Procuror acuzat de neglijență în serviciu
de Marian MOCANU
Reprezentanții Parchetului General sunt de părere că procuroarea vasluiană Ingrid Botezatu și-a exercitat cu gravă neglijență funcția în cazul violatorilor de la Văleni. Acuzațiile care se aduc prim-procurorului adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui și procuror de ședință constă în neverificarea în termenul prevăzut de lege a legalității și temeiniciei încheierii din 2 aprilie 2015 a Judecătoriei Vaslui, prin care s-a înlocuit arestul preventiv cu măsura arestului la domiciliu în cazul a trei dintre tinerii acuzați de viol care și-au recunoscut fapta în fața instanței. În același timp, în țară sunt zeci de cazuri în care violatorii sunt cercetați în libertate, însă doar la Vaslui se popularizează un astfel de caz. Se vrea nu doar pedepsirea exemplară a inculpaților, aceștia fiind practic antejudecați de opinia publică, dar și a magistraților ori procurorilor vasluieni.
În urma efectuării unui control la Parchetul pe lângă Judecătoria Vaslui, Parchetul General a constatat că Ingrid Botezatu, procurorul de ședință în dosarul violatorilor, și-ar fi exercitat funcția cu gravă neglijență. Ea nu a făcut contestație în cazul eliberării din arest a trei din cei șapte tineri din Văleni.
Conform unor surse judiciare citate de agerpres, rezultatul verificărilor a reliefat existența unor indicii privind comiterea de către Ingrid Botezatu, prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui și procuror de ședință, de abateri disciplinare respectiv exercitarea funcției cu gravă neglijență. Procuroarei Botezatu i se impută faptul că nu ar fi verificat în termenul prevăzut de lege legalitatea și temeinicia încheierii din 2 aprilie 2015 a Judecătoriei Vaslui, prin care s-a înlocuit arestul preventiv cu o altă măsură mai ușoară în cazul tinerilor acuzați de viol și nu a făcut contestație la instanța superioară împotriva acestei decizii. La termenul respectiv, trei dintre inculpați – Ionuț Bogdan Boicu, Alin Dumitru Rotaru și Ioan Surleac – au cerut să fie judecați prin procedura simplificată de recunoaștere în fața instanței a vinovăției, judecătorul admițând cererea lor de schimbare a măsurii de arest preventiv cu cea de arest la domiciliu.
Ulterior, pe baza precedentului creat, judecătorii Tribunalului Vaslui au decis ca și ceilalți patru inculpați care nu și-au recunoscut vina să fie plasați în arest la domiciliu, măsură schimbată apoi cu controlul judiciar pentru toți cei șapte acuzați.
Cei șapte violatori din Văleni au fost arestați preventiv timp de aproape cinci luni, din noiembrie anul trecut până în luna aprilie a acestui an, după care, timp de două luni, au fost în stare de arest la domiciliu. Ulterior, la sfârșitul lunii mai, această măsură preventivă a fost înlocuită cu cea de control judiciar, cei șapte tineri acuzați de viol fiind obligați să respecte mai multe reguli, printre care de a nu lua legătura cu alte persoane implicate în dosar, dar și să se prezinte de patru ori pe săptămână la postul de poliție din comună.
Magistrații vasluieni consideră că s-a procedat corect
Un magistrat vasluaian, care nu a fost implicat în cazul violatorilor, consideră că nu s-a săvârșit nicio eroare în acest dosar.
„Judecătorii și procurorii au respectat întocmai prevederile Noului Cod Penal și nu văd să fi încălcat în vreun fel legea. Mi se pare chiar că aceștia au dat dovadă de deosebită asprime, menținând atâta timp, chiar și după începerea cercetării judecătorești, măsura arestului preventiv, în timp ce jurisprudența română este plină de cazuri în care, pentru violuri chiar mai grave, săvârșite cu violență, făptașii au fost cercetați încă de la început sub control judiciar, și nu în stare de arest preventiv sau arest la domiciliu. Din păcate, presiunea opiniei publice se face puternic simțită în cazul violatorilor de la Văleni. Nu ar fi de mirare ca ulterior, inculpații să invoce, poate pe bună dreptate, această presiune a opiniei publice ca o încălcare a drepturilor lor la apărare. Cert este faptul că, dată fiind practica judiciară, consider că atât judecătorii vasluieni, cât și procurorii, au procedat corect”, a declarat un judecător vasluian.
În afara anchetei deja finalizate a Parchetul General, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui mai există declanșată de Către Inspecția Judiciară o altă acțiune disciplinară în acest dosar.
Județul Vaslui „capul răutăților”
Dacă, la mai bine de jumătate de an de la producerea evenimentului, nu era popularizat la nivel național cazul violatorilor din Văleni, cazurile de acest gen nu suscitau o asemenea dezbatere publică și nu ar fi avut un astfel de ecou. Au fost pornite chiar și anchete ale Inspecției Judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la felul în care magistrații și procurorii vasluieni și-ar fi îndeplinit sarcinile de serviciu.
Se uită însă faptul că în cazuri chiar mai grave, în care victimele violurilor au fost constrânse prin violență să întrețină raporturi sexuale cu agresorii, cei din urmă nici măcar nu au fost arestați preventiv.
Abia după ce cazul din județul Vaslui a ajuns în atenția opiniei publice, au fost decoperite mai multe spețe de același gen, în care făptașii nici măcat nu au fost arestați preventiv. Este cazul de la Giurgiu, unde mai mulți tineri ar fi violat o minoră, cel de luna trecută din județul Călărași, unde o tânără a fost luată cu forța de pe stradă chiar în ziua în care împlinea 18 ani și a fost violată de patru indivizi, dintre care unul este cadru al armatei. Tot în acest an, a mai fost un viol tot în cazul unei alte vasluience, care și-a găsit un „iubit” pe Facebook, și care, mergând în vizită la acesta, la Constanța, a fost sechestrată și violată de patru inși, faptași care sunt cercetați în stare de liberatate, fără a fi stat nici măcar o zi în spatele gratiilor.
În cazul violatorilor de la Văleni, cei șapte făptași au petrecut însă luni bune în arest preventiv, de la sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut până la începutul lunii aprilie, ulterior, aceștia fiind în stare de arest la domiciliu alte două luni, abia ulterior fiind eliberați sub control judiciar. Nu contează acest lucru, magistrații și procurorii vasluieni sunt înfierați în direct, la cele mai importante televiziuni, fără a avea posibilitatea de a primi drept la replică. Mai mult decât atât, tot felul de invitați, unii dintre ei având în trecut probleme cu justiția, își dau cu părerea cu privire la profesionalismul lucrătorilor din sistemul de justiție vasluian, emițând tot felul de teorii pentru a crește ratingul respectivelor posturi de televiziune.
Este interesant însă faptul că întreg scandalul este axat doar pe cazul de la Vaslui! Mai trebuie menționat și faptul că presa locală a urmărit acest caz imediat după producerea faptei, încă din luna noiembrie a anului trecut, însă popularizarea la nivel național a luat amploare abia după ce inițiativa unei organizații umanitare a demonstrat că popularizarea acestui caz poate aduce o audiență masivă.