Home » Social » Tinere, Vasluiul te vrea șomer!

Tinere, Vasluiul te vrea șomer!

de Roxana NĂSTASĂ

Deși unul din scopurile Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Vaslui este acela de a preveni șomajul, reprezentanții instituției sunt mai degrabă preocupați să-i anunțe pe absolvenții de liceu că pot fi șomeri. Astfel, după ce s-au „spetit” patru ani la liceu, absolvenții sunt răsplătiți cu o indemnizație de șomaj de 250 de lei timp de șase luni.

În loc să atragă tinerii spre cursuri de calificare sau spre un loc de muncă, cei de la instituție anunță absolvenții intervalul depunerii dosarelor pentru indemnizație, pentru a îngroșa numărul șomerilor în județ.
Din experiența anilor trecuți, potrivit celor de la AJOFM Vaslui, ajung să beneficieze de indemnizație aproximativ 50% din cei ce termină liceul. Suma de care vor beneficia absolvenții șomeri va fi de 250 de lei lunar, timp de șase luni, reprezentând valoarea indicatorului social de referință în vigoare la data încadrării pentru absolvenții ciclului inferior al liceului sau al școlilor de arte și meserii.
Conform unui comunicat remis de cei de la AJOFM Vaslui, absolvenții de liceu promoția 2015 se pot înregistra ca șomeri, în căutarea unui loc de muncă în perioada 1 iunie-20 iulie 2015. Potrivit prevederilor legii nr. 76/2002 absolvenții trebuie să se prezinte la agențiile pentru ocupare în raza cărora își au domiciliul în termen de 60 de zile de la absolvire. În cazul absolvenților de liceu indiferent de promovarea sau nepromovarea examenului de bacalaureat termenul de 60 de zile începe pe 1 iunie.
În situația în care unii tineri mai au corigențe și nu au situația școlară încheiată la toate materiile, aceștia se vor prezenta în termen de 60 de zile de la susținerea și promovarea examenului de corigență. În acest sens adeverința eliberată de instituția de învățământ va specifica data promovării examenului de corigență.
În situația în care un absolvent de liceu nu promovează examenul de bacalaureat (indiferent dacă s-a prezentat sau nu la acesta) acesta are dreptul să se prezinte la agenția de ocupare cea mai apropriată în intervalul 1 iunie – 30 iulie 2015.
În situația în care un absolvent promovează examenul de bacalaureat acesta are obligația de a se prezenta în intervalul 1 iunie – 30 iulie 2015 deoarece acesta este considerat absolvent din momentul în care a finalizat anul terminal și are situația școlară încheiată la toate materiile. Dacă absolvenții aflați în una din situațiile de mai sus nu se prezintă în intervalul de 60 de zile de la absolvire (1 iunie – 30 iulie 2015), ei au dreptul să se prezinte în continuare să se înregistreze ca persoane în căutarea unui loc de muncă dar nu vor avea dreptul la indemnizație de șomaj.
În vederea înregistrării la agențiile de ocupare, absolvenții trebuie să prezinte: act de identitate fotocopie și original, certificat de naștere fotocopie și original, act de studii, adeverința eliberată de medicul de familie din care să rezulte dacă este ”apt de muncă” sau „ clinic sănătos”.
De asemenea, cei ce vor fi șomeri, în afara sumei de 250 de lei lunar vor avea și câtva facilități precum: informare și consiliere profesională gratuită, mediere pentru identificarea unui loc de muncă și formare profesională gratuită prin programe care asigură inițierea, calificarea, recalificarea, perfecționarea și specializarea.

de Roxana NĂSTASĂ Deși unul din scopurile Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Vaslui este acela de a preveni șomajul, reprezentanții instituției sunt mai degrabă preocupați să-i anunțe pe absolvenții de liceu că pot fi șomeri. Astfel, după ce s-au „spetit” patru ani la liceu, absolvenții sunt răsplătiți cu o indemnizație de șomaj de 250 de lei timp de șase luni. În loc să atragă tinerii spre cursuri de calificare sau spre un loc de muncă, cei de la instituție anunță absolvenții intervalul depunerii dosarelor pentru indemnizație, pentru a îngroșa numărul șomerilor în județ. Din experiența anilor…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile