am primit fonduri europene în valoare de 1.500 euro pe an. 2015 era al patrulea an de finanțare. Dacă va veni un control, ce pot eu să le spun domnilor? Unde-mi sunt albinele?”, s-a întrebat Ion Greșeală, unul dintre apicultorii păgubiți.

Conform Legii Apiculturii, administratorii terenurilor agricole și silvice (Asociația Crescătorilor de Animale Puiești) au obligația de a anunța, în scris, consiliile locale, cu cel puțin 48 de ore înainte, despre efectuarea lucrărilor de tratare chimică a terenurilor agricole și silvice, și despre substanța folosită și remanența pentru albine și sol. Aceeași lege spune că atât consiliile locale, cât și administratorii terenurilor agricole și silvice, trebuie să anunțe în scris sau telefonic apicultorii, cu cel puțin 24 de ore înainte de efectuarea lucrărilor de stropire., a declarat Vasile Puf, președintele ACA Vaslui.

Nici acum, nici în anii trecuți, ACA Puiești n-a anunțat consiliul local și nici autoritățile locale nu i-au avertizat conform legii pe apicultori.

Deratcos a anunțat oile de pe imaș că va stropi cu otravă

Crescătorii de albine au încremenit când au aflat din procesul verbal încheiat între Asociația Crescătorilor de Animale și firma de deratizare, despre substanța folosită. Fipronilul este o substanță interzisă de Comisia Europeană din martie 2014, este mai toxică de 6.475 de ori decât DDT-ul, are o remanență pentru albine de 30 de zile, iar pentru sol de 348 de zile.

Ne-am crucit când am aflat cu ce s-a stropit. Am contactat Direcția Sanitară Veterinară (DSV) Vaslui pentru a lua probe. Ne-au lăsat și nouă contraprobe. Albinele, nu mai este un secret, au murit otrăvite. Mie, până acum, mi-au murit 85%, și în două – trei săptămâni cred că vor muri toate. Dar cu solul cum rămâne? Acolo pasc oile, se va face caș, brânză, vor fi toxice. Cineva mi-a spus că, în timpul acestor stropiri, un vițel a murit, iar o femeie din Lălești nu a mai putut să respire. Probabil că vântul din acele zile a răspândit substanța. Femeia, care se numește Cobzaru, a mers la spital. Dacă erau copii în zonă, nu mureau? Nu s-a pus nici un anunț. Constantin Drăguț, patronul firmei, a spus că a anunțat populația, dar nu știu cum, pentru că noi am găsit fluturași pe imaș. De ce erau aruncați acolo? Să le citească oile?”, a mai spus Ion Greșeală.

Șeful de la Asociația Crescătorilor de Animale a ridicat din umeri cînd a aflat

Activitatea de dezinsecție și deratizare a imașurilor comunale contractată cu firma bârlădeană a început în urmă cu aproape o lună. Deși apicultorii se plângeau că albinele mor în fiecare zi, nimeni nu i-a luat în seamă, iar stropirea a continuat timp de nouă zile până când a fost sistată.

Când am observat sute de albine încărcate cu polen mureau în fața stupului l-am rugat pe Cătălin Dumitrașcu, președintele Asociației Crescătorilor de Animale Puiești, să oprească stropitul, dar mi-a spus că n-are ce face”, a declarat Verginel Iacob, un alt apicultor consternat consecințele dezinsecției.

Asociația Crescătorilor de Animale Puiești ar fi trebuit să cunoască anumite date despre produsul folosit.

Dacă albinele au murit cu trompa în afară, e clar că au fost otrăvite. Nu am mai auzit până acum să se fi folosit vreodată în județ un asemenea insecticid atât se toxic. De vreme ce, pe flacon, scrie <<Deosebit de toxic pentru albine>>, nu mai încap comentarii.”, a mai spus Vasile Puf.

Patronul de la Deratcos are o scuză “bună”: n-a citit prospectul

Luat la întrebări de apicultori, patronul firmei de deratizare a spus că a citit prospectul dar nu până la capăt. Contactat de reporterul nostru, Drăguț a recunoscut că pînă anul acesta n-a mai folosit niciodată Fipronilul pentru deratizare și dezinsecția imașurilor, dar că substanța este omologată și că a folosit personal calificat, pompe și utilaje corespunzătoare, echipament de protecție și că e mai bine să așteptăm răspunsul de la laborator. Drăguț a menționat că a mai stropit și în alte sate cu acest insecticid, dar n-a murit nicio albină. Vremea a fost atunci mai rece, iar albinele nu au ieșit din stupi. Probabil că pe asta a mizat și acum firma de deratizare, numai că vremea s-a încălzit brusc. Patronul firmei de deratizare a mai precizat că a făcut instructajul cu personalul care a stropit, dar, se pare că a uitat să-i amintească faptul că după folosire, imașul trebuie curățat de recipientele toxice.

