Home » Administratie » Utilaje noi pentru Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență

Utilaje noi pentru Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență

de Marian Mocanu

Mai multe utilaje de intervenții pe timp de iarnă au intrat în dotarea Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență ISU „Podul Înalt” Vaslui, ca urmare a unui proiect finanțat din fonduri europene nerambursabile, implementat la nivelul regiunii de dezvoltare Nord Est. Este vorba de trei autofreze multifuncționale de zăpadă și un vehicul pe șenile tip UTV, care vor facilita intervenția în caz de nevoie pe timpul căderilor masive de zăpadă. Autofrezele pot fi transformate pe timp de vară în autocamioane dotate cu cisterne de 7.000 litri pentru alimentarea cu apă a locuitorilor din zonele afectate de secetă. Zilele trecute, ISU Vaslui a primit de la Iași și o ambulanță ce poate transporta până la 11 victime ale unor accidente.

Dacă în 2012 autoritățile vasluiene erau depășite de situațiile datorate căderilor masive de zăpadă, care îngreunau ajungerea la persoanele aflate în nevoie, sinistrate sau cu probleme medicale, situația a început să se schimbe în bine. În cadrul unui proiect implementat la nivelul a șase județe din regiunea Nord Est, în județul Vaslui au ajuns nu mai puțin de 16 autospeciale de intervenții, incluzând și patru ambulanțe destinate serviciului SMURD. Ieri, la sediul ISU „Podul Înalt” Vaslui, a avut loc conferința de final a proiectului „Îmbunătățirea capacității și calității sistemului de intervenție în situații de urgență în condiții de iarnă”, proiect finanțat de Uniunea Europeană prin Programul operațional 2007 – 2013, Axa Prioritară 3, Domeniul Major de Intervenție 3.3. Au fost prezentate ultimele utilaje de intervenție pe timp de iarnă alocate județului. Este vorba de autofrezele multifuncționale de zăpadă, trei la număr, câte una fiind alocată la Vaslui, Bârlad și Huși, și un vehicul cu șenilate și roți de tip UTV, destinat transportului persoanelor. Acesta din urmă, care este și vehicul amfibiu, poate transporta pe orice condiții de teren, către și de la locul de intervenție, șase persoane, sau trei persoane și o alta rănită pe targă, având la bord și echipament medical de prim ajutor. În ceea ce privește autofrezele, acestea pot dizloca până la 2.500 litri de zăpadă, iar tunul de evacuare a zăpezii se poate roti pe o arie de 250 grade. Mai mult, pentru a nu limita utilizarea autospecialei doar pentru acțiuni de deszăpezire, freza a fost instalată pe un suport detașabil, ce poate fi atașat la un camion. Partea din spate a vehiculului este dotată cu un rezervor de apă cu o capacitate de 7.000 litri și o pompă de mare presiune ce permite atât alimentarea rezervorului cât și refularea apei în caz de intervenție la incendiu, ambele utilaje fiind detașabile.

Inspectorul șef Neculai Olaru, comandantul ISU Vaslui, a spus: „Aceste utilaje, destinate intervenției pe timp de iarnă, vor conduce la o intervenție promptă și utilă pentru salvarea vieților locuitorilor județului. Dacă până iarna trecută, în cazul zăpezilor abundente, așteptam să primim din alte județe șenilate și freze care să facă posibilă ajungerea la persoanele aflate în dificultate, din această iarnă avem echipamentele necesare pentru ca forțele necesare să ajungă foarte rapid la locul intervenției. Consider că astfel va scade timpul de reacție, lucru care va duce la salvarea de vieți omenești”.

Trebuie menționat că acestea nu sunt singurele echipamente primite de județul Vaslui în cadrul proiectului. Alte 12 utilaje, dintre care cinci autospeciale de stingere a incendiilor, una pentru descarcerări grele, o autospecială pentru intervenție și salvare de la înălțime, patru ambulanțe, dintre care una de reanimare, dar și o autospecială complexă de intervenție, descarcerare și acordarea asistenței medicale de urgență intrând în dotarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vaslui. În total, în cele șase județe componente a regiunii Nord Est, prin acest proiect în valoare de 25 milioane euro, au fost achiziționate nu mai puțin de 134 de autospeciale de intervenție și ambulanțe.

