Project Astoria și Islandwood: aplicațiile Android și iOS vor putea fi adaptate ușor la Windows 10
de Dan Dobrovolschi
La aproape cinci ani de la lansare, platforma Windows Phone încă suferă din cauza atenției mai scăzute acordate de dezvoltatorii software și a numărului mai redus de aplicații disponibile. Dacă a dat greș cu Windows Phone, Microsoft pare decisă să nu repete greșeala cu Windows 10, iar două dintre instrumentele cu care compania va încerca să atragă dezvoltatorii software vor permite migrarea simplă a aplicațiilor Android și iOS.
Sistemul de operare Windows Phone are câteva avantaje în fața concurenței majoritare reprezentate de Android și iOS, acesta oferind un mediu grafic aerisit și lizibil, performanțe bune chiar și pe hardware ieftin și o integrare nativă cu din ce în ce mai atrăgătoarele servicii online Microsoft. Windows Phone a fost lansat însă cu întârziere, a crescut prea încet, iar rata de adopție nesatisfăcătoare nu i-a permis să atingă o cotă de piață suficient de relevantă.
În aceste condiții, nu este de mirare că unii dintre dezvoltatorii de aplicații au început să acorde tot mai puțină atenție produselor pe care le-au lansat în Windows Phone Store sau au renunțat cu totul, în timp ce alții nici măcar nu s-au încumetat să fructifice ecosistemul Windows Phone. Microsoft pare decisă să nu repete această nedorită situație, iar dezvoltatorii care vor ataca viitorul Windows 10 vor beneficia de două instrumente care vor permite migrarea facilă a aplicațiilor Android și iOS: Project Astoria și Project Islandwood.
Ideea implementării unui mediu software capabil să pună în valoarea ecosistemul de aplicații Android nu este nouă, utilizatorii BlackBerry OS 10 beneficiind de exemplu de așa ceva de ceva vreme. Microsoft afirmă că dezvoltatorii de aplicații Android vor putea migra atât produsele software scrise în Java cât și cele C++ care folosesc NDK, ceea ce le va permite să aibă o prezență în Windows Store fără prea multe bătăi de cap.
Compania nu a oferit prea multe detalii în acest moment, cum ar fi de pildă versiunea API Level pe care o va oferi acest mediu emulat, și a avertizat deja că unele produse nu vor funcționa deoarece sunt legate de servicii închise, cum ar fi de pildă Google Play Services. Rămâne de văzut cât de bună va fi această compatibilitate, utilizatorii BlackBerry OS 10 putând confirma deja că această incitantă promisiune se poticnește uneori chiar și în cazul unor aplicații simple.
Cea de-a doua unealtă de lucru pare ceva mai interesantă în acest moment deoarece nu implică emularea într-o mașină virtuală, ci chiar reutilizarea codului nativ scris pentru iOS. Denumit Project Islandwood, acest instrument va permite încărcarea proiectelor Xcode scrise în Objective C în Visual Studio, ajustarea unor diferențe de platformă și compilarea lor nativă pentru platforma Windows 10.
La fel ca în cazul Project Astoria, Microsoft nu a dezvăluit care va fi nivelul de compatibilitate cu mediul Xcode, însă a afirmat că inclusiv apelurile către modulele particulare iOS precum CoreAnimation vor putea fi recompilate cu succes. Mai mult, Project Islandwood va permite crearea unor aplicații universale cu interfețe diferite, diferențiindu-se astfel de Project Astoria, care doar va oferi un mediu virtualizat pentru funcționare și va prelua interfața Android originală a aplicațiilor migrate.
Cât de bine vor funcționa cele două instrumente noi prezentate de către Microsoft, rămâne de văzut, însă promisiunea este interesantă în acest moment deoarece ne face să sperăm că Windows 10, și în special versiunile sale pentru telefoane sau tablete, nu vor mai suferi din cauza lipsei unor aplicații relevante de bună calitate.
Sursa: go4it.ro