Tuburile goale de otravă, aruncate pe cîmp

Am găsit pe câmp, aruncate, recipiente goale, tuburile toxice din care s-a stropit și din cauza cărora ne-au murit albinele. Le-am Puiesti - albine otravite 1strâns, iar o parte le-am luat ca mostre. Am citit în josul flaconului, unde scria clar <<Deosebit de toxic pentru albine>>.”, a declarat apicultorul Ioan Malache.

Crescătorii de albine afectați spun că au sunat la Mediu și li s-a spus că cei de acolo nu sunt răspunzători și că nu e treaba lor dacă albinele au murit sau imașul este contaminat. Am încercat și noi să luăm legătura cu responsabilii de la Mediu, de nenumărate ori, dar în zadar.

Președintele ACA Vaslui a mărturisit că ceea ce s-a întâmplat în comuna Puiești este o tragedie care nu trebuie să se mai repete, lucru pe care-l recunoaște și primarul comunei, care, dacă ar fi fost anunțat, conform legii, ar fi putut evita dezastrul.

Noi am închiriat doar terenul de 750 ha Asociației Crescătorilor de Animale <Zoo> din Puiești, care coordonează lucrările de deratizare și dezinsecție pe imaș. Eu zic să așteptăm rezultatul analizelor probelor de la București și dacă nu vor ieși în regulă, apicultorii să urmeze calea legală pentru a fi despăgubiți. Cei vinovați vor trebui să plătească”, a declarat Costel Moraru, primarul comunei Puiești.

Între timp, oamenii păgubiți au primit și rezultatele de la laboratorul din București care o confirmat ceea ce știau deja: insecticidul folosit de Deratcos este cel care le-a ucis albinele.

Câți bani s-au cheltuit cu deratizarea?

Este o întrebare la care răspunsul este greu de aflat. Pentru a avea probe palpabile în instanță, apicultorii păgubiți au cerut o copie a procesului-verbal încheiat între Asociația Crescătorilor de Animale și Deratcos. Nu au putut obține și o copie de la contract și au dubii serioase asupra acestuia.

Concret, ei au avut ocazia sa vadă de două ori contractul: înainte de izbucnirea scandalului și după. Au observat diferențe majore.

Eu nu am văzut acest contract pe care mi l-a arătat acum. Când m-am întâlnit înainte cu domnul Iurea, ceea ce mi-a arătat părea un alt contract. Pe acela scria numele produslui. Așa îmi amintesc. E posibil să-l fi schimbat între timp”, a declarat Dumitru Munteanu.

Apicultorii bănuiesc că a fost schimbată mărimea suprafețelor de teren stropite cu insecticid. De altfel și față de reporterii noștri Costel Iurea s-a bîlbîit. Inițial, a declarat că au fost contractate lucrări pentru stropirea a 550 ha, ulterior vorbea despre 450 de hectare stipulate în contract, pentru o sumă de 54.000 de lei. În cele din urmă, a declarat că nu s-au stropit decât 250 de hectare, contra sumei de 120 lei/ha, fără TVA. Un calcul simplu arată că societatea Deratcos urmează să încaseze 30.000 de lei de la Asociația Crescătorilor de Animale.

Având în vedere că un tub din substanța cu care s-a stropit costă doar 6,1 lei, la care se adaugă manopera, se pot face speculații că profitul firmei Deratcos este unul mare, iar eu cred, în proporție de 99%, că se pot fura bani de la APIA sau europeni, cu acte”, a conchis apicultorul Ioan Greșeală.

Comuna Puiești a fost una dintre comunele care, în anii trecuți, a raportat cea mai mică rată de mortalitate a albinelor din județ, și tocmai aici dezastrul a lovit cel mai crunt în apicultorii din zonă. Aceștia nu se vor lăsa, și vor da în judecată Asociația Crescătorilor de Animale „Zoo”, pentru despăgubiri, amenințând cu un proces penal.

Conducerea DSVSA promite corectitudine

Traian Petcu, directorul DSVSA Vaslui, a declarat că va formula un punct de vedere peste câteva zile, de îndată ce va veni rezultatul analizei probelor recoltate din teren. El exclude orice influențare a concluziilor anchetei.

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

2 Comments

  1. Si mai dădeau asigurări de mediu la fracturare.
    Ca niște zbiri o sa controleze și o sa verifice încât nimic n-o sa se intample.
    „Parol d’onor mon cher … aşa e cum vă zic!
    Poftim asigurari

  2. Avand in vedere gravitatea faptelor acesti domni trebuie sa raspunda cu varf si indesat.Deratcos o firma de nimic o capusa a celor care la u autorizat cat despre patron un betiv ordinar.

Back to top button