„Se impunea dezvoltarea bazei materiale a Inspectoratelor pentru Situații de Urgență din regiune, în special după problemele mari cauzate de căderile masive de zăpadă din iarna anului 2012, atunci când sute de persoane, multe dintre ele bolnave, au rămas izolate, iar intervențiile pentru salvarea lor s-a făcut cu mari greutăți și după mult timp și eforturi. Am reușit, cu ajutorul autorităților județene, implementarea acestui proiect de mare importanță pentru cetățenii din zonă. Trebuie să remarc implicarea totală a Consiliilor Județene care fac parte din asociația noastră, care au fost mai mult decât receptive pentru implementarea acestui proiect, repet, de o importanță vitală pentru siguranța cetățenilor” a declarat în cadrul conferinței finale Alina Popa, directoarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Euronest, inițiatoarea proiectului.

neculai olaruModernizarea bazei materiale a ISU „Podul Înalt” Vaslui a fost subliniată și de comandantul unității, Neculai Olaru: „Ca și beneficiari ai acestui proiect nu putem decât să fim mulțumiți de ce avem acum în curtea noastră. Dacă acum șase ani 70% din tehnica din dotare avea norma de casare îndeplinită, doar 30% din echipamente fiind mai noi, după finalizarea acestui proiect, raportul s-a schimbat. 70% din utilajele aflate acum în exploatarea unității noastre sunt noi, moderne, lucru care conduce nu doar la posibilități mai bune și rapide de intervenție în caz de nevoie, dar și la o siguranță mai mare pentru lucrătorii noștri”.

În afara acestui proiect, ISU Vaslui a mai primit, luna trecută, de la ISU Iași, o ambulanță de intervenție care permite transportarea a patru persoane grav rănite rănite sau 11 persoane ușor rănite, foarte utilă în cazul accidentelor sau evenimentelor cu victime multiple. Chiar și așa, în condițiile în care baza materială a fost simțitor îmbunătățită, mai sunt și alte proiecte, în curs de implementare împreună cu Consiliul Județean Vaslui, pentru achiziționarea de utilaje specializate destinate intervenției pompierilor având drept scop salvarea de vieți omenești.

„Mă bucur că am putut duce la bun sfârșit acest mare proiect. Dacă până acum depindeam, în cazuri deosebite, de ajutorul venit din alte județe, acum avem posibilitatea să acționăm în cel mai scurt timp oriunde este nevoie. Și nu ne oprim aici! Mai avem în diverse faze de implementare alte două, unul pentru achiziționarea unei autospeciale pirotehnice, și a alteia pentru căutarea și salvarea persoanelor din medii ostile vieții”, a declarat Valeriu Caragață, administratorul județului Vaslui, prezent la conferință.

Comandantul Olaru a mai spus: „Pe lângă dezvoltarea bazei materiale, trebuie pus un accent deosebit și pe pregătirea personalului. Îmi doresc foarte mult realizarea unui centru multifuncțional de pregătire, chiar transfrontalier, dar și a unui helioport, dotat cu hangar, dat fiind faptul că timpul de răspuns pentru a duce pe această cale un pacient la Iași este foarte mare, și, de ce nu, pe viitor, pentru achiziționarea unui elicopter pentru situații de urgență. Experiența m-a învățat să nu-mi pierd speranța că aceste visuri se vor realiza, dovada stă chiar în fața dumneavoastră, prin aceste utilaje noi, la care nici nu visam în urmă cu zece ani!”.

de Marian Mocanu Mai multe utilaje de intervenții pe timp de iarnă au intrat în dotarea Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență ISU „Podul Înalt” Vaslui, ca urmare a unui proiect finanțat din fonduri europene nerambursabile, implementat la nivelul regiunii de dezvoltare Nord Est. Este vorba de trei autofreze multifuncționale de zăpadă și un vehicul pe șenile tip UTV, care vor facilita intervenția în caz de nevoie pe timpul căderilor masive de zăpadă. Autofrezele pot fi transformate pe timp de vară în autocamioane dotate cu cisterne de 7.000 litri pentru alimentarea cu apă a locuitorilor din zonele afectate de secetă. Zilele…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Tehno Redactor