Home » Invatamant » Realizare impresionantă a echipei de robotică Inorog: robotul de dezinfecție programabil

Realizare impresionantă a echipei de robotică Inorog: robotul de dezinfecție programabil

de Nicole Dobrovolschi

              Echipa  de robotică  Inorog, formată din elevi de la Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu” din Bârlad, a înfruntat pandemia prin crearea unui robot de dezinfecție programabil cu lampă UVC. Acesta dezinfectează în mod autonom holurile liceului pe timp de noapte și în pauza dintre schimburi pentru ca orele să se desfășoare in condiții de siguranță. 

Sub îndrumarea  mentorilor Cătălin Angheluță, Neculai Iosub si Petrică Chiriac, echipa a reușit să parcurgă toate etapele construirii robotului: proiectare, asamblare, programare, testare. Acest proiect este produsul muncii, al devotamentului și al entuziamsului cu care echipa abordează noi provocări.  

Robotul de dezinfecție parcurge în mod autonom traseul stabilit, sterilizând aerul și suprafețele din zona de acțiune. 

Robotul dispune de un sistem integrat de temporizare, de 3 programe fiecare a câte 15 minute, 30 minute și 60 minute. În acest fel toată dezinfecția se face în mod sigur și automat.

Robotul de dezinfecție a fost programat de departamentul software al echipei să parcurgă un traseu exact pentru unul din holurile instituției, dar poate fi programat să parcurgă orice traseu. 

Dezvoltarea robotului continuă prin ideile inovatoare ale membrilor. „Adaptabilitatea codului ne permite modificarea traseului robotului în funcție de spațiul ce urmează să fie dezinfectat. În curs de dezvoltare este o interfață user-friendly prin care putem modela mai ușor traseul robotului”-Rachieru Robert, Departamentul Software.

Echipa Inorog poate crea roboți de dezinfecție adaptați pentru orice instituție.

Obstacolele întâmpinate la asamblarea robotului au fost depășite prin priceperea membrilor. „Acest robot reprezintă pentru noi speranță, reprezintă voința noastră de a învinge pandemia, de a ne continua călătoria spre cunoaștere în ciuda oricărui obstacol. Este o dovadă a adaptabilității și creativității elevilor” – Marin Andrei Ovidiu, Departamentul Mecanică.

 Lampa germicidă din dotarea robotului acționeaza multidirecțional acoperind 360 grade, realizând astfel o dezinfecție foarte rapidă.

Transformarea oxigenului în ozon se realizează în jurul tuburilor UV datorită fecvenței 185 nm, ceea ce sporește eficiența bactericidă a lămpii.

Astfel, atomii de ozon circulă prin încăpere atașându-se de agenții patogeni (bacterii, virusuri) schimbându-le structura chimica. Procesul se numește oxidare.

Ozonul este un oxidant ecologic ce anihileaza toxinele din aer: nitrați, sulfați, emisii auto. Totodată, distruge structural bacteriile, virusurile , mucegaiurile, inclusiv coronavirusurile.

Lampa UV bactericidă folosește radiațiile de lungime scurtă 253nm în deplină siguranță pentru a distruge la nivel ADN si ARN structurile virusurilor și microorganismelor. Acest proces asigură în proportie de 99% distrugerea si stoparea înmulțirii microorganismelor care pot produce boli.

 

Inorog Team @2021  – video realizat de Teodora Iosub

Ceea ce a pornit ca un vis îndrăzneț a devenit în scurt timp realitate prin munca echipei.  Ceea ce ne-a ambiționat cel mai tare a fost ideea de a crea ceva în folosul comunității, de a ajuta în lupta contra pandemiei. Acest obiectiv ne-a motivat să depășim toate dificultățile întâmpinate pe parcurs.

Cu toții stim că pandemia ne-a schimbat viețile. În această situație de criză suntem puși în fața unei răscruci: ne adaptăm sau ne lăsăm copleșiți de obstacole.  Noi ne-am adaptat. Am încercat să găsim soluții și căutăm în continuare metode de a îmbunătăți proiectul nostru. Sperăm să inspirăm și pe alții să încerce, să îndrăznească să caute soluții ingenioase folosindu-se de creativitate și simț practic.

Inorog Team @2021 – Colegiul Național Gheorghe Roșca Codreanu

Echipa de robotică Inorog – coordonată de profesor Angheluță Cătălin

Departamentul software – sub îndrumarea mentorului Petrică Chiriac:

Rachieru Robert, Cosma George, Țîncovici Andrei Alexandru, Dorobăț Tudor, Dobrovolschi Nicole, Stupu Eduard, Turtea George. 

Departamentul de mecanică – sub îndrumarea mentorului Iosub Neculai:

Marin Andrei Ovidiu, Rareș Matei, George Rusu, Nedelcu Sabin, Vicol Narcisa, Dobrovolschi Nicole, Turtea George, Oprea Alin, Răducu Ștefan, Chiriac Ștefan, Gagiu Daniel.

Departamentul P.R.:

Iosub Teodora, Bicher Miruna, Herghelegiu Bianca, Munteanu Iulia, Rotaru Delia, Rotaru Ana-Maria, Teletin Maria. 

 

 

 

About Net Rex

%d blogeri au apreciat: