Justitie

Cazul albinelor otrăvite a intrat în Triunghiul Bermudelor!

de Răzvan CĂLIN

Situație cel puțin bizară în cazul albinelor otrăvite în urma dezastrului de la Puiești: deși apicultorii au primit rezultatele analizelor de laborator, DSVSA Vaslui nu a primit nici o veste până acum de la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA).

Cazul apicultorilor din comuna Puiești care s-au pricopsit cu mii de familii de albine omorâte de o substanță toxică aruncată în zonă de o firmă din Bârlad, continuă să provoace valuri. Mai nou, acest dezastru apicol din comuna vasluiană tinde să capete accente tragi-comice și chiar, cel puțin, bizare. Așa cum am mai scris în paginile cotidianului nostru, apicultorii au anunțat că, recent, au primit și rezultatele analizelor de laborator de la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA). Acestea au arătat fără echivoc că miile de familii de albine au fost decimate din cauza substanței toxice (fipronil) împrăștiată în zonă de echipele SC Deratcos SRL Bârlad.

Traian Petcu
Traian Petcu

Culmea este. însă, că Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui nu a primit nici în momentul de față rezultatul acestor analize. Traian Petcu, directorul executiv al instituției, ne-a declarat că până în momentul de față nu are nimic comunicat în acest sens de la laboratorul de referință din București. Mai mult, directorul DSVSA Vaslui vorbește despre două seturi de mostre prelevate de la locul dezastrului din Puiești: ”Când au fost prelevate probele respective (sigilate și trimise la București) s-au prelevat și contraprobe ce au fost lăsate domnilor apicultori. Or, dumnealor au trimis aceste contraprobe la București. Urmează să primim rezultatele în cel mai scurt timp posibil la cele pe care le-am trimis noi”.

Problema este că, potrivit legislației în vigoare, singurele analize care vor avea greutate în instanță (în eventualitatea în care apicultorii păgubiți își vor căuta dreptatea prin judecată) sunt cele prelevate și trimise de către DSVSA. Asta în ciuda faptului că, potrivit spuselor lui Dumitru Munteanu, unul dintre apicultorii loviți de dezastru, mostrele trimise de oameni au fost prelevate de aceeași echipă a DSVSA: ”Albinele moarte care au fost prelevate ca mostre au fost luate de o echipă formată din trei reprezentanți ai DSVSA Vaslui, dintre care cel puțin una dintre acestea era medic veterinar. Acum, sincer, pe loc, mi-a scăpat numele. S-a pus sigiliu, cu număr de sigiliu, s-a făcut un proces verbal, iar totul a fost trimis la laborator la București și abia acolo au fost desigilate. Nici nu încape discuție că nu ar fi fost prelevate probele de către un organ abilitat”.

Și totuși, totul depinde acum de răspunsul pe care îl va primi DSVSA Vaslui de la IDSA, căci acesta va fi singurul set de analize pe care apicultorii păgubiți se vor carmen-radulescuputea baza într-un eventual proces cu firma care a provocat dezastrul de la Puiești. Până în momentul de față, singura instituție a statului care a luat taurul de coarne în acest caz este Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu (CJGM) Vaslui, care a aplicat firmei în cauză o amendă în valoare de 30.000 de lei. Deși, într-o primă fază, reprezentanții Deratcos au amenințat că nu vor plăti amenda și că sunt nevinovați, în cele din urmă s-au conformat. Ba chiar s-au grăbit să achite amenda în termen de 48 de ore de la emiterea acesteia, astfel încât au putut plăti doar 15.000 de lei. Șefa CJGM Vaslui, Carmen Rădulescu, ne-a declarat că, totuși, cei de la DSVSA Vaslui pot la rândul să ia măsuri împotriva firmei în cauză: ”Noi am făcut tot ce ne-a permis legea. Acum, din câte știu eu, este treaba celor de la DSVSA Vaslui să dispună măsurile prevăzute de legislație. Oricum, din informațiile mele, în mod sigur va fi un proces pentru că aici vorbim de un caz penal”.

Vă reamintim că în urmă cu mai bine de o lună, zeci de apicultori din comuna Puiești au pierdut mii de familii de albine din cauza unui insecticid interzis, folosit pentru dezinsecție în zonă de către Deratcos SRL Bârlad. Se poate spune că firma în cauză are o dublă vină: odată pentru că nu a anunțat apicultorii în prealabil că va efectua operațiunea de dezinsecție, iar apoi pentru că a folosit o substanță care este interzisă în UE încă din 2013.

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button