Justitie

Doctorițele șpăgare, a patra oară fără noroc!

de Marian MOCANU

Pentru a patra oară în dosarul celor două doctorițe vasluience, Simona Botez și Doina Andrei, acuzate de luare de mită și alte infracțiuni, judecătorii Curții de Apel Iași au anulat decizia luată de judecătorii vasluieni de cercetare a acestora în stare de libertate. Săptămâna trecută, magistrații vasluieni au aprobat trimiterea lor în judecată, alături de medicul Adrian Tănăsescu și șefa de secție Gabriela Marcela Rusu pentru mai multe fapte de corupție

Joi, 14 mai, judecătorii Tribunalului Vaslui au decis eliberarea din arest a celor două doctorițe după expirarea mandatului de arestare preventivă, această măsură urmând a fi înlocuită cu arest la domiciliu. Totodată, aceștia au aprobat cererea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui a celor două doctorițe. Odată cu ele au fost trimise în judecată pentru fapte de corupție și medicul Adrian Tănăsescu, dar și șefa secției de ginecologie din cadrul Spitalului Județean de urgență Vaslui.

Ieri, luni, 18 mai, la Curtea de Apel Iași, judecătorii ieșeni au admis punctul de vedere aprocurorilor DNA, prin care aceștia au cerut anchetarea celor două doctorițe în stare de arest preventiv, respectiv menținerea acestei măsuri privative de libertate. În aceste condiții, Simona Botez și Doina Andrei vor rămâne în arest preventiv pentru cel puțin alte 30 de zile, conform sentinței judecătorilor Curții de Apel Iași, sentință care este definitivă.

Ceea ce poate a cântărit în decizia magistraților ieșeni a fost multitudinea de capete de acuzare la adresa celor două doctorițe. Este pentru a patra oară când magistrații ieșeni contrazic soluțiile date în acest dosar cu privire la măsurile preventive ce ar trebui luate față de acuzate. Simona Botez a fost trimisă în judecată pentru săvârșirea a nu mai puțin de 14 infracțiuni de luare de mită, patru infracțiuni de fals intelectual și trei de întreruperi ilegale de sarcină.

Doina Andrei este acuzată, conform procurorilor, de nu mai puțin de 25 de infracțiuni de luare de mită, patru de fals intelectual, pentru modificări făcute în fișele pacientelor, și trei infracțiuni de întreruperi ilegale de sarcini.

Cele două doctorițe au fost arestate pe data de 12 februarie, după ce, cu câteva zile anterior, procurorii DNA au organizat un flagrant la cabinetele medicale ale acestora din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vaslui. Cconform înregistrărilor din dosar, reiese că medicii acuzați de luare de mită nu doar că își făcuseră o practică din cererea de sume de bani pentru a-și face datoria de medic, dar, mai mult, aveau aprecieri periorative la adresa pacientelor care le solicitau serviciile. Expresii ca „proaste”, „vaci”, sau „scroafe”, ori „draci”, când era vorba de bebeluși, erau curente în vocabularul celor două doctorițe, atunci când vorbeau între ele sau cu asistentele lor.

Conform rechizitoriului procurorilor DNA, medicii Simona Botez și Doina Andrei mai făceau și întreruperi de sarcină, contra cost, chiar și în cazuri în care sarcina era înaintată. Este vorba de femei cu sarcini înaintate în evoluție, de 13 – 14 sãptămâni. Ele internau pacientele în spital cu diagnostice fictive care să justifice urgența și gratuitatea intervenției medicale, cu trimiteri făcute de la cabinetele particulare proprii. Odatã ajunse în spital, pacientelor li se administrau medicamente care să provoace avort spontan, ulterior, la cererea tot a medicului, intervenindu-se aparent legal, pentru operații de îndepărtare a fetusului neviabil.

O altă acuzație a procurorilor DNA este cea de fals intelectual, respectiv pentru faptul că cele două doctorițe nu înregistrau sub formă de chitanță, toate sumele primite. În momentul în care au aflat de flagrantul procurorilor DNA. Doina Andrei și-a trimis asistenta să taie chitanțe pentru sumele pe care le avea asupra sa, bani primiți în ziua respectivă de la pacienți, încercând astfel să scape de acuzația de luare de mită.

Arestarea celor două doctorițe și implicarea unui alt doctor și a unor asistente medicale care lucrau la Spitalul Județean de Urgență Vaslui sau la alte spitale din județ sau din țară și care își făcuseră un obicei din a pretinde sau aștepta primirea de sume de bani pentru a-și face datoria de medic este doar vârful aisbergului.

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button