Administratie

Seceta de anul trecut a adus pagube de peste 130 milioane de lei

de Marian Mocanu

Conform bilanțului întocmit de Direcția pentru Agricultură a Județului Vaslui, seceta din anul 2015 a adus producătorilor agricoli pierderi în valoare de 130.616.183 lei. La toate culturile, cu excepția viilor pe rod, producția a fost cu 20% până la chiar 73% mai mică decât în anul precedent. Din păcate, doar o treime dintre producătorii agricoli care au raportat pierderi de peste 30% din producție au cerut despăgubiri.

Direcția pentru Agricultură a Județului Vaslui a făcut publice datele cu privire la rezultatele obținute de agricultorii vasluieni în anul agricol 2015. Din cauza secetei prelungite, practic la toate culturile producția a fost cu 20% până la chiar 73% mai mică decât în anul precedent. Astfel, dacă la sfecla de zahăr s-au obținut 35,1 to/ha, cu 20% mai puțin ca în 2014, iar la grâu, producția a fost de doar 2.870 kg/ha, față de 3.826 kg/ha în anul precedent, producția la porumb a scăzut aproape la jumătate, doar 2.063 kg/ha față de 4.272 kg/ha cu un an înainte, iar la plantele de nutreț pierderile au fost chiar mai mari, ajungând la 60%. Singura cultură care nu a avut de suferit din cauza precipitațiilor a fost cea a strugurilor, producția obținută anul trecut, de 5.428 kg boabe/ha, fiind cu 19% mai mare ca în anul precedent.

Pierderilor de producție li s-au adăugat și prețurile scăzute practicate anul trecut, în medie cu circa 20 – 30% mai mici față de anul 2014, astfel că paguba producătorilor vasluieni a fost mult mai mare. Mai grav este faptul că, dacă până în anul 2010 producătorii agricoli beneficiau de despăgubiri din partea statului, în situația în care culturile și plantațiile erau afectate de secetă excesivă și persistentă în timp, ploi abundente și de lungă durată, înghețul de iarnă sau inundații, cu condiția ca aceștia să fie asigurați, pentru alți factori de risc, ulterior aceste despăgubiri nu s-au mai acordat. Motivul îl reprezintă cerințele europene, care consideră acordarea acestor despăgubiri pentru calamități drept ajutor de stat ilegal. Totuși, dat fiind pierderile foarte mari din agricultură, la nivel național, datorate secetei persistente, cu acordul Comisiei Europene s-a acordat totuși un ajutor de minimis, de circa 300 lei/ha, în cazul producătorilor individuali și de 600 lei pentru producătorii persoane juridice. Pentru a beneficia de acest ajutor de minimis, producătorii au trebuit să obțină de la comisiile locale special constituite în acest sens procese verbale de constatare a pagubelor produse de secetă. La finalul centralizării informațiilor de la nivelul Comitetelor locale pentru situații de urgență a rezultat o suprafață totală afectată de secetă, pentru care urma să se acorde despăgubiri, de 90.614 ha din care : 42.659 ha de porumb, 34.153 ha de floarea soarelui, 1.663 ha de soia, 8 ha de cartofi, 62 ha de sfeclă de zahăr, 281 ha de legume, 6.205 ha de lucernă, 3.579 ha de pășune, 526 ha de fânețe și 1.480 ha de plante nutreț.

Valoarea totală a pierderilor provocate de secetă din perioada mai – septembrie 2015 a fost de 130.616.183 lei. Numărul total al producătorilor care au depus documente pentru acordarea despăgubirilor a fost de 7.448, din care 7.081 persoane fizice și 367 persoane juridice. Ulterior, în luna noiembrie, producătorii agricoli afectați de secetă au depus cereri de ajutor, însă, spre surpriza factorilor de decizie de la nivelul județului, numărul producătorilor agricoli care au solicitat despăgubiri la Agenția de Plăți și Implementare pentru Agricultură a fost de numai 2.451 persoane fizice și juridice. Practic, doar o treime din numărul total al producătorilor înregistrați la D.A.J. Vaslui, conform situației centralizatoare finale au depus cereri de despăgubiri, pentru circa jumătate din suprafața pentru care fusese încheiate procese verbale de constatare a daunelor.

„În ciuda faptului că Direcția pentru Agricultură a Județului Vaslui, împreună cu Instituția Prefectului, s-a implicat activ în sensul că au informat atât primăriile cât și producătorii agricoli cu privire la baza legală, au fost depuse foarte puține cereri de despăgubiri pentru pierderile suferite în agricultură din cauza secetei. Din acest punct de vedere avem o mare nemulțumire, pentru că nu toți cei care aveau dreptul au depus astfel de cereri și, în consecință, la nivelul județului Vaslui s-au pierdut mulți bani care ar fi putu fi folosiți pentru compensarea pierderilor și pregătirea noului an agricol”, a declarat Gigel Crudu, directorul executiv al DAJ Vaslui. O altă formă de ajutorare a fermierilor individuali a căror culturi au avut de suferit din cauza secetei o reprezintă reducerea impozitelor agricole aferente anului 2015, proporțional cu pierderea înregistrată. 760 producători individuali, de pe raza a 53 unități administrativ – teritoriale (U.A.T.) de pe raza județului Vaslui vor beneficia de aceste reduceri de impozite agricole.

Related Articles

Back to top button