Încă un lot de „băieți deștepți” la E-ON Bârlad!
de Răzvan CĂLIN
Marți, 1 septembrie, polițiștii și procurorii bârlădeni au derulat o nouă acțiune de amploare axată pe consumul ilicit de energie electrică. Au fost efectuate nu mai puțin de 40 de percheziții domiciliare, inclusiv acasă la angajați ai E-ON Bârlad, toți făcând parte din aceeași vastă rețea infracțională axată pe furtul de energie electrică.
E lucru cert: rețeaua infracțională ce funcționa chiar în interiorul E-ON Bârlad se dovedește a fi una dintre cele mai vaste grupări de acest gen destructurată de polițiștii și procurorii bârlădeni.
Ieri, 1 septembrie, forțe ale Poliției Bârlad, Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) Vaslui și de la E-ON România, au derulat o a doua operațiune de amploare axată pe acest dosar de furt de energie electrică. Încă de la primele ore ale dimineții, echipele de anchetatori au efectuat nu mai puțin de 40 de percheziții domiciliare atât în Bârlad, cât și în 12 localități din apropiere: Murgeni, Cârja, Viișoara, Gara Banca, Banca, Valea lui Darie, Roșiești, Tutova, Epureni, Puiești, Pogana și Grivița.
Trebuie spus echipele de la E-ON au fost aduse de la alte filiale din țară ale companiei, cum ar fi Târgu Mureș. La fel ca și la razia din urmă cu mai bine de o săptămână, anchetatorii au vizat persoane fizice, dar și juridice, care au poftit la energie electrică „moca” sau la prețuri mai mult decât modice.
Surse din rândul anchetatorilor ne-au spus că și de această dată au fost depistați alți câțiva angajați ai E-ON Bârlad care făceau parte din acest grup infracțional. Nu mai puțin de 40 de persoane au fost audiate, iar de la fața locului au fost ridicați saci întregi de probe care certificau sistemul bine pus la punct prin care se realiza consumul ilegal de curent electric.
De această dată, însă, sediul E-ON Bârlad nu a mai fost luat cu asalt de anchetatori, însă se simțea din plin tensiunea în rândul angajaților. Mai ales că unii dintre colegii lor au fost depistați ca fiind „creerele” din spatele acestei operațiuni ilegale. Până spre orele după-amiezei de ieri, activitatea Poliției Bârlad s-a derulat sub semnul raziei de amploare. Echipele mixte ale anchetatorilor s-au „vânzolit” în permanență pe treptele unității, într-un du-te-vino febril, pe măsură ce reveneau de pe teren și „vărsau” „tolba” cu probele strânse de la fața locului, pentru ca apoi să plece din nou în teren spre alte locații vizate.
„Într-adevăr, astăzi dimineață (1 septembrie, n.r.) au avut loc 40 de percheziții domiciliare pe raza Bârladului, dar și în diverse comune din jurul orașului. Acțiunea este coordonată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad. Deocamdată, atât vă putem comunica pe marginea acestui subiect”, ne-a declarat agent șef adjunct Loredana David, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui.
La rândul lor, cei de la E-ON România s-au abținut de la orice comentariu, însă este cert că această furtună a zdruncinat serios imaginea și așa șifonată a companiei. Mai ales în ochii bârlădenilor care au ajuns în pragul isteriei din cauza desele pene de curent înregistrate în ultimul timp în oraș. Până în momentul de față, ancheta în acest amplu dosar s-a soldat cu 13 persoane care fost reținute pentru 24 de ore, iar alte șase au fost puși sub control judiciar de către magistrații bârlădeni.
Dosarul „băieților deștepți” de la E-ON Bârlad este unul dintre cele mai ample și complexe cu care s-au confruntat polițiștii și procurorii bârlădeni în ultimii ani. După o anchetă minuțioasă ce s-a întins pe durata unui an, anchetatorii au reușit să descopere și să anihileze o rețea infracțională bine pusă la punct, în fruntea căreia se aflau mai multe persoane, inclusiv dintre angajații E-ON Bârlad, cât și dintre firmele care au relații de colaborare cu furnizorul de energie electrică. Prin diverse metode, acest grup infracțional a reușit să pună la punct o rețea prin care ofereau doritorilor posibilitatea de a consuma energie electrică la prețuri foarte mici. Totul, bineînțeles, contra unui comision de rigoare.
Valoarea prejudiciului este de 400.000 de lei, cât au reușit să contabilizeze până acum anchetatorii. 80 de persoane audiate, peste 100 de percheziții domiciliare, iată bilanțul actualizat al acțiunilor polițienești derulate de până acum în acest dosar complex.