de Dan Dobrovolschi
Mozilla pregătește schimbări importante în web browserul Firefox, stricând compatibilitatea cu extensiile folosite de actuala versiune de Firefox. În plus, vor fi implementate optimizări menite să crească performanțele resimțite, îmbunătățind totodată stabilitatea și protecția oferită împotriva amenințărilor cu malware.
Astfel, dezvoltatorul Firefox va înlocui API-ul folosit de actuala colecție de extensii Firefox cu WebExtensions. Similar celui folosit de Google Chrome și Opera, noul API permite adaptarea rapidă a extensiilor Chrome și Opera pentru folosire cu Firefox. Pentru dezvoltatori, trecerea la formatul WebExtensions înseamnă o reducere a costurilor și mai multă ușurință în adaptarea extensiilor pentru web browsere diferite.
Noul format de extensii va debuta într-o nouă versiune mai rapidă de Firefox, pregătită în ultimii doi ani sub numele de proiect Electrolysis. Aceasta face trecerea la o nouă arhitectură, în care web browser-ul este ˝spart„ în procese multiple, câte unul pentru fiecare tab sau extensie încărcată, oferind un beneficiu important din punct de vedere al stabilității și securității, penalizarea fiind doar consumul ceva mai ridicat de memorie.
Desigur, dezvoltatorii care doresc să ofere în continuare extensii pentru Firefox vor trebui să facă modificări pentru saltul la noua versiune. În plus, începând cu data de 22 septembrie, odată cu lansarea versiunii Firefix 41, toate extensiile vor trebui validate și autentificate cu semnătură digitală de către Mozilla, sistemul anterior de validare a extensiilor nemaifiind de actualitate. Din fericire Mozilla a lăsat timp suficient pentru adaptarea extensiilor, trecerea la noul API urmând să se producă abia din data de 15 decembrie, odată cu lansarea versiunii Firefox 43. De la acea dată, extenziile Firefox nemodificate vor continua să funcționeze timp de 6 luni, după care Mozilla va elimina definitiv compatibilitatea cu acestea.
Din această tranziție, de departe cei mai afectați vor fi dezvoltatorii specializați în lansarea de extensii în mod exclusiv pentru web browserul Firefox. Mozilla apreciază că schimbarea va fi făcută cu ˝efort considerabil˝ din partea dezvoltatorilor nevoiți să-și porteze extensiile la noul API, însă compania apreciază că ˝rezultatul va merita cu prisosință efortul depus˝.
În schimb, pe termen lung, utilizatorii Firefox vor avea la dispoziție și mai multe extensii pe care dezvoltatorii le vor putea adapta cu mai puțin efort de la o platformă la alta.
Sursa: go4it.ro