Firma lui Dan Bordeianu, prejudiciu de aproape un milion de euro – Pe deputatul violator îl paște din nou pușcăria
de Marian MOCANU
Deputatul PSD Dan Bordeianu a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu și fals în înscrisuri sub semnătură privată. În același dosar mai sunt judecate persoane din conducerea firmei deputatului, Ecoloc SRL Huși, dar și întreaga conducere a primăriei Deleni – primarul Vasile Zanfir, vicele Tănase Roman și secretarul Sandu Dandeș. Dacă va fi găsit vinovat, deputatul Bordeianu riscă o nouă condamnare, după cea din tinerețe, când a petrecut cinci ani la o școală de corecție pentru comiterea unui viol.
Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au anunțat irei, printr-un comunicat de presă publicat pe site-ul instituției, trimiterea în judecată deputatului vasluian Dan Bordeianu, în legătură cu niște fapte penale petrecute în perioada 2006 – 2007, pe când era director.
Este vorba de implementarea defectuoasă a unui proiect realizat din fonduri publice la nivelul comunei Deleni, proiect având ca obiect „Alimentarea cu apă și amenajare poduri și podețe în localitățile Deleni, Zininca, Bulboaca”, executat de firma actualului deputat, SC Ecoloc SRL Huși.
În același dosar, mai sunt implicați Vasile Zanfir, Tănase Roman, Sandu Dandeș, respectiv primarul, viceprimaruil și secretarul comunei Deleni, dar administratorul societății, Nicoleta Bordeianu, soția deputatului, împreună cu alți trei angajați ai firmei – inginerii Parască Boț, Paul Andrei Dobrea și Mitică Ciobanu – și cu dirigintele de șantier, Ioan Melinte.
Deputatul Dan Bordeianu și soția sa, Nicoleta Bordeianu, au fost trimiși în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu și fals în înscrisuri sub semnătură privată, iar primarul Vasile Zanfir pentru abuz în serviciu sub semnătură privată. Ceilalți doi funcționari ai primăriei, viceprimarul Tănase Roman și secretarul Sandu Dandeș vor fi judecați pentru complicitate la abuz în serviciu.
Conform procurorilor, pe parcursul derulării lucrărilor, ar fi fost comise o serie de infracțiuni de abuz în serviciu și fals, cu privire la executarea și plata unor lucrări aferente proiectului, derulate în contextul perfectării unui contract între Primăria comunei Deleni, reprezentată de primarul Vasile Zamfir și SC Ecoloc SRL Huși, al cărei administrator era Nicoleta Bordeianu, iar director Dan Bordeianu.
Practic, pentru lucrări neexecutate, ori din realizarea defectuoasă a lucrărilor, dat fiind faptul că nu a fost executat niciun hidrant, nicio cișmea și nici nu există rezerve de apă, așa cum era în proiect, firma deputatului Bordeianu a emis nu mai puțin de 17 facturi fiscale, achitate de beneficiar, primăria Deleni. Dan Bordeianu apărea în acte, în calitate de director, nu doar ca semnatar a unui act adițional la contract, dar și în calitate de delegat pe un număr de opt dintre cele 17 facturi emise de firma deputatului, executantul lucrării, SC Ecoloc SRL Huși.
Toate facturile, considerate nelegale de către procurori, au fost aprobate și date la plată de primarul Vasile Zanfir.
Din câte se pare, proiectul, după ce a primit finanțare, era deja „alocat” cu dedicație firmei viitorului deputat, din probele administrate pe parcursul urmării penale rezultând acest lucru. Astfel, în proiectul de hotărâre a Consiliului local Deleni în vederea aprobării efectuării studiului de fezabilitate în vederea construirii aducțiunii de apă în satele Deleni, Zininca, Bulboaca, viceprimarul Tănase Roman a menționat elemente de detaliu ale investiției, inclusiv valoarea proiectului, detalii care nu aveau cum să fie cunoscute decât de proiectant, care nici nu fusese încă angajat de către beneficiar.
De altfel, poate în semn de recunoștiință, Dan Bordeianu și-a deschis cabinet de parlamentar în comuna Deleni, odată cu alegerea sa ca deputat pe atunci din partea PNL, în anul 2008.
În vederea recuperării prejudiciului calculat la patru milioane lei adus bugetului de stat, procurorii au dispus măsuri asigurătorii, fiind instituit sechestru asigurator asupra bunurilor imobile și mobile aparținând inculpaților. Dosarul se va judeca la Înalta Curte de Casație și Justiție.
cit mai repede cu atit mai bine …..la puscarie si confiscarea averii